Hlavní obsah

Jak se naučit cizí jazyk do půl roku? 5 tipů, jichž se držte

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Bez znalosti cizí řeči se nepochybně dá žít. Jste-li však vášniví cestovatelé nebo toužíte zvýšit svoje šance na pracovním trhu, potřebujete alespoň angličtinu. Co ale dělat, když máte na studium jazyka jen pár měsíců?

Článek

Naučit se plynule hovořit cizí řečí jako rodilý mluvčí je obvykle otázkou dlouhých let. Právě kvůli tomu mnozí své pokusy o studium jazyka vzdají krátce po startu. Neříkejte si, že buď umíte, nebo neumíte. Představte si, jak při učení jazyka postupujete po dlouhé křivce.

Je-li vaším hlavním cílem domluvit se v běžných situacích při cestování do zahraničí, možná vás potěšíme. Dá se to stihnout za pár měsíců. Pro začátek si přečtěte naše tipy.

1. Učte se slovíčka, ne mluvnici

„Důležitá je především slovní zásoba, méně mluvnice. Jazykové kurzy a učebnice zaměřené na omílání mluvnických schémat, která jsou nezbytná pro opravdu dobrou znalost jazyka, ale ne pro rychlé dorozumění, bych proto v tomto případě nedoporučila,“ říká učitelka angličtiny Markéta Nyklová.

Třeba právě angličtina má několik časů jako například předminulý, předpřítomný, přítomný prostý a průběhový, z nichž nemusíte dokonale znát všechny, abyste se dorozuměli (umíte správně česky, nebo děláte tyhle chyby?). Pokud máte slovní zásobu, v nejhorším případě se domluvíte i heslovitě.

2. Mnemotechnická pomůcka

Naučit se slovíčka zpaměti je jedna věc, ale dokázat je opravdu používat v praxi, to už je náročnější. „Je dobré spojit slova s vizuálními představami a vjemy. Přečtěte si je, řekněte nahlas a vytvořte si v hlavě obrázek. Zkuste je zapojit i do jednoduchých vět,“ popisuje Markéta Nyklová a dodává:

„A můj favorit při učení slovíček? Psát a psát a psát. Nové slovíčko si říkejte a zároveň pište. Nejde jen o působení známého opakování, ale také díky spojení ruky a hlavy se naučené lépe fixuje v paměti.“

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Každé nové slovíčko si několikrát napište, lépe si ho zapamatujeteFoto: fizkes, Shutterstock.com

3. Věnujte cizímu jazyku 20 minut, ne déle

Chcete-li se základy jazyka naučit za pár měsíců, nestačí se studiu věnovat jen jednou do týdne (proč je dobré mluvit v posteli cizím jazykem). Obecně se doporučuje co nejčastější výuka v časově kratších úsecích. „Zlaté pravidlo je 20 na 30, tedy 20 minut výuky, ve které máte jen 30 procent nové látky,“ říká Pavel Hrdlička z projektu on-line výuky jazyků EasyLingo a vysvětluje: „Za 30 minut učení klesne pozornost o 40 procent a za 45 minut dokonce o 60 procent. Nemá tedy smysl studovat v jednom bloku 45 minut, tak jak jste zvyklí ze školy. Je ideální zastavit se ve dvacáté minutě.“ Pokud chcete postupovat ve studiu co nejrychleji, můžete si během jednoho dne dát dva i více výukových bloků.

4. Aspoň jednu učebnici

Pokud jste samouci, vřele doporučujeme pořídit si alespoň jednu kvalitní učebnici s kompletním přehledem toho nejdůležitějšího z gramatiky a slovní zásoby. Nejlépe doplněnou i o praktická cvičení (výběr v knihkupectví je široký, listujte a vybírejte tu, která vám nejlépe sedne). Stane se základní osnovou, podle které budete při studiu postupovat.

Foto: koya979, Shutterstock.com

Učebnic je tolik, že si musíte dlouho vybírat, která vám nejlépe sedne, ale vyplatí se toFoto: koya979, Shutterstock.com

5. Přečtěte si knížku v originále

Když už budete v knihovně nebo knihkupectví, zajděte do sekce „dvojjazyčné texty“. Budete se možná divit, kolik existuje zjednodušených děl známých autorů. Například v Městské knihovně v Praze najdete zrcadlové knížky i pro poměrně netradiční jazyky, jako je srbština, hebrejština, estonština nebo korejština.

Čtení cizojazyčných textů je přínosné hned z několika důvodů. Za prvé se učíte nová slovíčka a jejich použití v kontextu věty a za druhé se seznámíte s praktickým užitím gramatických jevů.

Ale ze všeho nejtěžší je začít. Překonat stav, kdy jsou vaše jazykové znalosti na nule. Pokud ustojíte prvotní pocity bezradnosti, zjistíte, že věci, do kterých jste se ze začátku museli nutit, jsou pro vás už naprosto samozřejmé. Čím víc se budete v cizím jazyce zlepšovat, tím víc vášně pro něj budete mít. Začněte hned teď.

Kolik jazyků ovládáte?

Reklama

Související témata:

Načítám