Hlavní obsah

Plněné brambory v alobalu: Tyhle triky je zdokonalí

Hodnocení:
(213)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
50 minut
Náročnost
nízká

Někdo peče brambory i vcelku jen tak, někdo je balí do alobalu. Víte ale, jaký to má smysl? Prozradíme vám, proč tenhle jednoduchý trik použít. Alobal soustředí teplo do jednoho místa a zároveň to bramborám dodá na jemnosti. Budou se v podstatě péct ve své vlastní páře.

Ingredience pro:
4 porce
Na brambory
  • 4 brambory
  • 4 lžíce olivového oleje
  • hrubozrná mořská sůl
  • hrubě mletý pepř
Na náplň
  • 50 g uzeného špeku
  • 1/2 cibule
  • 1/2 konzervy bílých fazolí v rajčatové omáčce
  • 1/2 lžičky chilli pasty
  • 4 lžíce strouhaného sýru
Článek

Postup

Krok 1: Brambory několikrát lehce propíchněte vidličkou a potřete ze všech stran směsí olivového oleje, mořské soli a kdo chce, tak i hrubě mletého pepře. Každou zvlášť položte na čtverec alobalu a ten uzavřete jako měšec. Brambory balte do lesklé strany folie, teplo se tak bude lépe koncentrovat.

Krok 2: Takto připravené brambory naskládejte do pekáčku, ten pro ještě silnější parní efekt můžete přiklopit víkem. Předehřejte troubu na 200 °C a pečte 4060 minut doměkka, záleží na velikosti brambor a vaší troubě.

Krok 3: Mezitím si připravte náplň. Někdo preferuje jen lžíci zakysané smetany nebo krémového sýru, my jsme je tentokrát naplnili fazolemi. Špek nakrájejte na malé kostičky a vložte na pánev. Když pustí většinu tuku, přidejte nahrubo nakrájenou cibuli a osmahněte ji dozlatova. 

Krok 4: Slijte přebytečný tuk a ke škvarkům s cibulkou přidejte asi 1/2 plechovky pečených fazolí v rajčatové omáčce. Podle chuti přidejte trochu chilli pasty. Prohřejte.

Krok 5: Hotové brambory vyndejte z trouby a teplotu zvyšte na 220 °C nebo zapněte horní gril, pokud jej vaše trouba má. Brambory rozbalte a uprostřed je podélně nařízněte. Naplňte fazolemi se špekem a cibulkou a každou bramboru posypte trochou nastrouhaného sýru. V troubě ještě zapečte dozlatova.

Brambory můžete samozřejmě upéct v troubě na spoustu způsobů i bez alobalu. Nabízíme další tři skvělé recepty nebo zkuste brambory gratinované s celerem a kuřecím masem či s křupavou krustou.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama