Hlavní obsah

Proč řešit střed těla a diastázu a jak poznáte, že ji máte?

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Reklama

V posilovnách se v poslední době víc než pekáč buchet a vyrýsované paže skloňuje pojem core neboli střed těla. Proč je jeho posílení tak zásadní a kdo by se na něj měl obzvlášť zaměřit?

Článek

Střed těla, core, svalový korzet; setkat se můžete hned s několika názvy. Jedná se o 29 svalů od bránice přes svaly břicha až po pánevní dno, kyčle, bedra i zadek. Skupina těchto svalů je uložena pod povrchovým svalstvem, není tedy tak na očích jako povolené paže, nelichotivá madla lásky nebo rosolovité břicho. Je ale klíčem ke správnému držení těla, a tak je při cvičení důležité zaměřit se i na ni.

Svaly proti bolesti

Silný střed těla je důležitý nejen pro sportovce, ale i pro běžný život. „Pevný svalový korzet je zásadní pro stabilitu těla, díky tomu také pomáhá předcházet zraněním,“ vysvětluje zakladatelka pražských Domů Jógy Věra Vojtěchová. „Posilování skupiny těchto svalů je klíčem k tomu, abyste docílili správného držení těla, případně se zbavili potíží s bolestmi zad, krční páteře, ale i bolestí kyčlí, kolen a ramen,“ dodává Vojtěchová.

Zpevněný střed těla také oceníte, ať už se věnujete silovým nebo kondičním sportům. Zejména prospěje při takových druzích pohybu, kde dochází k jednostrannému přetěžování svalů, jako je tomu například u tenisu, golfu nebo dalších sportů.

Foto: sebra, Shutterstock.com

Díky tomu, že zpevníte zádové svaly, si zlepšíte celkové držení těla a tím si i ulevíte od bolestíFoto: sebra, Shutterstock.com

Zkontrolujte se nejen po porodu

Střed těla ovšem souvisí i s mateřstvím a sexualitou. „Patří sem totiž nejen příčný břišní sval, bránice, vzpřimovače páteře, zadní snopce vnějších šikmých břišních svalů a hluboké extenzory šíje, ale i pánevní dno. Posílení svalů pánevního dna zlepšuje sexuální funkce a ženám může usnadnit početí i zotavení po porodu,” vysvětluje Vojtěchová.

Co je diastáza

Právě po porodu mívají ženy potíže s rozestupem přímých břišních svalů neboli diastázou. V těhotenství je přirozená, dochází k ní zvýšením nitrobřišního tlaku a v důsledku hormonálních změn. Po porodu by se ale břišní stěna měla vrátit do původního stavu. Nestane-li se tak, vzniká zmíněná diastáza, která vede k celé řadě problémů. „Mezi ně se řadí například bolesti zad nebo takzvaná stresová inkontinence,“ uvádí plastický chirurg Ondřej Měšťák z pražské Nemocnice Na Bulovce.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

I po porodu je potřeba začít cvičit opatrněFoto: fizkes, Shutterstock.com

Pozor na nesprávné cvičení

Potíže s diastázou mohou mít ale i ženy, které ještě nerodily, a dokonce i muži. Vzniká zpravidla v důsledku špatných pohybových návyků, při sedavém stylu života nebo pokud rychle přiberete v oblasti břicha. Může se vytvořit i nepřiměřeným vnitrobřišním tlakem při cvičení, zejména při nesprávném posilování s činkami nebo špatně prováděnými cviky při józe či gymnastice. Nemáte-li střed těla v pořádku, není vhodné cvičit ani zkracovačky, lehy-sedy a podobné cviky.

Odhalit, zda diastázu máte, můžete jednoduchým samovyšetřením. Lehněte si na zem, natáhněte obě nohy a zvedněte je pár centimetrů nad zem. Pokud si ve střední linii břicha nahmatáte mezeru mezi svaly nebo se objeví naopak vyklenutí (stříška), určitě se poraďte s lékařem.

Jen pár hodin nestačí

Způsobem, jak se diastázy zbavit, je rehabilitace. Je třeba uvolnit zkrácené svaly a naopak posílit svaly oslabené a aktivovat právě hluboký stabilizační systém. Stav svalů je ale vždy důležité zkonzultovat s odborníkem, který doporučí cviky vhodné právě pro vás. Mohou to být třeba i dechová cvičení.

Fyzioterapeut může odhalit i vaše nesprávné pohybové stereotypy, což bývá i běžná chůze, vstávání ze židle nebo zvedání těžkých předmětů. A protože se potíže s diastázou mohou vracet, nastavíte si s ním vhodné a pravidelné cvičení na udržení posíleného středu těla.

Kromě cviků přímo od rehabilitačního odborníka vám prospěje jóga nebo třeba cvičení za pomoci EMS (elektrické stimulace svalů), při němž se do ochablých nebo naopak přetížených svalů posílají slabé elektrické impulzy. „Díky tomu, že při EMS probíhá impulz mezi pravou a levou polovinou těla a opačně, pracují svaly obou polovin těla stejně intenzivně. Nedochází tak ke svalové dysbalanci, která je nejčastější příčinou bolestí zad,“ říká trenér Tomáš Krmíček z Body Express. U zvlášť závažných případů je posledním řešením chirurgický zákrok.

Posílit core pomůže i pilates, zkuste sestavu pro štíhlé svaly a pevný střed těla.

Reklama

Související témata:

Načítám