Hlavní obsah

Zápis do školy. Nenuťte dítě recitovat a psát. Společně si čtěte, sportujte a naučte ho pozdravit

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co všechno by mělo umět a zvládnout dítě, když ho čeká zápis do první třídy? Důležitější než odříkávání abecedy zpaměti je trénovat samostatnost, paměť a spolupráci. Dítě není potřeba k zápisu nijak intenzivně připravovat a zavalit ho úkoly. Co byste měli s předškoláčkem cvičit a jak na to jít hravě?

Článek

Musí budoucí prvňák umět zavázat tkaničku, počítat do dvaceti a vyslovovat Ř? Podle odborníků nezbytně ne. Mnohem důležitějšími dovednostmi pro zahájení školní docházky jsou samostatnost, schopnost komunikovat, začlenit se do kolektivu, navazovat sociální vazby a umění spolupracovat. Co je tedy skutečně důležité umět k zápisu do školy?

Sebejistota a samostatnost

Rodiče mají často tendenci nadměrně zasahovat do činností dětí. Dělají za ně běžné věci a nenechají je pracovat samotné. Mnohdy spěchají a nepočkají, až to udělají děti. Ukazujte jim, jak se co dělá nebo jak to funguje, vysvětlujte a nechte jim dost času k tomu, aby si vše samy procvičily. Sebejistota je vědomí a přesvědčení o vlastních schopnostech a přednostech, a když dítě získává jistotu v činnostech, které vykonává, je sebejistější a samostatnější. Malé úspěchy pak vedou k těm větším. Tím, že dítěti potvrdíte jeho úspěch, schopnost to zvládnout, povzbudíte ho a motivujete k větší samostatnosti.

Vystřihnout kolo, nakreslit domeček, chytit míč

Procvičování hrubé i jemné motoriky bude pro prvňáčka později velkým benefitem. Jak na to? Udělejte si doma kreativní dílničku, kreslete a malujte, naučte dítě vystřihovat nůžkami jednoduché tvary, navlékejte korálky… Veškeré tyto aktivity přispějí k rozvoji jemné motoriky. Tu hrubou, která souvisí s pohybem a obratností, rozvíjejte v rámci přirozené hry – skákání, tanec, rytmizace, házení a chytání míče… Hrubá motorika je důležitá pro pozdější psaní, kdy dítě musí umět uvolnit ruku v ramenním a loketním kloubu.

Foto: Oksana Kuzmina, Shutterstock.com

S předškolákem trénujte komunikaci a nechte ho samostatně pracovat. Důležité je také naučit ho, jak se správně drží tužkaFoto: Oksana Kuzmina, Shutterstock.com

Správná výslovnost

Bez mluvení to ve škole nepůjde, důležité tedy je, aby dítě správně vyslovovalo jednotlivé hlásky. Jde totiž o důležitý předpoklad pro budoucí psaní. Výjimku podle logopedů tvoří nejtěžší hlásky R a Ř, které je možné dotrénovat ještě v průběhu první třídy. Mluvení s dětmi procvičujte každý den, hodně si s nimi povídejte, zpívejte, učte je jednoduchá říkadla a čtěte společně knížky. K sehnání je dnes celá řada zábavních sešitů s nejrůznějšími úkoly a procvičováním mluvení a výslovnosti pro předškoláky.

Slušné chování. Pozdravit a poděkovat

„A čípak ty jsi? No přece maminčin.“ Ano, tohle je jedna z vět, kterou mohou někteří předškoláčci u zápisu paní učitelku odzbrojit. Budoucí prvňáček by měl znát základní údaje: jak se jmenuje on, rodiče, případně sourozenci, a vědět, kde bydlí. Kromě toho se učitelé při zápisu zaměřují na sociální zralost, tedy jak je dítko schopné komunikovat. Samozřejmostí by mělo být umět pozdravit, poprosit, poděkovat, neskákat do řeči.

Jak vypadá čtverec, kolik je ti let, jaká je tráva?

Připravte děti na jejich velký den zábavně. Během hry jsou schopné vstřebávat neuvěřitelné množství poznatků a dovedností. Není nutné drtit předškoláka sčítáním nebo nutit odříkávat abecedu. Bohatě stačí, když dítko napočítá do pěti a dokáže na prstech ukázat svůj věk. Procvičovat můžete rozeznávání barev i základních geometrických tvarů, jako je čtverec, kruh a trojúhelník. Ideální je vše pojmout jako hru, například při cestě autem či vlakem nebo doma – kdo z vás najde v obýváku rychleji předmět ve tvaru obdélníku? Oblíbenou hrou pro učení barev je „čáp ztratil čepičku, měla barvu barvičku…“ Pamatujete?

Načítám