Hlavní obsah

Lógr nevyhazujte. Vyrobíte z něj voňavý peeling, vyčistíte kuchyňské prkénko i pohnojíte rostliny

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lógr čili kávovou sedlinu neberte jako odpad. Je to cenná surovina, která vám může posloužit v domácnosti i na zahradě. Proto ho nevyhazujte, ale naopak sbírejte.

Článek

Vyhazujete lógr z turka nebo kávovaru do koše? Děláte velkou chybu, protože ho lze využít v domácnosti, při výrobě domácí kosmetiky nebo v péči o rostliny doma i venku. Jestli jste tedy ještě nezačali, pak ho začněte místo vyhazování sbírat.

Jak uchovávat lógr

První, co musíte vědět, než se do sběru lógru pustíte, je, jak ho správně skladovat. Pokud ho ještě teplý vyklopíte do sklenice, může vám začít plesnivět – a to opravdu není žádoucí. Ideální je ho nechat vychladnout a rozprostřít, aby vyschl. Teprve pak ho nasypte do nějaké dózy a uzavřete. Bez sušení lze použít lógr okamžitě nebo maximálně během následujících pár dní.

Lógr v domácí kosmetice

Lógr je skvělý, pokud potřebujete šetrný, voňavý a přírodní peeling. Lze ho použít samotný nebo k němu přidat pár kapek oblíbeného oleje a trochu medu. Skvělá je i kombinace s cukrem a skořicí – voňavou směs vytvoříte z půl sklenky cukru, dvou lžic lógru a lžičky skořice – kůži prohřeje, prokrví a zanechá na ní krásnou vůni. Díky svému složení a obsahu minerálů a vitaminů lógr nejen zbaví kůži odumřelých buněk a povzbudí její regeneraci, ale působí i proti celulitidě a vráskám.

Foto: ME Image, Shutterstock.com

Lógr poslouží jako peeling, ale i k odstranění pachů z rukou, třeba po krájení rybyFoto: ME Image, Shutterstock.com

Lógr jako pohlcovač pachů

Usušený lógr můžete dát do misky a vložit do chladničky, kde se postará o absorbci nežádoucích pachů. Lze ho ale využít i poté, co jste krájeli či obalovali rybu a její pach ulpěl na prkénku nebo vašich dlaních – stačí v ruce promnout lógr a vyčistit jím i prkénko a rybina bude pryč.

Jen pro zajímavost – až si půjdete do obchodu vybírat parfém a bude vám připadat, že už máte nos přesycený vůněmi, dojděte si někam na kávu a pořádně k ní čichejte. Její vůně nos pročistí a bude připraven na další kolo výběru.

Lógr jako čistidlo

Už jsme zmínili, že lógr dovede odstranit pach z prkénka. Mít ho po ruce vedle dřezu na nádobí se ale hodí i proto, že vám pomůže zvládnout připáleniny nebo mastnotu na hrncích a pánvích. Namočte ho, naneste na místo, které chcete vyčistit a po několika minutách vydrhněte houbičkou.

Lógr na zahrádce

Lógr je velmi praktickým pomocníkem i při péči o rostliny – nejen venku, ale i doma. Protože je bohatý na dusík, poslouží jako hnojivo. Milují ho například hortenzie, borůvky a další, které mají dusík velmi rády. Když jsme zmínili hortenzie, těm pomůže udržet populární modrou barvu. Můžete ho dávat i do kompostu, který provzdušní.

Kávová sedlina je i skvělým prostředkem proti škůdcům – nemají ji rádi slimáci, mravenci ani mšice. Nasypejte ji buď přímo na záhony, kolem rostlin, nebo z ní udělejte odvar (vlastně druháka, tedy další „kávu“) a postříkejte jí listy.

Lógr milují i houby, konkrétně hlíva ústřičná, takže ji můžete přidat do směsi na její pěstování.

Foto: Monthira, Shutterstock.com

Dejte lógr k rostlinám jako hnojivo i jako přípravek proti škůdcům. Prospěje venkovním i pokojovýmFoto: Monthira, Shutterstock.com

Lógr jako barvivo

Kávu či lógr lze použít i při domácím přírodním barvení látek, konkrétně těch světlých, které zabarví do jemně béžového odstínu. Použijte silný a hlavně horký odvar z lógru, látku do něj ponořte a nechejte minimálně přes noc působit.

Lógr můžete přidat i do směsi pro výrobu domácího papíru, ale také do vosku při výrobě svíček. Jestliže se bavíte vyráběním domácího mýdla, pak se lógr bude hodit také – když je smícháte, pak se mýdlem umyjete a uděláte si peeling současně.

Související témata:
Kávová sedlina
Lógr

Načítám