Hlavní obsah

Vše o vejcích: Jsou lepší bílá? Sledujte čísla na skořápce a správně uskladněte syrová i vařená

Foto: Nitr, Shutterstock.com

Foto: Nitr, Shutterstock.com

Reklama

Vajíčka jsou surovinou, ze které se dá v kuchyni leccos vykouzlit. Víte ale, na co si dát pozor při nákupu a co vám o jejich původu napoví skořápka a obal? A nezapomínejte, že si můžete dát k večeři i jiná než slepičí.

Článek

Dovedete si představit vařit a péct zcela bez vajíček? Jsou lidé, kteří je vyřadí z jídelníčku (víte, že existuje alergie na vejce?), ale pro většinu jsou jednou ze základních surovin. Jste si však jistí, že si umíte v obchodě vybrat ta správná a pak je i co nejlépe uskladnit?

Značení na skořápce

O původu vejce zjistíte zásadní informace pohledem na sérii znaků na jeho skořápce. Jde o číslo uvádějící druh chovu, zemi původu a poslední čtyřčíslí je kód výrobce.

Číslo označující druh chovu může být 0 až 3. 

  • Nula označuje původ v ekologickém zemědělství
  • 1 slepice z výběhu
  • 2 chov v hale čili podestýlkový
  •  3 značí klecový chov

Za nimi je kód země původu, na tuzemských je tedy CZ. Čtyři poslední čísla by vás dovedla na konkrétní místo, odkud vejce jsou.

Údaje na obalu vajec

Na obalu vajec musíte najít slovně popsaný druh chovu - od eko až po klece - počet vajec v balení, ale také jejich velikost čili hmotnostní skupinu. Tu označují zkratky S, M, L či XL. Velikost S platí pro vejce do 53 g, M 53 až 63 g, L 63 až 73 g a XL nad 73 g.

Označení původu může být rozdílné na obalu a skořápce, je to tím, že vejce se mohou svážet a balit v cizině.

Na obalu najdete také datum minimální trvanlivosti, které je maximálně 28 dní po snůšce. V prodeji mohou být vajíčka, která před sebou mají ještě minimálně 7 dní do konce trvanlivosti. Měla by být uvedena i i doporučená teplota skladování.

Foto: j.chizhe, Shutterstock.com

Na skořápce vajíček najdete kód, který prozradí typ chovu, zemi původu i přesné místo, odkud jsouFoto: j.chizhe, Shutterstock.com

Jak skladovat vejce

Pokud chcete vejce uchovat oněch 28 dní, musíte jim zajistit ideálně teplotu mezi 2 až 5 °C a nevystavovat je změnám teploty. Proto je nedávejte do dvířek lednice, ale někam dovnitř a dozadu, kde jsou podmínky nejstabilnější (jak skladovat vejce).

Před uložením do chladu vejce překontrolujte a vyřaďte ta prasklá nebo znečištěná. V prvním případě hrozí kontaminace vajíčka, v druhém obsahu lednice. Do lednice je nedávejte v původním papírovém obalu, protože v něm mohou být bakterie, které kontaminují všechny potraviny kolem. Vejce před skladováním nemyjte, krátíte jim životnost. Můžete je zmrazit, ale jen zvlášť žloutky a zvlášť bílky.

Jsou lepší bílá vejce?

Na Velikonoce se asi více než kdy jindy zvýší poptávka po bílých vajíčkách. Pokud je to proto, aby na nich byly lépe vidět barvy, pak je to v pořádku, ale pokud si myslíte, že jsou lepší i chuťově nebo kvalitou, asi vás zklameme. „Nejsou mezi nimi kvalitativní rozdíly. Měřítkem kvality není ani sytost barvy žloutku – sytější barva znamená, že v krmivu bylo víc karotenoidů nebo červené kukuřice. Zásadní rozdíly ve složení vajec nevidím ani mezi vejci z klecových chovů a bio chovů, rozhodně ne takové, jak rozdílná je jejich cena,“ uvádí Petr Havel, který preferenci odchovů považuje spíš za podporu lepších podmínek chovaných nosnic než cestu, jak konzumovat kvalitnější vejce.

Barva skořápky je dána geneticky, určuje ji plemeno slepice a nejde ji ovlivnit ani krmením. Tmavší skořápka je pevnější a odolnější, tedy oblíbenější u chovatelů.

Vařená a barvená vejce

V době kolem Velikonoc vyvstává potřeba uchovat vejce vařená a barvená. Ta vydrží v chladu asi týden, ovšem pokud je oloupete nebo mají narušenou skořápku, měli byste je sníst do dvou dnů.

Foto: CorinnaL, Shutterstock.com

Vařená vejce lze skladovat asi týden, pokud je necháte ve skořápceFoto: CorinnaL, Shutterstock.com

Obohacená vejce

Složením krmné směsi slepic dovedou chovatelé do vajíček „přidat“ některé žádoucí složky. Bývají to hlavně nenasycené mastné kyseliny nebo selen, které mají příznivý vliv na zdraví konzumentů.

Vyzkoušejte i jiná než slepičí

I když je nejčastěji konzumovaným vajíčkem to slepičí, vyzkoušet můžete i vejce dalších ptáků, nejčastěji to bývají:

  • Kachní vejce - jezte ho co nejčerstvější, protože je velmi náchylné k nákaze salmonelou. I proto se musí opravdu dlouho a dostatečně upravovat tepelně, vařte ho minimálně 15 minut. Nelekněte se, když má pak namodralou barvu bílku a žloutek do červené, to je normální. Váží asi 90 g, oproti slepičímu je kaloričtější, má víc proteinů, vápníku, ale i cholesterolu.
  • Křepelčí vejce - je asi třetinové oproti slepičímu, váží kolem 15 gramů. Má tenkou skořápku. Obsahuje spoustu cenných látek, kromě vitaminů a minerálů například lecitin, který pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, nebo omega-3 a omega-6 mastné kyseliny podporující kardiovaskulární systém a látky, jež svědčí imunitě a zmírňují alergii a astma. Riziko salmonely je v případě křepelčího vajíčka minimální, protože ji blanka pod skořápkou k vajíčku nepustí.
  • Pštrosí vejce - klidně i kilo a půl vážící vejce s velmi silnou a odolnou skořápkou můžete uchovávat až měsíc. Pokud ho ale načnete, pak byste ho měli sníst co nejdřív, což je opravdu výzva i pro početnou rodinu. Pštrosí vejce má nižší obsah cholesterolu a jemnější chuť.

Reklama

Načítám