Hlavní obsah

6 nejšpinavějších míst v kuchyni, o kterých to ani netušíte

Foto: Denizo71, Shutterstock.com

Foto: Denizo71, Shutterstock.com

Reklama

Napadlo vás někdy, že kuchyňská deska může být plná bakterií? K ní přidejte houbičky, krájecí dřevěná prkénka, úchytky a slánku s pepřenkou a máte přehled o nejšpinavějších místech ve své kuchyni.

Článek

Asi vám připadá samozřejmé, že v kuchyni udržujete pořádek a dbáte na čistotu. Vždyť se tam přece pracuje s potravinami. Přesto se ale může stát, že některá místa, kde se výborně daří bakteriím, při úklidu opominete. Přečtěte si, která to jsou.

1. Houbičky na mytí

Houbičky na nádobí jsou vyrobeny z porézního materiálu, a proto se s nimi z povrchu snadno setře rozlitá tekutina a nečistota. Bohužel jsou však vlhké póry živnou půdou pro bakterie. Proto byste je měli po každém použití vyprat v horké mýdlové vodě a nechat uschnout na místě s dobrou cirkulací vzduchu. Lze je také vyprat v horním koši myčky nebo je přidat do pračky. Pokud ale houba zapáchá, okamžitě ji zlikvidujte. Zápach je totiž neklamný signál, že uvnitř pokračuje množení bakterií. Do myčky je dobré co nejčastěji přidat i drátěnky a různé kartáče, například na lahve, otvíráky na konzervy a slánku a pepřenku.

Foto: Maxal Tamor, Shutterstock.com

Vlhké houbičky na nádobí jsou nejčastější místo, kde se množí bakterieFoto: Maxal Tamor, Shutterstock.com

2. Utěrky na nádobí

Používání papírových utěrek v kuchyni není příliš ekologické a často to ani není moc efektivní. Proto se nádobí utírá většinou utěrkami látkovými. Když však použijete navlhlou, několikrát použitou utěrku, můžete přenést množící se bakterie na čistě umyté nádobí. Proto byste měli při vaření na utírání rukou používat samostatný ručník nebo právě utěrky z papíru. Textilní utěrka by měla sloužit čistě na nádobí. A i přesto je nutné ji po dvou, maximálně třech použitích vyvařit v pračce.

3. Pracovní desky

Vzpomeňte si, co všechno pokládáte na kuchyňskou desku. Většinou to není výhradně jídlo, ale třeba i tašky s nákupem, mobilní telefon, časopis, dálkový ovladač... Proto byste měli před každou přípravou jídla desku přetřít hadříkem namočeným v univerzálním neagresivním dezinfekčním prostředku, abyste nepoškodili její povrch. Alespoň jednou týdně pečlivě vyčistěte všechny rohy, umyjte plochu pod malými spotřebiči a hlavně nezapomeňte na spáry, ať už mezi pracovní deskou a obkladem na stěně, nebo mezi deskou a sporákem nebo lednicí.

Foto: Volodymyr_Shtun, Shutterstock.com

Dezinfikování pracovní desky je důležité, protože se na ni dostanou nežádoucí bakterie například prostřednictvím nákupních tašekFoto: Volodymyr_Shtun, Shutterstock.com

4. Dřez a baterie

Nenechte se mýlit tím, že ve dřezu se pracuje s vodou, takže je dost čistý. Všude kolem něj, ve všech štěrbinách, kolem odtoku i přepadové mřížky, tam všude je extrémně vlhké prostředí, které svědčí mikroorganismům. A navíc tam myjete nejen brambory a zeleninu, ale i maso nebo mastné pánve. Během toho se kapénky s mikroorganismy rozlétnou na všechny strany. Proto byste měli po každém vaření dřez i baterii vydezinfikovat a vytřít dosucha.

5. Úchytky a ovládací tlačítka

Při vaření se dotýkáte nejen úchytek na dvířkách a šuplících, ale zapínáte drobné spotřebiče, třeba mixér. A asi si neustále nemyjete ruce. Tím pádem může na těchto malých místech ulpět mouka, strouhanka, kousek másla či šťáva z masa. To všechno prospívá tvorbě bakterií a plísní. Proto i tyto součásti otírejte dezinfekčním roztokem po každém vaření nebo alespoň jednou denně.

Foto: j.chizhe, Shutterstock.com

Odstraňovat drobné nečistoty je potřeba i z rukojeti mixéruFoto: j.chizhe, Shutterstock.com

6. Prkénka

Kdybyste to brali pouze z hygienického hlediska, jednoznačně by zvítězila plastová krájecí prkénka. Nedáte dopustit na dřevěné prkýnko? Bohužel se na něm s každým řezem objevují drobné škrábance a praskliny, které se běžným opláchnutím dostatečně nevymyjí a po čase v nich vzniká plíseň a začnou se zde množit bakterie. To je zdraví nebezpečné, zvlášť když používáte stejné prkénko ke krájení syrového masa i zeleniny.

Prkénka by měla být používána vždy na jeden druh potraviny. Běžný saponát na důkladné umytí nestačí a do myčky je dát nemůžete, aby se nezkroutilo. Účinnější je prkénko vydrhnout kartáčkem namočeným v octě, peroxidu vodíku nebo ho posypat na pět minut solí. Vždy je ho však třeba důkladně opláchnout teplou vodou a nechat uschnout.

Reklama

Související témata:

Načítám