Článek
Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.
Každodenní zvyky, které vám dělají radost a přispívají k psychické pohodě, nebo se k nim uchylujete proto, že zrovna nestíháte, mohou sice vypadat nevinně, možná ale netušíte, že dokážou vašemu tělu škodit. Jedním z problémů, které způsobují, je kolísání hladiny krevního cukru (rychlé zvýšení a poté prudký pokles), což je stav, který významně narušuje psychické i fyzické zdraví. Výkyvy cukru jsou příčinou podrážděnosti, emoční lability, únavy a vyčerpání, mají na svědomí také neovladatelné chutě na sladké nebo poruchy soustředění. Zjistěte, které „prohřešky“ mohou postupem času vést k vážnějším zdravotním obtížím, jako jsou cukrovka 2. typu, metabolický syndrom a onemocnění srdce i ledvin, a proč se vyplatí se nad nimi včas zamyslet.
1. Začínáte den sladkým nápojem
Neumíte si představit ráno bez pořádně oslazeného šálku kávy, kakaa nebo čaje, případně vás „nastartuje“ velká sklenice pomerančového džusu? Zcela jistě vás takový drink dočasně povzbudí, může ale zároveň prudce zvýšit hladinu cukru v krvi. Navíc, pokud vypijete v rychlosti a nalačno sklenici džusu nebo hrnek sladkého cappuccina, a nedopřejete si k tomu výživnou snídani, bohatou na bílkoviny a vlákninu, bude tělo postrádat potřebné živiny na celé dopoledne. Řešení? Kávu i čaj můžete osladit čekankovým sirupem, případně jen malou lžičkou třtinového cukru, džusy upřednostněte čerstvě vymačkané, bez přidaného cukru.

Sladká káva a sušenky k snídani způsobí prudký nárůst hladiny krevního cukruFoto: New Africa, Shutterstock.com
2. Pijete málo vody
Během dne byste měli vypít dva až dva a půl litru tekutin, ideálně čisté vody. Když ale pitný režim dlouhodobě zanedbáváte, může nastat dehydratace, což způsobí zvýšení hladiny cukru v krvi. Jak je to možné? Glukóza (cukr) je rozpuštěna v krvi, která se skládá převážně z vody. Když nemá tělo dostatek tekutin, objem krve se snižuje, množství glukózy ale zůstává stejné, a výsledkem je vyšší koncentrace cukru v menším objemu tekutiny – tedy zvýšená hladina cukru v krvi. Dehydratace zároveň zhoršuje funkci ledvin, zejména schopnost regulovat hladinu glukózy tím, že ji vylučují močí. Vypijte sklenku vody každou hodinu, nejen když pociťujete žízeň.
3. Trpíte chronickým stresem
Cítíte se neustále pod tlakem, nestíháte, valí se na vás úkoly a povinnosti, žijete v psychickém vypětí, přepadají vás úzkosti? Řešte podobné potíže dříve, než se podepíšou na vašem zdraví. Stresové hormony (zejména kortizol a adrenalin), které se vyplavují do organismu, mohou zvýšit hladinu cukru v krvi, neustálý stres a duševní nepohoda mohou kromě toho vést k tomu, že máte často hlad a toužíte po tučném a sladkém jídle.
4. Chodíte pozdě spát
Ano, i déletrvající nedostatek spánku může ovlivnit hladinu cukru v krvi. Navíc, když jste nevyspalí a unavení, máte větší tendenci k tomu, doplnit tělu cukr, takže vás budou pronásledovat chutě na sladké, kterým budete jen těžko odolávat. Během spánku totiž organismus reguluje fungování metabolismu a uvolňování hormonů, včetně inzulinu, a když spíte málo nebo nekvalitně, dochází k narušení těchto fyziologických procesů, což ve výsledku může vést ke zvýšení hladiny krevního cukru.
Dospělí by měli spát minimálně sedm, ideálně osm hodin každý den. Snažte se každý večer uléhat přibližně ve stejný čas, ideálně alespoň dvě hodiny před půlnocí. Nejhlubší fáze spánku, při které tělo nejvíce regeneruje, probíhá totiž v prvních hodinách po usnutí, a pokud usnete před půlnocí, má tělo vyšší šanci této fáze dosáhnout.

Spíte dost dlouho? Únava může vést k neovladatelným chutím na sladkéFoto: Shakirov Albert, Shutterstock.com
5. Jíte málo bílkovin a vlákniny
Pokud je váš jídelníček založen převážně na sacharidech (brambory, cereálie, těstoviny, rýže, pečivo, koláče a buchty…), bude vás pravděpodobně často trápit vlčí hlad, což zvýší pravděpodobnost, že se budete přejídat, bez rozmyslu si naložíte na talíř pořádnou porci smaženého a tučného jídla nebo se rychle zasytíte fastfoodem či sladkostmi. Bílkoviny a vláknina (maso, vejce, mléčné výrobky, celozrnné potraviny, luštěniny, zelenina) zpomalují trávení, zaženou hlad na delší dobu a pomáhají předcházet prudkému nárůstu hladiny krevního cukru po jídle, naopak ji udržují v rovnováze.