Hlavní obsah

Ve frontách strávíme více než rok života. Jak tento čas využít k něčemu smysluplnému

Foto: Dikushin Dmitry, Shutterstock.com

Foto: Dikushin Dmitry, Shutterstock.com

Reklama

Na úřadech, v bance, v obchodě, při čekání na autobus nebo na volnou kabinku. Fronty na vás číhají na každém kroku. Pokud vás štve nekonečné čekání a promrhaný čas, zkuste ho využít efektivněji.

Článek

Můžete se snažit zorganizovat si denní povinnosti, jak chcete, přesto se občas nedobrovolnému čekání nevyhnete. Podle statistik si postojíte (nebo posedíte) nejčastěji při čekání na vlak či autobus, v čekárně u lékaře a při bezpečnostních kontrolách, třeba na letišti. Za život tak promrháte zhruba tři čtvrtě roku až rok. Připočtete-li k tomu čas, který pročekáte, než se nachystá partner k odchodu nebo vypraví děti, než vám dorazí taxi nebo vám v restauraci zabalí jídlo s sebou, může jít i o roky. Byla by škoda je k něčemu nevyužít.

Zavolejte mámě nebo kamarádce

Slíbili jste zavolat mamince nebo se potřebujete objednat na preventivní prohlídku? Právě když stojíte ve frontě, máte pár volných minut, kdy můžete podobné hovory v klidu vyřídit. A jsou-li všechny resty hotové, co zavolat kamarádce či kamarádovi, na kterého jste dlouho neměli čas nebo který neprožívá právě snadné životní období? Určitě mu uděláte svým telefonátem radost.

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Není třeba vždy vytahovat mobil, také meditace nebo třeba poslouchání zvuků jsou při čekání dobré cvičení, zklidní myslFoto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Vytáhněte knihu

Rádi čtete, ale na svůj koníček nemáte moc času? Začněte nosit knížku všude s sebou. Překvapí vás, kolik volných chvilek během dne nasčítáte. Chce to samozřejmě nějaké lehčí čtivo, u kterého nevadí, že stihnete přečíst sotva dvě tři stránky a zas knížku odložíte a navážete až později (bezva tipy na knížky). Číst můžete nejen ve frontách, ale i při jízdě hromadnou dopravou nebo když čekáte na děti, než se vypraví při odchodu ze školy. Nemáte-li na knihu v tašce či kabelce místo, stáhněte si čtení do mobilu nebo poslouchejte audioknihy či podcasty.

Učte se jazyky

Chcete před zimní dovolenou oprášit italštinu nebo se zdokonalit v novém jazyce? Aplikací pro učení jazyků je celá řada (zkuste třeba Duolingo, Mooveez, Speakly) a čekání například u lékaře je skvělá příležitost k procvičování. Pokud se stydíte na veřejnosti mluvit nahlas, vyberte si jen výuku bez mluvení – tedy poslouchání, i tak si procvičíte slovíčka a pravidla gramatiky.

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Čas, kdy se můžete něco zajímavého dozvědět nebo se naučit pár slovíčekFoto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Zacvičte si

Ve frontě můžete dokonce cvičit. Ne nutně dřepy nebo klusání na místě, cvičení může být i mnohem nenápadnější. Zaměřte se na střed tělasvaly pánevního dna. Cvičení je postavené spíše na zatínání svalů, drobném pohupování, narovnání postavy. Okolí si vůbec nemusí všimnout, že něco děláte, vy si ale zpevníte břicho, zkvalitníte sexuální život a ochráníte se před inkontinencí.

Odškrtejte si úkoly

Máte před sebou víc než hodinu čekání u zubaře, a tak ji promrháte brouzdáním po sociálních sítích nebo hraním her? Pro příště mějte v záloze seznam úkolů, které jindy odkládáte a které si můžete právě v takovou chvíli odškrtnout. Čas můžete využít třeba k přečtení recenzí na produkt, který plánujete koupit, můžete vybrat a upravit fotku, kterou chcete posílat jako vánoční či narozeninové přání, omrknout nabídku apartmánů ve vaší plánované dovolenkové destinaci nebo neteři vyplnit dotazník k její bakalářce, o který vás před pár dny poprosila.

Buďte moderní a moc nečekejte

Ale hlavně se snažte moc času nepročekat. V internetové době můžete fronty dost omezit. Místo čekání na úřadech leccos vyřídíte prostřednictvím datové schránky, nákup i jídlo z restaurace vám přivezou, na internetu si včas ověříte, jestli nemá váš vlak zpoždění. Nebuďte retro a začněte technologie využívat ve váš prospěch.

Reklama

Načítám