Hlavní obsah

Vajíčka opět zdražují. Dají se sehnat levněji a kdy cena zase spadne?

Foto: SAHACHATZ, Shutterstock.com

Foto: SAHACHATZ, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jistě jste zaznamenali, jak rychle se přepisují cenovky u vajíček. Plato, které jste byli zvyklí kupovat ani ne za stovku, stojí bezmála dvě. Kdo za zvyšování ceny může a kolik dáte za vejce o Velikonocích, kdy je o ně největší zájem?

Článek

Zdražování potravin je opravdu citelné a týká se každého z nás. V poslední době se hodně mluví o ptačí chřipce a s tím souvisejících obavách, jak moc to ovlivní cenu vajíček a jejich dostatek na trhu. To, že spotřebitelé občas narazí v regálech místo vajíček na prázdné plochy, bylo ale většinou způsobeno tím, že je ostatní v panice vykoupili. Na co se tedy připravit?

Vývoj ceny vajec

Doba, kdy šlo vajíčko koupit za korunu, skončila v roce 2017, kdy cena skokově vzrostla na 2,70 Kč za kus. Loni už to bylo běžně 5 korun, v akcích pak výjimečně od 2,50 za kus.

V tuhle chvíli jsou běžně k dostání za cenu kolem 6 korun za kus, ale prý bude hůř. O něco levněji je ale stále lze koupit v akcích. Vzhledem k tomu, že největší tuzemský chov nosnic zasáhla ptačí chřipka a postihla i řadu chovů v EU, byl a je nárůst cen očekáváný a celkem logický. „Nedostatek nehrozí, ale cena za jedno vejce by se mohla zvýšit o jednu až dvě koruny, tedy zhruba na 7 až 8 korun za kus. Pokud bude někdo prodávat vejce například za 10 korun, pak už bych to považoval za zneužití současné situace,“ říká agrární analytik Petr Havel.

Jeho optimismus nesdílí zástupce jednoho z chovatelů Jan Pozdílek, který odhaduje, že cena vyroste klidně k desetikoruně, a navíc prý nebude vajec dost. „Je jen otázka času, kdy lehne další velkochov a nastane výpadek,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Budou vejce dál zdražovat?

Současná situace s vyššími cenami vajec potrvá pravděpodobně minimálně do Velikonoc, protože před Velikonocemi je po nich obvykle vyšší poptávka, a také je třeba nějaká doba na obnovu chovů nosnic. „Růst cen, a to nejen u vajec, záleží i na chování spotřebitelů - pokud začnou vejce nakupovat do zásoby, tak jejich cena poroste víc, než je odůvodnitelné. Moje rada je tedy nepanikařit,“ konstatuje Petr Havel. Jen na okraj – na cenu kuřecího masa by ptačí chřipka neměla mít podle odborníků vliv.

Vejce a ptačí chřipka

Pokud byste měli strach vajíčka jíst v době, kdy se tak masivně a po celé Evropě šíří ptačí chřipka, pak se můžete uklidnit (jaké jsou příznaky ptačí chřipky). Vajíčka, která se dostanou do obchodu, jsou podle odborníků zcela bezpečná, stejně jako drůbeží maso. Navíc se ještě nikdy neprokázalo, že by se člověk nakazil ptačí chřipkou z vajíček. Uklidnit by vás mělo i to, že běžnou tepelnou úpravou, tedy vařením, pečením a podobně, je virus spolehlivě zničen poté, co teplota přesáhne 70 °C alespoň na sekundu.

Reklama

Související témata:

Načítám