Hlavní obsah

Herec Matthew Perry zemřel po požití léku, který ho měl zbavit depresí. Osudným se mu stal ketamin

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 29. října zasáhla nejen herecký svět smutná zpráva. Ve věku 54 let zemřel herec Matthew Perry, představitel vtipálka Chandlera v seriálu Přátelé. Pitva nyní prokázala, že prvotní příčinou bylo užívání ketaminu, léku proti depresím.

Článek

Média až dosud informovala o tom, že hlavní příčinou předčasného odchodu Matthewa Perryho bylo utonutí ve vířivce v jeho domě v Los Angeles. Až téměř dva měsíce po jeho smrti konečně známe pravý důvod. Perry podstupoval terapii ketaminem, aby se zbavil úzkostí a depresí. Pitevní zpráva sice potvrdila, že se herec utopil, prvotní příčinou však byl zmíněný lék. Pitva zároveň prokázala, že Matthew Perry byl, citujeme „už 19 měsíců čistý“. Média totiž spekulovala i o jeho návratu k návykovým látkám, který se tímto nepotvrdil.

Co je ketamin?

Ketamin má pozitivní účinky při akutní medikaci u těžké depresivní poruchy, první zlepšení se dostavuje během několika hodin.

Jde o tzv. disociativní anestetikum – mozek v menší míře zpracovává podněty z okolí. Dostavují se snové stavy, změny vnímání a halucinace.

Ve vyšších dávkách vede ke ztrátě vědomí, narušené motorice, vysokému tlaku a depresi.

Pár dnů před smrtí přidal Perry na své sociální sítě fotku z osudné vířivky, ze které dosud mrazí… Fanoušci i jeho nejbližší nepřestávají truchlit. Matthew Perry se proslavil nejvíc jako představitel Chandlera Binga v seriálu Přátelé. Troufáme si říct, že právě on měl velkou zásluhu na tom, že se stal tento seriál tak legendárním. Bez jeho průpovídek a sarkastických poznámek by to prostě nebylo ono. Jeho postava sršela vtipem, který ve skutečnosti maskoval jeho zranitelnost a strach z jakýchkoliv závazků.

Odvrácená strana slávy

„Z uší mi šla pára, tak moc jsem chtěl být slavný,“ řekl v roce 2002 pro deník New York Times. Je možné, že v jeho touze za slávou mu byl inspirací i jeho otec, herec John Bennett Perry. Bohužel si neuvědomil, jak vysoká cena za slávu může být…

Jak stoupala jeho hvězda, společně s jeho pěti hereckými kolegy, stoupala i jeho závislost, se kterou bojoval během natáčení slavného seriálu Přátelé. Bral ve velkém léky proti bolesti a stal se závislým na alkoholu a amfetaminech, což přiznal už v roce 1997 (Přátelé se točili od roku 1994 do 2004). Došlo to až do bodu, kdy to nebyl schopný utajit a všichni okolo něj to věděli.

Chandlerovi démoni

Matthew Perry předváděl před kamerami skvělý výkon, i když měl zrovna absťák. Ovlivňovalo to ale hodně jeho vzhled, přibíral, hubnul a v současnosti vypadal o dost starší než jeho seriáloví kolegové. Sám se prý na seriál nemohl podívat, protože jeho vzhled odrážel to, na čem byl zrovna závislý.

„Bral jsem 55 Vicodinů denně, vážil jsem 58 kilo, na Přátele se dívalo 30 milionů lidí - a proto se na ten seriál nemůžu dívat,“ řekl Perry v jednom z rozhovorů k propagaci své knihy.

O svých „démonech“ promluvil právě v biografii Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih (kniha vyšla v roce 2022). V té době slavil 18 měsíců střízlivosti a to mu asi dodalo sílu uvést na pravou míru vše, co se o něm a jeho závislostech po celou dobu psalo. Svojí zpovědí chtěl také pomoct dalším lidem, kteří se závislostí bojují.

Foto: Profimedia.cz

Svou závislost na lécích poprvé Perry přiznal v roce 1997Foto: Profimedia.cz

Potýkal se se zdravotními problémy a 15krát podstoupil odvykací léčbu. Přiznal, že neměl problém vypít litr vodky denně a to podporovat vicodinem, metadonem nebo xanaxem. Několikrát byl dle jeho slov na pokraji smrti, protože dokázal spolykat desítky prášků denně. Když byl úplně na dně, pomohla mu prý jeho seriálová kolegyně – Jennifer Aniston – která hrála Rachel Green.

Jeho vůli vymanit se ze závislosti také podpořil strašidelný zážitek, když byl ve 49 letech hospitalizován kvůli tomu, že mu prasklo tlusté střevo. Měl 2% šanci na přežití, byl dva týdny v kómatu, musel mít na nějakou dobu vývod střeva a v nemocnici strávil několik měsíců. Tahle zkušenost ho utvrdila v tom, že už si nedá žádný opioid.

Se zdravím ale bojoval, podstoupil údajně 14 operací žaludku kvůli poškození, které způsobila jeho závislost na opiátech a alkoholu.

Zásnuby nevyšly

Matthew Perry byl vychován v Kanadě, ale jako teenager se přestěhoval do Los Angeles. V Kanadě měl našlápnuto na slušnou tenisovou dráhu, ale jak se pak po přestěhování ukázalo, zas tak dobrý v něm nebyl. A tak se dal na herectví! Kromě toho, že byl součástí nejoblíbenějšího seriálu všech dob, který stále oslovuje i mladší generace a je popkulturním fenoménem, si zahrál ještě v komedii Můj soused zabiják po boku Bruce Willise nebo ve Znovu 17. 

Neměl děti ani se nikdy neoženil, i když k tomu měl blízko s o dvacet dva let mladší producentkou a hledačkou talentů Molly Hurwitz, kterou požádal o ruku v roce 2020. Pár měsíců nato se rozešli. V memoárech přiznal, že kvůli závislostem od sebe odehnal spoustu žen, včetně Julie Roberts, se kterou chodil krátce během natáčení Přátel.

Načítám