Hlavní obsah

Nejlepší knížky na podzimní večery: Vybrali jsme pro vás thrillery, romantiku i historický román

Foto: Impact Photography, Shutterstock.com

Foto: Impact Photography, Shutterstock.com

Reklama

Než se pustíte do vánočního šílení, je tu podzim, který přímo volá po zachumlání se pod deku s hrnkem čaje a s dobrým čtením. Láká vás napínavý thriller, severská detektivka nebo novinka od Jany Poncarové?

Článek

Máte rádi thrillery, ze kterých se strachy budete chtít schovat pod deku, vztahové propletence nebo jsou vašimi oblíbenými hrdiny detektivové, kteří jsou v patách protřelým zločincům?

My vám naprosto rozumíme, taky se jedná o naše oblíbené knižní žánry. A protože podzim je, co se čtení týče, naprosto ideální roční období, dali jsme dohromady pár knižních tipů. Deku musíte mít vlastní a doporučujeme uvařit si předem velkou konvici s čajem. A na křeslo vylepit cedulku Nerušit…

Pokojská

Autor: Nita Prose

Hotelová pokojská? To je většinou nenápadná žena, která se stará, aby se hosté cítili v pokojích jako doma. Měla by být diskrétní a udržet tajemství. Molly je přesně taková, neviditelná. Zemřela jí milovaná babička a ona se k práci v hotelu upíná. A ač to v knize explicitně nezazní, má Aspergerův syndrom.

Když ale najde nechvalně proslulého hosta, pana Blacka, v jeho pokoji mrtvého, upře se na ni všechna pozornost. Dokonce se ocitne mezi podezřelými. Rozhodne se zjistit, kdo vraždil. Najde v temném koutě jen prach, nebo pravdu?

Foto: Archiv nakladatelství

Pokojská, Nita Prose, nakladatelství Ikar, 335 stranFoto: Archiv nakladatelství

Smrt v ledu

Autor: Amy McCulloch

Děj napínavého thrilleru se odehrává v Himálajích, kam se horolezec Charles vydává pokořit osmý nejvyšší vrchol. Touží po slávě a tomu odpovídá i složení jeho skupiny, ve které je filmař, influencerka i novinářka Cecily, která chce během výstupu napsat skvělou reportáž. Jenže lidé z výpravy začínají umírat a o nehodu se nejedná.

Autorka románu se v roce 2019 stala nejmladší Kanaďankou, která vrchol Manáslu zdolala. Takže se můžete těšit na autentický popis náročných podmínek i na napínavou linku.

Foto: Archiv nakladatelství

Smrt v ledu, Amy McCulloch, nakladatelství Kalibr, 352 stranFoto: Archiv nakladatelství

Žena v ohni

Autor: Lisa Barr

Svět umění dostal kvůli nacistům pěkně zabrat, rozkrádali hodnotná umělecká díla, černý trh jel na plné obrátky a mnohé zločiny nebyly odhaleny a potrestány.

Novinářka Jules Roth dostala za úkol najít vzácnou malbu, kterou nacisté ukradli před 75 lety. Získat ji chce ale i galeristka Margaux, žena, která se neštítí ničeho. Margaux je z bohaté rodiny a má prostředky, Jules zase pomáhá vnuk autora portrétu nádherné ženy v ohni.

Kniha bude zfilmována a v jedné z rolí se můžete těšit na Sharon Stone.

Foto: Archiv nakladatelství

Žena v ohni, Lisa Barr, nakladatelství Metafora, 392 stranFoto: Archiv nakladatelství

Jedna dobrá věc

Autor: Alexandra Potter

Autorka bestselleru Zpovědi trosky po čtyřicítce zraje jako víno a Jedna dobrá věc je toho důkazem. Je to zábavné, dojemné a upřímné. O hledání štěstí, protože co je v životě potřeba víc?

Liv měla pocit, že má vše, co chtěla. Ale bolestivý rozvod ji srazil na zem a ona potřebuje změnu. Opouští Londýn a začíná znovu v kopcích parku Yorkshire Dales. Pořídí si psa a kromě nové krajiny poznává i místní obyvatele. Potvrzuje si, že štěstí a dobré věci přijdou, když je nečekáte.

Foto: Archiv nakladatelství

Jedna dobrá věc, Alexandra Potter, nakladatelství Noxi, 350 stranFoto: Archiv nakladatelství

Bouře

Autor: Kristina Ohlsson

Napínavé čtení od oceňované švédské autorky, která se nesnaží šokovat brutálními zločiny, ale umožní čtenáři užít si vlídnější pohled.

Malá švédská vesnička se loučí s turistickou sezonou, čeká ji ospalý podzim. Ale během bouře mizí oblíbená učitelka a do domu s divnou pověstí se stěhuje finančník August, který tu kdysi trávil hodně času. Ukazuje, že místní obyvatelé mají co tajit. A také, že třicet let stará vražda možná nebyla správně vyšetřena.

Foto: Archiv nakladatelství

Bouře, Kristina Ohlsson, nakladatelství Kniha Zlín, 480 stranFoto: Archiv nakladatelství

Herečka

Autor: Jana Poncarová

Oblíbená spisovatelka a autorka Podbrdských žen vydává další román, jehož hrdinkami jsou silné ženy.

První z nich je nadějná herecká hvězda z divokých a svobodomyslných 20. let, Jarka Horáková, jejíž oslnivou kariéru v zárodku přerušila vážná nemoc. A druhou spisovatelka Olga, která o dvacet později, v době protektorátu, najde Jarmiliny deníky a její příběh ji zasáhne a inspiruje. Stane se pro ni mostem za hranice šedé reality.

Foto: Archiv nakladatelství

Herečka, Jana Poncarová, nakladatelství Motto, 352 stranFoto: Archiv nakladatelství

Tsunami

Autor: Karin Krajčo Babinská

Někdo si vzpomínky hýčká, někdo by raději minulost zapomněl. Šedesátiletá Ema patří do druhé skupiny.

Chtěla hodně dokázat, byla kreativní a vášnivá, ale osud jejími kartami zahrál jinak. Kariéru nakonec vybudovala, ale žije ve vztahu, který ji nenaplňuje. I vztah s dcerami má značné trhliny. U starší toho udělala málo, u mladší zase až moc.

Hodně vysvětlí návrat o dvacet let zpátky, kdy Ema s celou rodinou slavila Vánoce a konec roku v Thajsku. A tsunami jim navždy změnila život.

Foto: Archiv nakladatelství

Tsunami, Karin Krajčo Babinská, nakladatelství Motto, 320 stranFoto: Archiv nakladatelství

Reklama

Související témata:

Načítám