Hlavní obsah

7 rostlin do koupelny a na WC: Osvěží vzduch a odstraní pach

Foto: liloon, Shutterstock.com

Foto: liloon, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokojovky mají v domácnosti estetický i praktický význam. Kromě toho, že váš domov příjemně zútulní, pomohou také vyčistit vzduch, odstranit vlhkost a zbavit místnost zápachu. Víte, které se hodí do okolí toalet?

Článek

Pokojové rostliny jsou estetickým doplňkem interiéru, kromě toho ale mají schopnost pohltit v místnosti pachy, snížit vlhkost a vyčistit vzduch od toxinů a dalších škodlivin. To můžete ocenit i na toaletách či v koupelnách spojených se záchodem. Při výběru zohledněte především dispozice místnosti, přičemž zásadní je přístup denního světla. Obecně však můžeme říct, že tu budou prospívat nenáročné rostliny, jimž nevadí stín. Jaké druhy se sem hodí?

1. Zelenec

Převislý zelenec s dlouhými světle zelenými listy a bílými pruhy je velmi nenáročný, je proto ideální i pro naprosté začátečníky. Ochotně vám odpustí, když ho zapomenete zalít, postavit ho můžete na přímé slunce i do stínu. Vzduch zbaví choroboplodných zárodků, toxických látek i prachu. Díky tomu, že umí pohlcovat pachy, bude působit také jako přirozený osvěžovač vzduchu.

2. Tchynin jazyk

Vzduch osvěží i tenura, pokojovka známá pro své typické mečovité dužnaté listy. Častěji se jí říká poměrně nelichotivým názvem tchynin jazyk, a přestože je jedovatá, vzduch efektivně zbaví mnohých škodlivin. Navíc je velmi skromná a neuvěřitelně přizpůsobivá okolním podmínkám. Nevadí jí tak pobyt ve stinných koutech, bez vody to zvládne déle než týden a přežije i průvan.

Foto: Svetlana Glazkova, Shutterstock.com

Nezmar mezi pokojovkami tchynin jazyk zbavuje vzduch škodlivinFoto: Svetlana Glazkova, Shutterstock.com

3. Pokojový bambus

Pokojový bambus je nenáročný a rychle roste, skvěle si rozumí s vlhkostí a nebude se na vás zlobit, když ho přelijete. Má ale poměrně rád světlo, do tmavých koutů ho tak raději nedávejte. Ve správných podmínkách bude absorbovat zápach i značné množství škodlivin a přispívat tím k udržování zdravého ovzduší ve vašem interiéru.

4. Lopatkovec

Lopatkovec neboli toulcovka patří už nějaký ten pátek mezi nejoblíbenější pokojovky. Důvod je prostý: po přílišné péči netouží, dobře snáší vlhkost a náročný není ani na světlo a zálivku. Je schopný absorbovat nejrůznější zápachy i škodliviny, navíc pohlcuje vodní páru z ovzduší, čímž pomáhá bojovat proti vlhkosti a hrozícím plísním. Jen varování pro alergiky – vyprodukuje poměrně velké množství pylu.

Foto: ForGaby, Shutterstock.com

Pnoucí břečťan má rád vlhkost a vzduch čistí i od chemikáliíFoto: ForGaby, Shutterstock.com

5. Břečťan

S vlhkostí si poradí také břečťan, který čistí vzduch od škodlivin a chemikálií. Je ideální do závěsných květináčů, libuje si spíše v chladnějších místnostech a prospívá především v polostínu. Přežije i ve stínu, jen počítejte s tím, že přijdete o světlé žíhání jeho listů. Ve tmě se totiž daří hlavně rostlinám s tmavě zabarvenými listy.

6. Ledviník

Silnými bojovníky proti vlhkosti jsou i nenáročné pokojové kapradiny, jednou z nich je třeba skromný ledviník. Má rád vlhkost, vyhovovat mu bude zejména polostín až stín a dařit se mu bude i v závěsných nádobách. Pokud mu zajistíte správné podmínky, na oplátku váš vzduch zbaví toxinů a dodá mu v koupelně a na toaletách tolik potřebnou svěžest. Jen pozor, ledviník nemá rád průvan a zplodiny, které vznikají při spalování plynu u plynového spotřebiče.

7. Chamaedorea

Máte o něco více místa? V tom případě zvažte exotickou palmu původem z Mexika a Střední Ameriky, chamaedoreu. Někdy se jí říká horská palma, správný český název je však oštěpuška nádherná. Nejvíce se jí líbí na světlém stanovišti či v polostínu, toleruje ale i menší stín. Mějte přitom na paměti, že na tmavších místech poroste o něco pomaleji. Kromě toho miluje vlhkost a ochotně vám pomůže v boji proti plísním.

Reklama

Načítám