Hlavní obsah

Jak rychle vyčistit gril? Připravte si alobal a mýdlo nebo pivo!

Foto: AVN Photo Lab, Shutterstock.com

Foto: AVN Photo Lab, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Grilovací sezona už začala a třeba i vy zkoušíte nové receptury, kterými překvapíte rodinu a kamarády. Víte ale, co je základem, na který ani přes všechny experimenty nesmíte zapomenout? Čistý gril!

Článek

Je jedno, jestli vlastníte gril na uhlí, plynový nebo elektrický, ale dřív, než na něj položíte novou várku masa či klobásek, měl by být čistý - ano, správné čištění grilu je základ, díky kterému budou pokrmy lépe chutnat a také budou zdravější.

Proč gril pravidelně čistit?

Proč byste měli, ideálně po každém grilování, minimálně rošt či grilovací desku dobře očistit? Všechna mastnota a připečeniny, které tam zbydou, se budou při příštím grilování přepalovat a kontaminují čerstvé jídlo nezdravými výpary. Jak si s čištěním poradit rychle a bez chemie - tedy tak, aby to nestálo moc času ani peněz?

Okamžité čištění

Čistit gril hned po „práci“ je nejvýhodnější z mnoha důvodů – hlavním z nich je ten, že pokud je ještě trochu teplý, jdou z něj všechny nečistoty a mastnota odstranit nejsnadněji – zvládnete to mnohdy jen papírovou utěrkou, na odolnější nečistoty lze použít drátěný kartáč nebo si udělat kuličku z alobalu. Navíc - jestliže čistíte gril na uhlí a nějaké ty nečistoty vám napadají do ohniště, nevadí to, protože budete stejně popel vyhazovat a uhlí budete při dalším grilování dávat nové. Jedinou nevýhodou tohoto postupu je, že se vám do toho většinou už nechce, ale těch pár minut se opravdu vyplatí!

Foto: Imagesines - GettyImages.com

Drátěný kartáč je dobrý pomocník i na rošt, který je hodně znečištěný. Nečistoty jdou dolů lépe, když pracujete za tepla.Foto: Imagesines - GettyImages.com

Gril vypalte

Pokud jste gril nevyčistili hned a nechali nečistoty přischnout, můžete je vypálit – tedy rozpálit ho na co nejvyšší teplotu u elektrického a co největší plameny u plynového a klasického na dřevo a uhlí. Během asi patnácti minut se nečistoty změní na prach a popel, který pak jen oškrábete drátěným kartáčem nebo kuličkou z alobalu.

Na tento proces ale také potřebujete čas – jednak na rozpálení grilu a vypálení nečistot, ale pak i na zchladnutí, abyste mohli zbytky odstranit.

Jestliže vypalujete gril na uhlí, je dobré pak vyměnit palivo, do kterého skapávala vypalovaná mastnota a padaly nečistoty – pokud byste nad takové uhlí nebo dříví dali grilovat nové suroviny, stejně by „schytaly“ nezdravé výpary.

Tady pozor na čištění elektrických kontaktních grilů, ne vždy jejich grilovací desky vydrží nějaké drhnutí – ale současně by se neměly napalovat a ve většině případů by mělo stačit je zahřát a po uvolnění mastnoty otřít například papírovou utěrkou, ale lze je stírat i rozkrojenou cibulí, ta podpoří její uvolňování. Pozor, abyste se v této fázi čištění grilu nespálili.

Foto: GettyImages.com

Rošť můžete sundat a omýt teplou vodou s trochou mýdla, ale vyzkoušejte třeba vodu s jedlou sodou.Foto: GettyImages.com

Nečistoty odmočte

Většina grilů má rošt, který lze lehce sundat – tak to udělejte a namočte ho do horké vody s trochou obyčejného mýdla nebo i přípravku na nádobí. Můžete použít i pár lžiček jedlé sody, kterou přidáte do vody jako odmašťovací přípravek.

Možná budete překvapeni, ale jako čistič se skvěle hodí i pivo – a lze použít i to, které zůstalo v láhvi jako zbytek a ztratilo bublinky, takže byste ho stejně vylili. Některé babské rady nedají dopustit ani na čisticí sílu kávy, tak to můžete vyzkoušet.

S většími nečistotami vám opět pomůže drátěný kartáč nebo kulička ze zmačkaného alobalu. Někteří grilovači nedají dopustit ani na použití zednické lžíce, samozřejmě čisté, kterou to prý jde snadno a současně na větší ploše roštu. Obyčejná mýdlová voda je vhodná i na vyčištění vnější části grilu.

Použijte páru

V mnoha domácnostech používají k úklidu parní čistič – a je skvělý i v tomto případě. Poradí si s mastnotou i připečeninami.

Po vyčištění je doporučováno rošt lehce potřít olejem, aby se k němu už nic nepřipékalo. Lze to nahradit tím, že už horký rošť před grilováním přejedete kouskem špeku.

Související témata:

Načítám