Hlavní obsah

K čištění těchto předmětů jedlou sodu nikdy nepoužívejte

Foto: Dragon Images, Shutterstock.com

Foto: Dragon Images, Shutterstock.com

O jedlé sodě se hovoří jako o univerzálním čističi, nicméně všemocná určitě není. Některé povrchy může nepěkně poškodit. Proto si dříve, než se pustíte do úklidu, přečtěte, čemu je lepší se vyhnout.

Článek

Jedlá soda neboli soda bikarbona je oblíbený léčivý prostředek, který se používá především proti pálení žáhy nebo žaludečním potížím. Zároveň najde uplatnění i jako čisticí prostředek v domácnosti. Je to dáno tím, že má slabou zásaditou reakci, což usnadňuje čištění špinavých povrchů. Přesto však v některých případech hrozí, že čisticí přípravek obsahující jedlou sodu některé materiály poškodí. Které to jsou?

Hrnce a stříbro

Sodu bikarbonu sice můžete použít na čistění hliníkových hrnců a pánví, ale zároveň je důležité, abyste je nezapomněli okamžitě opláchnout čistou vodou. Soda bikarbona totiž může způsobit oxidaci hliníku, čímž dojde k hnědému zabarvení původně světlého nádobí.

Dalším problematickým materiálem je stříbro. Často na internetu narazíte na rady, že stříbro vybělíte, když ho vyčistíte směsí vody s jedlou sodou. Tuto radu ale raději neposlouchejte, mohla by vás vyjít draho. Tento čisticí prostředek pravděpodobně připraví vaše stříbrné šperky o lesk, a naopak dojde k jejich zmatnění a zešednutí. Když chcete mít čisté šperky, je ostatně vždycky nejlepší se obrátit na profesionály, případně použít vodu či vatu k tomu určenou.

Jedlou sodou byste neměli čistit ani gravírované (technika nahrazující ruční rytí) nebo popraskané předměty. Zbytky pasty se usadí v drobných proláklinách a kromě toho, že to bude působit rušivě, může dojít postupem času i k nežádoucím chemickým reakcím. Typickým příkladem jsou rýhované výrobky z mědi, které se po čase zabarví dozelena (tzv. měděnka).

Foto: Marc Bruxelle, Shutterstock.com

Na čištění stříbrných předmětů není pasta s příměsí jedlé sody vhodnáFoto: Marc Bruxelle, Shutterstock.com

Skla, zrcadla, nádobí

Přípravek z jedlé sody může být pro některé povrchy příliš hrubý a její krystalky tak mohou při čištění způsobit rýhy, které lze jen těžko odstranit. Proto se raději vyhněte čištění některých hladkých povrchů.

Jedná se například o sklo, jako jsou okenní tabule či zrcadla, která se snadno poškrábou. Dále byste se měli vyhnout čištění povrchů z mramoru, ale i umělého kamene. Prostředek s jedlou sodou způsobí poškození vrchní ochranné vrstvy a ve finále na něm přibydou nehezké škrábance.

Sodu bikarbonu byste ale neměli použít ani k mytí zlaceného nádobí. Je obecně známo, že zlato je měkký kov. Čistidlo s jedlou sodou je ale přece jen abrazivní, takže ho s největší pravděpodobností nepěkně poškrábe. To se týká také dřevěného nábytku. I v tomto případě přípravek se sodou zřejmě naruší povrchovou úpravu dřeva a nábytek se tím zničí.

Foto: JPC-PROD, Shutterstock.com

Některé čisticí pasty a houbičky jsou příliš abrazivní a mohou hladké povrchy poškrábatFoto: JPC-PROD, Shutterstock.com

Sklokeramická deska a jiné spotřebiče

Při použití přípravků s jedlou sodou se doporučuje pokaždé omýt povrch ještě čistou vodou, aby se zabránilo vylučování drobných krystalků ze zbytku roztoku. To se vám však nemusí povést, pokud začnete čistit tímto přípravkem domácí spotřebiče.

Je pravdou, že čistidla se sodou bikarbonou se běžně používají při čištění klasických sporáků, ale jestli máte varnou sklokeramickou desku, tak tento domácí čistič raději odložte. Celkem spolehlivě byste ji takovým čištěním připravili o lesk.

Dalším spotřebičem, k jehož čištění je někdy laicky doporučován roztok vody s jedlou sodou, je kávovar. Pokud použijete krém se sodou bikarbonou k vyčištění povrchu, pravděpodobně ho poškrábete. A když se roztokem obsahujícím jedlou sodu pokusíte o propláchnutí kávovaru zevnitř, ulpí na stěnách drobné krystalky sody, a pokud se tím přímo nepoškodí samotný přístroj, rozhodně si už na kávě nepochutnáte. Pořád budete mít totiž pocit, jako kdybyste si do ní přidali jedlou sodu.

Reklama