Hlavní obsah

Dnes je přestupný únorový den. Měly byste požádat muže o ruku a vzít si v práci volno

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestupný den je jako každý jiný – chodí se do práce, státní svátek se nekoná a podle všeho by neměl nijak zásadně ovlivnit ani váš obvyklý rytmus. Přináší ale současně i mnoho zvyklostí a tradic. Znáte aspoň některé?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

O tom, kdo jako první zavedl přestupný den, se vedou diskuze. Někdo to svádí na starověký Egypt, kde jsou zmínky o něm zaznamenány od roku 238. Jiní ho přisuzují římskému císaři Juliu Caesarovi, teorií je ale ještě mnohem víc. I když může někomu připadat jeden den za čtyři roky navíc zbytečný, neobešli bychom se bez něj. Přestupný den vyrovnává rozdíl mezi tropickým rokem a ovlivňuje i střídání ročních období. Jaké zvyklosti a pověry se k 29. únoru vážou?

Který den se lidé nejčastěji berou?

Ačkoli ve Skotsku býval přestupný den považován za stejně smolný jako například pátek třináctého, z údajů Českého statistického úřadu vyplývá, že v tento neobvyklý den touží hodně párů uzavřít sňatek. Tedy asi kromě Řecka, kde lidé věří, že manželství uzavřená nejen 29. února, ale v průběhu celého přestupného roku, jsou předem odsouzená k zániku. U nás je to ale jinak a vyhledávány jsou všechny dny, které jsou něčím zvláštní. Zajímavá data jsou stejně atraktivní jako přestupný den.

Velikonoční a jiné tradice

Je nepsaným pravidlem, že o ruku žádá muž a na Velikonoce chodí s pomlázkou také jen „páni tvorstva“. To se ale během přestupného roku mění, alespoň podle starých tradic. V Irsku může žena v přestupný den nabídnout muži sňatek. Pokud ji odmítne, musí zaplatit pokutu (jen si lze těžko představit, jak a kdo ji po něm vymáhal). Ve Finsku musel zase muž, který odmítl zasnoubení, obdarovat svou dívku dostatkem látky na výrobu sukně. V Dánsku byla kompenzace stanovena na 12 párů rukavic, pravděpodobně proto, aby ženě pomohly skrýt absenci zásnubního prstenu.

O Velikonocích chodí na přestupný rok s pomlázkou ženy a mrskají muže a ti je zase na oplátku polévají vodou.

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Plánujete na letošní přestupný rok svatbu? Pozor na pověry, které kolem toho kolujíFoto: Ground Picture, Shutterstock.com

Vezměte si dovolenou nebo bilancujte

Psychologové po celém světě věří, že přestupný den může mít na lidskou psychiku podobný efekt jako první leden. Člověk má tendenci se zastavit, polemizovat a dávat si předsevzetí. Doporučují si proto vzít na tento den, pokud je to možné, dovolenou. Pokud jste to ale nestihli, nebo vám to práce nedovoluje, alespoň se nad svým životem v klidu zamyslete. „Tento den může být jen pošťouchnutím, které potřebujete, abyste mohli žít trochu víc tady a teď. Tak slezte z toho běžícího pásu, na kterém žijete a uvědomte si přítomný okamžik,“ vyzývá holandský psycholog Jan P. de Jonge.

Kdo slaví na přestupný rok narozeniny

I když se z legrace říká, že lidé narození 29. února nikdy nezestárnou, protože slaví jen jednou za čtyři roky, přírodu obelstít nelze. Poslední únorový den se rodí stejný počet dětí jako kterýkoli jiný den – a jsou mezi nimi i slavné tváře. Například zpěvák Ali Amiri, spisovatel Josef Svatopluk Machar nebo rapper Ja Rule.

Koktejl z ginu a vermutu

Londýn oslavuje přestupný den jedinečným koktejlem, který poprvé vytvořil Harry Craddock, barman sklízející slávu ve 20. letech 20. století. Když Craddock v roce 1928 pracoval v hotelu Savoy v Londýně, vymyslel drink na oslavu přestupného roku. Ingredience zahrnovaly gin, vermut, citronovou šťávu a Grand Marnier.

Související témata:
Přestupný rok
Přestupný den

Načítám