Hlavní obsah

Jaký jste rodič podle znamení? Blíženci jsou kamarádi a Raci děti trochu dusí

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Reklama

Někteří z nás si zachovávají dětskou duši do dospělosti a s drobotinou splynou v hravém blbnutí, jiní k dětem přistupují spíše autoritativně a přísně. Jak to jednotlivá znamení zvěrokruhu umějí s dětmi a jak jim jde rodičovství?

Článek

Každý se může naučit s dětmi jednat a vycházet, není to žádný nedostižný vrozený talent. Přesto má každý člověk nějaké predispozice a to, jak bude k nejrůznější omladině přistupovat, je ovlivněno mimo jiné tím, v jakém znamení zvěrokruhu se narodil. Podívejte se, jak jednotlivá znamení vycházejí s dětmi, jak si s nimi dokážou poradit a jaký k nim zaujímají přístup.

Beran (21. 3. – 20. 4.)

Berani jsou nadšenci, kteří ke všemu, včetně dětí, přistupují se sebevědomím a přesvědčením, že všechno zvládnou. A totéž pak přenášejí i na děti: ve všem je hodně podporují a umějí je nadchnout téměř pro cokoli. Často se za potomky perou zuby nehty i tam, kde by nemuseli. Mívají problém udržet emoce na uzdě, zvlášť když je potomstvo něčím rozzuří. Pak dokážou pěkně vyletět a od plic si zakřičet. Na druhou stranu se ochotně vrhají i do největších bláznivin a nikdo si s dětmi tolik nevyhraje.

Býk (21. 4. – 21. 5.)

Býci jsou zatížení na dotyk a své děti vychovávají hodně kontaktně – v miminkovském věku například rozhodně upřednostňují nosítka než kočárek a podobně. Umějí být extrémně trpěliví a poskytnout dětem všechen čas, který potřebují k zvládnutí toho či onoho úkolu. Zůstávají v klidu, udrží chladnou hlavu a znovu a znovu vysvětlují, co je třeba. Jejich tvrdohlavost se může projevovat v tom, že se někdy neústupně rvou za něco, co za to nestojí. Je lepší tuto energii vynaložit u skutečně důležitých věcí, kde je třeba nastavit hranice.

Foto: Natalia Deriabina, Shutterstock.com

Býci milují dotyky, a proto jsou to velmi kontaktní rodiče.Foto: Natalia Deriabina, Shutterstock.com

Blíženci (22. 5. – 21. 6.)

Blíženci v rodičovství málokdy zaujímají autoritativní postoj, naopak k potomkům přistupují spíše kamarádsky, jako rovní k rovným. To je samozřejmě na jednu stranu obrovská výhoda, protože to vede k velmi blízkému vztahu mezi rodičem a dítětem, ale na druhou stranu to také může znamenat, že se jim nepodaří vytvořit potřebné hranice, nebudou mít u potomků dostatečný respekt. Pro děti by se rozkrájeli a neustále vymýšlejí nějakou zábavu a nové a nové podněty a na sebe přitom často vůbec nemyslí.

Rak (22. 6. – 22. 7.)

Raci mají děti pod kontrolou, vědí o nich všechno, o všechno se postarají a všechno zajistí. A myslí to samozřejmě dobře, protože potomky hluboce milují a oni to z nich samozřejmě cítí. O račí lásce nelze pochybovat: jsou neuvěřitelně podpůrní, největší fanoušci vlastního potomstva. Jen mají bohužel tendenci to přehánět a někdy děti dusí až přehnanou péčí – nejradši by je totiž zabalili do bublinkové fólie, aby se jim ani náhodou nic nestalo. Neměli by zapomínat, že kromě lásky a péče děti rozhodně potřebují také prostor.

Lev (23. 7. – 22. 8.)

Lvi se do rodičovství vrhají s obrovskou energií, která je snad nevyčerpatelná. Často působí jako „instagramový typ rodičů“, kteří všechno zvládají a ještě u toho skvěle vypadají. Obojí je pro ně extrémně důležité, stejně jako to, aby děti věděly, že tu pro ně zkrátka jsou: budou na každém fotbalovém zápase i recitálu, v první řadě a s transparentem. Za své drahé se budou bít klidně do posledního dechu. Navíc jsou velkými kronikáři rodinného života a nikdo své potomstvo nefotí a nenatáčí tak často jako právě oni.

Foto: Ulza, Shutterstock.com

Lvi jsou velcí kronikáři a zaznamenávají rodinný život skoro po minutách.Foto: Ulza, Shutterstock.com

Panna (23. 8. – 22. 9.)

Panny jsou v přístupu k dětem velmi aktivní a organizované. Ve všech životních situacích si cení péče o detaily a udržují vysoký standard. A jak přijde na potomky, vytočí se tato jejich vlastnost do nejvyšších obrátek. Svůj perfekcionismus uplatňují jak na sebe (mají obrovské nároky na to, jací rodiče chtějí být), tak i na děti, což může být někdy až trochu… moc. Nicméně právě Panny budou svým potomkům chystat nejzdravější domácí svačiny, vozit je na milion kroužků a cokoli se s nimi učit klidně až do noci.

Váhy (23. 9. – 23. 10.)

Váhy k dětem přistupují především s klidem – netouží po konfliktech a všechno se snaží řešit mírovou cestou domluvy a kompromisu. Chtějí mít doma harmonickou atmosféru a dokážou se potomkům přiblížit dost na to, aby jim mnoho věcí vysvětlily a uklidnily je. Kromě toho jsou schopné odmávnout kdeco, co by jiného rozhodilo, nelpí na maličkostech. K dětem přistupují s velkou kreativitou a tvůrčím nadšením, neustále s nimi něco vytvářejí a podnikají a v tomto ohledu je rozvíjejí, poskytují jim inspiraci i prostor k vyjádření.

Štír (24. 10. – 22. 11.)

Štíři se na rodičovství velmi pečlivě připravují a rozhodně do něj nevstupují nepoučení. Naopak – přečtou si vše, co jde, aby věděli, co je čeká. Je pro ně těžké projevovat lásku nějakými velkými gesty, přesto milují velmi silně a vášnivě a se svými dětmi si velmi brzy vyvinou specifický jazyk lásky k této komunikaci. Nebojí se přitom zasáhnout klidně i velmi striktně, přísnosti se nevyhýbají, protože nesnášejí, když jim kdokoli „skáče po hlavě“. V takové chvíli s nimi není řeč a projeví se „velitelská“ stránka tohoto znamení.

Foto: didesign021, Shutterstock.com

Štíři i Kozorozi dokážou dítěti nastavit pevné hranice.Foto: didesign021, Shutterstock.com

Střelec (23. 11. – 21. 12.)

Střelci jsou zábavní rodiče, se kterými si jdete zablbnout, jsou pro každé dobrodružství, nedokážou posedět na místě a neustále vymýšlejí nějaké aktivity a program. Jejich velkým nedostatkem je nedůslednost a také jakýsi nedostatek zodpovědnosti – s dětmi se chtějí bavit, ne je karát nebo vychovávat, v tom budou jen těžko oporou. Jsou věčně v klidu a nic je nerozhodí, což může dělat v kombinaci s o něco neurotičtějším rodičem pěknou paseku. Nekřičí, nerozčilují se, ale někdy sklouzávají k přehnané dětinskosti.

Kozoroh (22. 12. – 20. 1.)

Kozorozi jsou velmi přísní a strozí a dětem velmi rychle a jasně stanovují hranice. Je pro ně těžké se uvolnit a brát rodičovství s humorem. Dobré vychování považují za mimořádně důležité a postarají se o to, aby se ho dětem dostalo. V jejich domácnosti panuje řád a jsou nastavená pravidla, všechno šlape jako hodinky. Vztah mezi Kozorohem a jeho potomkem je založen na respektu, a to oboustranném. Dítě se brzy naučí, že když se bude chovat podle stanovených pravidel, bude si i ono moci pravidla stanovovat.

Vodnář (21. 1. – 20. 2.)

Vodnáři jsou rozhodně nekonvenční, bohémští rodiče, které by nikdo ani omylem nepodezíral z konzervatismu. Často si nechávají říkat jménem, dávají dítěti velkou svobodu, ale stejně tak velkou svobodu vyžadují a nepřijdou na zapískání kdykoli, když si dítě zamane. Potomky vychovávají v rámci kolektivu, vodí je mezi své přátele a do společnosti od velmi nízkého věku, protože odmítají omezovat svůj životní styl. Často se uchylují k domácímu vzdělávání a dalším alternativním metodám.

Ryby (21. 2. – 20. 3.)

Ryby jsou velmi empatické, dokážou se vcítit do toho, co dítě zrovna prožívá, jak se cítí, jako by jim četly myšlenky! Jejich intuice ve spojení s vlastním potomstvem je vpravdě nekonečná. Potomky nekritizují a nezlobí se na ně, zahrnují je nepodmíněnou láskou za všech okolností. Na tom samozřejmě není nic špatného. Děti se ale velmi brzy naučí jejich laskavosti zneužívat a obtočí si je kolem prstu… Je zkrátka potřeba nějaké hranice stanovit, jinak to nebude dobré pro nikoho.

Horoskop na každý den pro vaše znamení najdete na Proženy.cz.

Reklama

Načítám