Hlavní obsah

Zpěvačka Lenka Graf: Přiletěla jsem z Floridy o tři týdny dřív na koncert Leony Machálkové

Foto: Archiv zpěvačky

Foto: Archiv zpěvačky

Reklama

Je krásná, talentovaná a srdce má na správném místě. Lenka Graf patří k našim méně známým sopranistkám, ale přesto koncertuje i v zahraničí.

Článek

Česká sopranistka, která vystupuje v zahraničí, ale také na domácí scéně, kde koncertuje s orchestrem či nazpívala duet s Petrem Kolářem, žije napůl v Ústí nad Labem a na Floridě. Z té se nedávno vrátila do Prahy kvůli koncertu Leony Machálkové, která slavila 30 let na scéně a kde vystoupila jako host. Kromě zpěvu se však věnuje i rodině a svým dvěma dětem nebo Nadačnímu fondu Energie pomáhá, který založila. S Lenkou jsme si povídali o tom, kde má nejvděčnější publikum, jak pečuje o svůj hlas nebo jakou hudbu poslouchá se svými dětmi.

Když jsem se připravovala na rozhovor, všimla jsem si, že jste se narodila na Valentýna, to je svátek zamilovaných. Máte pocit, že je pro vás toto datum magické a že vás do života ovlivnilo?

Lásku mám ve svém životě neustále, lásku ráda rozdávám – jak manželovi, tak i svým dětem i lidem ve svém okolí. V období mých narozenin jsme většinou na Floridě, a když je chceme jít oslavit do restaurace, musíme si tu „moji“ oblíbenou rezervovat hodně dopředu, abychom sehnali stůl, jinak toto datum až příliš neřeším.

Vystudovala jste zpěv, byla to jasná vášeň od dětství?

Do světa hudby mě přivedla část rodiny z tatínkovy strany. Téměř všichni jsou nějak muzikálně nadaní, většina z nich zpívá nebo na něco hraje. Právě u nich jsem jako dítě viděla klavír a byla to láska na první pohled. Chtěla jsem se na něj začít učit hrát a můj sen se mi v šesti letech splnil. Rodiče mi klavír koupili.Většina dětí koukala na pohádky a já místo toho poslouchala operety u magnetofonu. Bylo to pro mě, jako když se učím další jazyk, a chtěla jsem to prostě umět.

To vyžadovalo docela velkou oběť u dítěte, ne?

Neřekla bych, že to byla oběť. Mě to prostě bavilo. Našla jsem se v tom. Pravda je, že v období puberty přišla malá krize. Pak jsem si ale uvědomila, že jestli chci dobře hrát a zpívat, musím to dělat na maximum. Hudba pro mě vždy byla vším, chtěla jsem se ji prostě naučit, a to platí dodnes. Jak se ale říká, studium zpěvu nikdy nekončí, proto se pořád učím a snažím se zdokonalovat pod vedením Director of Vocal Studies Melodie Dickerson, v programu CCD na State College of Florida.

Vystupujete s Jaroslavem Svěceným, nedávno jsme vás mohli vidět s Petrem Kolářem, s kým dalším vystupujete třeba v zahraničí?

Mám za sebou vyprodané turné po Německu se zpěvákem The Dark Ternor, jedním z nejúspěšnějších crossoverových umělců. Byl to pro mě krásný zážitek a crossover je mým oblíbeným žánrem a doslova mě okouzlil. Navíc jsem s ním nazpívala duet You Are Not Alone. Na této písni jsem spolupracovala s producentem Charliem Midnightem, což je několikanásobný držitel cen Grammy. Jsem na tyto spolupráce nesmírně hrdá.

Čeho byste v hudbě chtěla ještě dosáhnout, s kým si zazpívat?

Nemám vytyčenou nějakou metu, které bych chtěla dosáhnout. Zpěv miluji a zpívám pro radost.

Koncertujete hodně ve světě, kde máte nejlepší publikum?

Z poslední doby bych uvedla Německo. Publikum je všude velmi milé. Lidé, kteří chodí na vážnou hudbu, vědí, na co jdou, co je takzvaně čeká. Tudíž si ji užívají a milují ji. Záleží hodně na tom, co se zrovna zpívá a hraje, když je to smutná árie, tak někteří v hledišti i pláčou. Hudba je velmi emotivní. Navíc potlesk je vždy ohromující a pro každého umělce tou největší odměnou.

Jak musí sopranistka pečovat o svůj hlas?

O svůj hlas musím pečovat denně. Bez toho by to nešlo. Mám různá hlasová a dechová cvičení. Dodržování zásady hlasové hygieny je pro každou zpěvačku důležité. Hlas zbytečně nepřemáhat, nebýt v zakouřeném prostředí, kvalitně spát. Když mám nějaký menší hlasový problém, pomůže mi Vincentka. Vozím si ji s sebou, a když mám zpívat, popíjím ji preventivně celý den.

Jakou hudbu posloucháte ráda? Jsou to i jiné žánry, než zpíváte?

Jasně, mám dvě dospívající děti, nemám ani jinou možnost. Kromě klasiky mám ráda pop a se synem dokonce poslouchám občas i rap. Aktuálně ale miluju playlist, který sestavila dcera Karolínka. Máme na něm všechny možné vzpomínkové písničky, včetně Disney melodií, a posloucháme ho celá rodina.

Operu si také občas pustíte?

Miluji ji. Na operu chodím pravidelně s manželem a děti s námi. Když byly synovi dva roky, letěli jsme všichni do Metropolitní na Rusalku s Renee Fleming v hlavní roli, která je mojí velkou oblíbenkyní. Byl to nezapomenutelný zážitek. Ve volném čase, pro uklidnění, pouštím Mozarta. Toho mají rády i moje děti, poslouchají ho, když se učí. A také moc ráda poslouchám frekvence harmonizující a stimulující jednotlivé čakry. Je to pro mě až zdravotní hudba, působí velmi uklidňujícím a relaxačním způsobem.

Foto: Archiv zpěvačky

Věnuje se především klasice, ráda si poslechne i české zpěvačky popuFoto: Archiv zpěvačky

Jaký je váš oblíbený český a zahraniční interpret?

Z českých zpěvaček ráda poslouchám Lucii Bílou, Leonu Machálkovou, Yvettu Blanarovičovou. Ze zahraničních interpretů je to třeba Andrea Bocelli, Katherine Jenkins nebo Josh Groban. Ale není to všechno. Existuje tolik nadaných umělců…

Před profesním zpěvem jste však začínala jako učitelka, později jste se navíc vrhla na podnikání, takže jste od učitelství přešla k byznysu. Jak se to stalo?

Myslím, že obojí je těžké. Učitelská profese i obstát v byznysu. Chtěla jsem vyzkoušet podnikání, proto jsem začala s tím, co je mi vlastní, a to je móda. Mívala jsem dva obchody s oblečením, v Letňanech a na Chodově. A to jsem bydlela v Ústí nad Labem a měla dvě malé děti. Bylo to náročné období, ale hodně jsem se v té době naučila a hodně mě to obohatilo.

Obchody jste nakonec prodala…

Kromě toho, že se mi po čase už zdálo o tričkách a začínalo mi být jedno, v čem půjdu oblečená já, tak tím, že jsme s rodinou zapustili kořeny i na Floridě, bylo komplikované řídit byznys na dálku a k tomu se ještě věnovat zpěvu a malým dětem v novém prostředí. Takže nakonec zvítězil zpěv. A je to dobře, jsem za to moc ráda. Jak jsem už zmínila, když chcete být v něčem úspěšní, musíte to dělat na maximum.

Kdy přišla myšlenka, že se odstěhujete na Floridu?

Pro druhý domov na Floridě jsme se s manželem rozhodli asi před patnácti lety, když jsme Floridu poprvé navštívili jako turisti. Vlastně nás uchvátila. Většinou na konci května létáme do Čech a v září zpět na Floridu. S manželem oba pocházíme z Ústí nad Labem a pravidelně se sem vracíme a moc rádi. Někdy se mi po Ústí a celém kraji opravdu hodně stýská. Ale jinak platí, že přes zimu jsme na Floridě, ale Vánoce zase trávíme v Čechách, protože tu máme širokou rodinu a chceme být s nimi o svátcích.

Život na Floridě musí být ale od Ústí dost jiný.

V mnohém. Benefit je především počasí, moře, slunce. To vše mě nabíjí pozitivní energií. Jsou tam milí lidé, je to turistické místo, takže tam potkáváme lidi z celého světa. A to je obohacující.

Jak zvládají tohle cestování vaše děti?

Obě děti momentálně studují. Na cestování jsou zvyklé odmala, takže s tím nemají žádný problém. Jsme disciplinovaná rodina, a tak jim to jde opravdu dobře.

Foto: Archiv zpěvačky

Měla i obchody s módou, zpěv ale zvítězilFoto: Archiv zpěvačky

Zdědily po vás také hudební talent?

K hudbě je vedu, ale je to spíše jejich koníček, než že bych je vedla nebo nutila k profesionální dráze.

Když jste s rodinou, jak trávíte nejraději společný čas?

S rodinou jsem nejšťastnější. Když se nám podaří být pohromadě, tak využíváme společný čas na maximum. Jedeme na výlet, jdeme do restaurace na dobré jídlo, nebo jen tak lenošíme doma, pustíme si nějaký dobrý film nebo hrajeme společně společenské hry. Za tyto okamžiky jsem nesmírně vděčná.

Kromě vašich dětí pomáháte i dalším dětem skrze charitativní projekty či benefiční koncerty a v polovině roku 2017 jste založila s manželem Nadační fond Energie pomáhá, který svou činnost odstartoval projektem Skákejme pro zdravé srdce. Přiblížíte nám ho?

Ano, kromě zpěvu jsem patronkou našeho fondu, který se zaměřuje na vzdělávání, zdravý životní styl a divadelní i hudební aktivity dětí po celé České republice. Pilotní projekt Skákejme pro zdravé srdce měl za úkol, aby děti byly pohybově aktivnější, byly i vnímavější ke svému okolí a chtěly se dozvědět více o trápeních svých nemocných kamarádů. Nyní máme za sebou celou řadu projektů. Teď právě startujeme nový pilotní program. Zkoušíme do škol zavést projektové dny, během kterých se děti naučí spočítat si spotřebu energie, osvojí si tak praktické věci pro život hravou formou.

Včera jste přiletěla z Floridy, co vás v Čechách čeká?

Hostovala jsem na koncertě Leony Machálkové v pražské Lucerně, kde Leona oslavila 30 let na hudební scéně. V červnu zazpívám státní hymnu na prestižní akci na Pražském hradě, dále plánuji vystoupení s věhlasným houslistou Jaroslavem Svěceným a v předvánočním čase připravuji překvapení pro své fanoušky, ale více zatím neprozradím.

Reklama

Související témata:
Koncertní sály
Lenka Graf

Načítám