Hlavní obsah

Předsevzetí, která si určitě nedávejte. Zhubnu, budu vše stíhat a úplně přestanu pít alkohol

Foto: Boontoom Sae-Kor, Shutterstock.com

Foto: Boontoom Sae-Kor, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máme tu konec roku a to s sebou často nese pocit, že byste si měli shrnout rok končící a udělat nové plány na ten nadcházející. Možná si dát i nějaká ta předsevzetí. Která z nich ale nemají smysl a jsou předem odsouzena k nezdaru? A jakými realizovatelnějšími je nahradit?

Článek

Kolikrát se vám stalo, že jste se prvního ledna rozhodli přestat kouřit / začít hubnout / víc číst / věnovat se víc rodině / zbavit se dluhů a na konci roku se spokojeně poplácali po rameni, jak jste plán do puntíku splnili? Asi tak přibližně ani jednou, že? Čím to?

Důvodem nemusí být vaše slabá vůle. Ale to, že si dáváte předsevzetí neurčitá či nesplnitelná. Co to zkusit jinak? Jaká předsevzetí si letos nedávat a čím je nahradit?

Zhubnu!

Nahradit: Zaměřím se na chyby v jídelníčku

Pár kilo navíc, nebo dokonce obezita trápí mnohé, ale dávat si za cíl, že zhubnete desítky kil? Nesmysl! Jen vás bude demotivovat přísný bič, který si na sebe upletete. Běžte na to pomalu a začněte pracovat na chybách v jídelníčku - vy víte, které to jsou! Málo snídáte, večer mlsáte, chybí vám bílkoviny? Klidně nechte svůj stravovací režim podrobit kritickému pohledu odborníka. Možná budete překvapení, když vám například řekne, že máte ve stravě málo tuků (těch zdravých, samozřejmě).

Zaměřte se na úbytek centimetrů, a ne na číslo na váze, dělejte to pro sebe! A dávejte si reálné cíle i vzhledem ke startovací váze.

Foto: Rostislav_Sedlacek, Shutterstock.com

Problémy s kily navíc trápí mnohé, ale rozhodně vás nebude motivovat nasadit si laťku příliš vysoko… Místo „zhubnu dvacet kilo za rok“ si naplánujte „zhubnu dvě kila za měsíc“Foto: Rostislav_Sedlacek, Shutterstock.com

Lépe organizovat čas, abych vše stihla!

Nahradit: Nebudu se snažit stíhat vše

Nic nestíhám! To je běžná mantra, ale co jejím vyslovením o sobě říkáte? Že to děláte špatně a neumíte si zorganizovat svůj čas nebo si toho nakládáte moc a máte na sebe nepřiměřené nároky?

Co si tak říct, že naopak proškrtáte své aktivity i každodenní povinnosti, promyslíte, co je skutečně nutné a bez čeho se vy i vaši blízcí obejdete, zkusíte delegovat a místo času na všechno získáte čas pro sebe. A budete si moci víc užívat tu obyčejnou každodennost místo přísně na minuty rozplánovaného dne.

Více sportovat!

Nahradit: Najdu si sportovní aktivitu, která mě baví

V lednu fitka praskají ve švech, lidem, kteří se ambiciózně vydají směrem ke strojům a hodlají to od prvního ledna vydržet už navždy, se i díky tomu říká ledňáčci.

Ale vážně si myslíte, že je zdravé a reálné přejít z životního stylu s minimálním pohybem do životního stylu aktivního? Není! Nebude vás to bavit a ještě si uženete svalovou horečku. Zapřemýšlejte spíš, jaký druh pohybu vám dělá upřímnou radost. A začněte s touto aktivitou postupně, není od věci najít si parťáka.

Foto: Momentum studio, Shutterstock.com

Je pro vás představa narvaného fitka zlým snem nebo potřebujete akčnější sportovní aktivitu? A co vám brání vybrat si sport sobě na tělo?Foto: Momentum studio, Shutterstock.com

Trávit víc času s rodinou!

Nahradit: Trávit čas s rodinou smysluplněji

Během svátků vás možná napadlo, jaká je škoda, že s blízkými netrávíte během roku víc času. Není to ale nic neobvyklého, zaneprázdnění jsou všichni, a pokud nebydlíte na jednom místě, je pravidelný kontakt o to obtížnější.

Zkuste se ale zamyslet nad tím, zda společný čas vždy využijete opravdu naplno. Nesnažte se vidět co nejčastěji, naopak klidně méně, ale všichni najednou. Navrhněte například jednou za půl roku prodloužený rodinný víkend na chalupě, kde se příbuzní ze všech koutů země…

Přestanu kouřit a pít alkohol

Nahradit: Omezím kouření a pití alkoholu

S novoroční kocovinou se mnozí rozhodnou, že už cigaretu nevezmou do ruky a alkohol nechtějí ani vidět. Kolikrát jste se o to ale už pokusili a kolikrát si pak vyčítali, když to zase neklaplo?

Místo toho, abyste se nezdravých návyků zbavili teď a hned, začněte své zlozvyky omezovat. Pomůže zamýšlet se nad situacemi a příležitostmi, kdy máte potřebu si zapálit nebo dát si skleničku, a řešit to jinak.

Zbavím se dluhů!

Nahradit: Zreviduji výdaje a zastavím nárůst dluhů

Rádi byste se lépe starali o svoje peníze, ale na konci každého měsíce jste vždy v červených číslech a dluhy narůstají? Zcela jistě něco neděláte dobře, ale než si řeknete, že se jich zbavíte okamžitě, získejte povědomí o svých příjmech, výdajích i to, kde a kolik dlužíte.

Důležité je zastavit nárůst dluhů a zrevidovat výdaje. Stačí i drobnosti - nedělat velké nákupy hladoví, zrušit nevyužívaná členství ve fitness nebo předplatné časopisu, který nečtete, omezit jízdy autem, zaměřit se na úsporu energie v domácnosti apod. Ohledně zastavení exekucí či oddlužení se určitě poraďte s odborníkem, který zná všechny možnosti.

Načítám