Hlavní obsah

Jak doma ušetřit, a to zadarmo: Hlídejte pytlíky, krájejte na menší kousky a kašlete na aviváž

Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z šetření všeho druhu se pomalu stává národní sport. Jestli také pátráte po všech možnostech, jak to udělat, máme pro vás pár tipů, které vás nebudou stát nic, ale mohly by pomoci.

Článek

Spousta rad na šetření vyžaduje nějakou počáteční investici, takže můžete pochybovat, zda se nakonec opravdu vyplatí. My pro vás ale máme tipy, jak toho docílit pouhým plánováním při vaření, pečení, praní a domácích pracích.

Vaření a pečení

Asi dobře víte, že brambory, přílohy nebo polévka se uvaří rychleji v hrnci s pokličkou, že plamen plynu ani plotýnka by neměly být větší než hrnec, aby teplo neutíkalo. Jak ale ušetřit pouhým plánováním?

Plánujte – ušetříte již promyšleným nákupem. Zbytky jídel z jednoho dne pak zakomponujte do pokrmů na další den. Chystáte vývar? Udělejte ho víc a před finálním dochucováním a přidáním zavářky část čistého vývaru odeberte a zamrazte pro další potřebu ve tvořítku na led.

Využijte zbytky - slupky a odřezky ze zeleniny použijte na výrobu vývaru. Vodu zbylou po vaření brambor i rýže nevylévejte, ale slijte. Té z rýže je méně, ale vyplatí se i to málo zachytit. Pak ji lze použít k odmaštění nádobí před mytím, jako hnojivo na květiny nebo ji vypijte, pokud máte zácpu.

Využijte zbytkové teplo – sporák vypněte o trochu dřív, než je jídlo hotové a nechejte ho dojít pod poklicí. V ještě teplé troubě můžete usušit zbylé pečivo na strouhanku. Nad vroucí polévkou můžete napařit knedlíky k hlavnímu chodu.

Vyberte nejúspornější možnost – menší porce jídla nechystejte v troubě, ale pokud ji máte, vyndejte ze sklepa starou remosku po mamince (nebo vyzkoušejte pomalý hrnec s nízkou spotřebou, úspornější je i mikrovlnka).

Dělejte menší kousky – jídlo bude rychleji hotové, když vše nakrájíte na menší kousky. Třeba brambory při vaření nebo maso při pečení.

Foto: Liliya Kandrashevich, Shutterstock.com

Čím menší kousky nakrájíte, tím rychleji bude jídlo hotovéFoto: Liliya Kandrashevich, Shutterstock.com

Praní prádla

Při praní ušetříte nejen tím, že budete pračku vždy adekvátně plnit, ale i volbou vhodné teploty, a hlavně tím, že budete prát jen oblečení, které to opravdu potřebuje. Po každém nošení perte jen ponožky, spodní prádlo a zapocené či hodně zašpiněné kousky.

Perte na třicet – jen velmi lehce zašpiněné oblečení stačí vyprat na nejnižší možnou teplotu. Rozdíl ve spotřebě energie mezi programem na 30 a 40 °C je víc než třetina.

Ušetřete za aviváž - místo ní dejte do přihrádky pračky trochu octa. Nemusíte se bát jeho charakteristické vůně, protože během praní zmizí. Ocet se postará o to, že budou zbytky pracího prostředku z prádla pryč a vynikne vůně, kterou právě mají prášky nebo prací gely.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Do pračky dejte místo aviváže trochu octaFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Sušení prádla

Sušičku používejte jen výjimečně – ušetříte tak 0,5-0,8 kWh na kilogram prádla, což je její spotřeba.

Využijte zbytkové teplo – načasujte si začátek sušení na dobu s nižším tarifem a zároveň využijte teplo, které z ní jde, k vyhřátí koupelny třeba před sprchováním. Po vyjmutí suchého prádla do ní lze dát vlhké ručníky, do kterých jste se utřeli - pokud je sušička ještě teplá a znovu ji zapnete, nehřeje, ale prádlo jen „válí“ v bubnu, což tomu vlhkému k proschnutí stačí. Nemusíte je pak dávat na topení a omezovat tak jeho účinnost.

Čistěte sušičku – pravidelně odstraňujte prach a vlákna z filtrů, jejich zanesení zvyšuje spotřebu.

Vysávání a úklid

Pár maličkostí vám pomůže ušetřit i při úklidu.

Hlídejte sáčky – pokud má vysavač přeplněný sáček, klesá jeho výkon až o polovinu, protože to zvýší odpor vzduchu. Nižší výkon prodlouží dobu vysávání a zvýší spotřebu. Sáčky proto vyměňujte včas (opravdoví šetřílci špínu ze sáčku vyndají rukama a použijí ho opakovaně).

Zametejte – s drobečky na podlaze si poradí nejrychleji a nejekonomičtěji košťátko nebo mechanické koště. Není třeba vždy zapojovat do elektriky vysavač.

Použijte přírodu – některé úklidové prostředky nahradíte doma vyrobenými přírodními čističi.

Načítám