Hlavní obsah

Je čas to rozpálit! Nejlepší grilovací triky, které pomůžou k opravdu dobrému masu

Foto: Ivanko80, Shutterstock.com

Foto: Ivanko80, Shutterstock.com

Reklama

Nadšenci grilování už sezonu zahájili dávno, ale pokud se na to teprve chystáte, máme pro vás pár zajímavých tipů a rad, které byste mohli ocenit.

Článek

O grilování se mluví jako o „nejoblíbenějším letním sportu“ Čechů. Jestli patříte k těm, kteří si jídlo z grilu dopřávají často a rádi, potěší vás pár vychytávek, které vám usnadní přípravu a pozvednou následný chuťový zážitek.

Před první grilovačkou

Prvnímu grilování by měla předcházet řádná očista grilu. „Rošt nebo grilovací plochu očistěte od připečených zbytků, a pokud je zrezivělá, otřete ji kovovým kartáčkem. Poté promažte jedlým olejem. Na mřížce pomazané olejem se vám maso nebude tolik připékat,“ radí Daniela Jičínská, Brand manager Magnet 3Pagen. Pokud je gril hodně špinavý, použijte přípravky, které si s připáleninami poradí.

Foto: Archiv firem

Zleva: Ayeto Eco, ekologický čistič kuchyňských povrchů, 1000 ml, odmastí i silné znečištění, v e-shopu Ayetoeco za 199 Kč. Nano Master, nano čistič grill a krb, 250 ml, efektivní čištění a odstranění biologických nečistot, v e-shopu Nano Master za 235 Kč. Grilpur, čistič trub a grilů, 500 ml, extra silný i na připáleniny, v Tescu za 64,90 KčFoto: Archiv firem

Podpalovače 

Pokud máte gril na uhlí, bude se vám k němu hodit i podpalovač. Může být čistě přírodní, nebo s využitím chemie. „Přírodní podpalovače jsou šetrné k životnímu prostředí, mohou to být polínka, svitky nebo lisované tabulky. Ty na chemické bázi mohou být tekuté, gelové nebo pevné, nabízejí hlavně jednoduchou manipulaci a jistotu úspěchu,“ vysvětluje Petr Zelinka, ředitel společnosti Solo Matches & Flames.

Foto: Archiv firem

Zleva: Solo, přírodní dřevitá vlna, svitky, 32 podpalů, v e-shopu Balshop za 57,90 Kč. Ecopal, ekologický přírodní podpalovač, 15 ks, z bavlny, včelího vosku, pryskyřice a jojobového oleje, v e-shopu Folly za 99 Kč. PE-PO, dřevěný podpalovač kostičky, 100 ks, v Obi za 139 KčFoto: Archiv firem

Co na gril?

Na grilu končí nejčastěji vepřová krkovice a kuřecí maso. Velmi oblíbené jsou hamburgery, ale i špekáčky nebo klobásy, své příznivce mají i špízy, nejčastěji kombinace masa a zeleniny. „Lidé se zbytečně bojí připravovat steaky z hovězího. Přitom je jejich příprava jednodušší než třeba u krkovice. Maso je dobré nechat před úpravou v pokojové teplotě cca 30 minut a pak ho dát lehce potřené olejem na dobře rozpálenou plochu. Lze na něj položit snítku rozmarýnu. Připravuje se 3–4 minuty z každé strany. Pepř a hrubá sůl se přidává, až když je maso z grilu. Pak ho nechejte pár minut odpočívat, ideálně zabalené nebo zakryté alobalem," radí Martin Styk, řeznický Mistr z Poličky.

 Vegetariánská a veganská alternativa:

Foto: Archiv firem

Zleva: Labeta, veganské burgery bez lepku z řady Trend, balení na 400 g směsi, 4 větší burgery, 3 varianty (klasik, s cibulkou a se zeleninou), v e-shopu Labeta za 149 Kč. Veggy crush, sypká směs na americký burger BIO, 140 g, 4 porce, v e-shopu Vivantis za 89 Kč. Veggie burger, 150 g, 2 porce, hotový pro tepelnou úpravu, v e-shopu Rohlík za 94,90 KčFoto: Archiv firem

Potřebujete nový gril?

Pokud se rozhodujete, že si koupíte nový gril a nedovedete si představit, že by měl být bez ohně, pak se budete rozhodovat mezi tím klasickým na dřevěné uhlí, nebo plynovým. Jaké jsou rozdíly?

Gril na uhlí

Jedině v grilu na dřevěné uhlí získá jídlo chuť, kterou nenahradí žádné koření, ale nevýhodou je delší příprava a nutnost počkat, až se uhlí rozpálí. U těch základních, což je jen otevřené topeniště, se nedá regulovat teplota jinak než nastaveným vzdálenosti roštu od ohně. V grilu s víkem lze průtok vzduchu ovládat otvory právě ve víku, což ovlivní rychlost hoření, ale stále je potřeba mít možnost nastavit rošt.

„Pokročilejší grily mohou mít i dvě topeniště. Jedno je klasicky pod grilovacím roštem, druhé zcela mimo rošt a může fungovat jako horkovzdušná trouba,“ říká Václav Opava, produktový specialistka značky Hecht.

Foto: Archiv firem

Zleva: keramický gril Hecht Ferno, pro grilování, pečení, pomalé dušení i uzení, úsporný, samočisticí funkce, v Hechtu za 18 990 Kč. Gril Fieldmann FZG 1009, základní kotlový gril, ocel s povrchovou úpravou, v e-shopu Eva za 699 Kč. Přenosný gril na dřevěné uhlí Weber Go-Anywhere, smaltovaná ocel, hmotnost 5 kg, v e-shopu Gril centrum za 2939 KčFoto: Archiv firem

Plynový gril

Výhodou plynového grilu je rychlost, můžete grilovat bez čekání. Plameny lze snadno regulovat, gril lze využít jako klasickou troubu, snazší je i čištění. Někdo ovšem postrádá onu klasickou zakouřenou chuť.

Foto: Archiv firem

Zleva: plynový gril Campingaz 3 Series Woody LD, kontaktní, se třemi trubkovými hořáky z nerezi a bočními stolky, v shopu E-teplo za 7999 Kč. Cestovní přenosný plynový gril Napoleon TRAVEL TQ285, hmotnost 12 kg, v e-shopu Best grill za 8990 KčFoto: Archiv firem

Co zpříjemní grilování?

Nejen gril a vhodně vybrané suroviny jsou vším, co byste ocenili. Máme pro vás pár vychytávek, s nimiž to půjde lépe!

Foto: Archiv firem

Zleva: ekologický talíř z cukrové třtiny, odolný vůči teplu a tlaku, rozložitelný v přírodě, v e-shopu Naturesse Tracto 50 ks za 180 Kč. Grilovací podložka, nepřilnavá, teflonová, odolná do 260 °C, v e-shopu 4 home balení 2 ks 40x33 cm za 159 Kč. Polarbox, přenosný chladicí box, objem 12 l, v e-shopu Potten pannen za 890 KčFoto: Archiv firem

Pro mlsné jazýčky

Ať hodíte na gril cokoli, můžete tomu dodat grády vhodně zvolenou omáčkou nebo dresinkem. „Hvězdným partnerem grilování je stále hořčice a kečup. Nejoblíbenější je plnotučná hořčice, ale své místo si našla i dijonská a zvyšuje se zájem o medovou. U kečupu se zákazníci kloní spíš ke sladké variantě. Mezi nejoblíbenější dresinky a omáčky patří aktuálně BBQ omáčka,“ říká Radovan Földeši, nákupčí dresinků, omáček a dochucovadel Makro ČR.

Foto: Archiv firem

Zleva: chilli omáčky z Kambodži poskytnou spoustu zajímavých chutí, v e-shopu Kampot 100 ml za 349 Kč. Kečup Otma Gurmán jemný, 300 g, 210 g rajčat na 100 g kečupu, v e-shopu Hamé za 34,90 Kč. Mississippi Barbeque Sauce, 1,81 kg, bez konzervantů, oceněná za nejlepší chuť, na Zboží.cz od 217 KčFoto: Archiv firem

Reklama

Související témata:

Načítám