Hlavní obsah

Leona Machálková slaví 55! Tyhle české hvězdy podobně jako ona zazářily v muzikálech

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Stát se hvězdou muzikálu vyžaduje mít komplexní umělecké nadání: zpíváte, tančíte, hrajete... V Česku je tento dramatický útvar stále velmi populární a málokterá zpěvačka si aspoň jednu muzikálovou roli nestřihla. Dnes slaví 55. narozeniny Leona Machálková.

Článek

Muzikálový žánr má u nás dlouhou tradici, skvělé kusy se hrály a dodnes hrají v Semaforu nebo v Karlíně. Největší muzikálový boom ovšem proběhl v 90. letech, kdy se v České republice nastudovala taková díla jako Bídníci, Jesus Christ SuperStar či Dracula a trhala rekordy.

Jednou z hvězd, která byla obsazována do hlavních rolí, byla i Leona Machálková. Ta dnes slaví 55. narozeniny. Které další dámy ztvárnily ikonické muzikálové role a jak dnes žijí představitelky Lorraine, Kleopatry nebo Carmen?

Leona Machálková (55)

Dnes slaví 55. narozeniny a patří k dámám, které stárnou s elegancí a grácií. Proslula jako muzikálová i sólová zpěvačka, deset let žila s architektem a designerem Bořkem Šípkem (†66), se kterým má syna Artura (19).

Hudbu milovala od dětství, ale blízcí ji odrazovali, tak vystudovala pedagogickou fakultu. Učitelkou češtiny a dějepisu se ale nestala, odjela do Prahy a začala se hudbě věnovat naplno. Udělala konkurz do divadla Semafor, na které dodnes s láskou vzpomíná. Později byla obsazena do West Side Story do role Anity, a než získala roli v ryze českém muzikálu Dracula, hrála i v Jesus Christ SuperStar. Patří k nejobsazovanějším muzikálovým zpěvačkám, hrála v kouskách jako Monte Cristo, Bídníci, Robin Hood nebo Mamma Mia!, v současné době je k vidění např.  v Draculovi.

Foto: Jiří Černohorský / CNC / Profimedia

V Draculovi začínala a byla obsazena i do obnovené premiéry Foto: Jiří Černohorský / CNC / Profimedia

Ilona Csáková (51)

Byla sexy zpěvačkou v kapele Laura a její tygři, slavila úspěchy i jako sólová zpěvačka, kdy se umísťovala na předních příčkách v anketách popularity a vydávala prodávané desky.

S muzikálem to neklaplo na první dobrou, muzikál Hair byl v 90. letech pro ni prý zklamáním. Nakonec ji po letech přesvědčili tvůrci Kleopatry, v té také zářila v alternaci s Monikou Absolonovou a Bárou Basikovou. Hrála i v dalších kusech jako Mistr Jan Hus nebo Tři mušketýři.

Z Prahy se už před lety odstěhovala do Brna, kde s manželem, podnikatelem Radkem Vonešem, založila rodinu. V posledních letech se věnovala i politice, byla lídryní strany Volný blok v Jihomoravském kraji a známé jsou její výroky v souvislosti s pandemií covid-19, kdy kritizovala testování i očkování.

Foto: Profimedia.cz

V roli Kleopatry se alternovala s kolegyněmi a každá do ní dala kus sebeFoto: Profimedia.cz

Bára Basiková (59)

Jedna z ikon české pop music s neuvěřitelným hlasovým rozsahem má na svém kontě jak spoustu desek, kde se nebojí ani tvrdého a temného rocku, tak hlavní role v muzikálech. Poprvé si tento žánr vyzkoušela po boku Kamila Střihavky (57) v Ježíšovi, dále pak excelovala v Rusalce, Kleopatře nebo Johance z Arku.

Sledované je i její soukromí, kdy upřímně mluvila o depresích, myšlenkách na sebevraždu i vztazích. Zažila ponižování, vztah s výrazně mladším partnerem, nyní muže po svém boku tají. Během pandemie se vrátila k psaní (první kniha Rozhovory s útěkem jí vyšla v 19 letech), psala blog Když skočíš, já taky..., vypomáhala také v dětském domově.

Foto: David Neff / MAFRA / Profimedia

Bára Basiková byla jako Máří Magdaléna naprosto jedinečnáFoto: David Neff / MAFRA / Profimedia

Dasha (40)

Rodačka ze Zlína se v hudební branži proslavila jako velmi mladá, už v 17 letech se stala vokalistkou Karla Gotta (†80). Zpěvačka Dasha patří zároveň k velmi obsazovaným muzikálovým hvězdám, kdy první roli získala v Hamletovi Janka Ledeckého (59). Skvělá byla jako Angelika i Carmen, za roli Máří Magdalény byla dokonce oceněna cenou Thálie (2010).

Kromě muzikálu je i ceněnou sólistkou, např. v kapele Moondance Orchestra, která dělá hudební doprovod i v pořadu StarDance.

Foto: Profimedia.cz

Působí nenápadně, ale zdání klame. Při premiéře Hamleta sklidila zasloužené ovaceFoto: Profimedia.cz

Lucie Bílá (56)

Šíře repertoáru a hlasový rozsah dělají z mnohonásobné české slavice téměř tuzemský unikát. Tvrdý rock zpívala s Arakainem, popovou královnou byla ve svých sólových projektech a muzikálovou hvězdou pak na divadelních pódiích. A natolik oceňovanou, že za ztvárnění Johanky z Arku obdržela  cenu Thálie (2000). Ale excelovala i v Draculovi, Carmen, Krysařovi a dalších dílech.

Nejčastěji hraje v karlínském divadle a v divadle svém, kde se i jako principálka objevuje v titulních či hlavních rolích (například v crazy komedii Láska je láska). V září bude mít premiéru komediální muzikál Maminy, kde by měla ztvárnit matku pěti dětí.

Foto: David Neff / MAFRA / Profimedia

Lucie Bílá je muzikálovou divou a jako Agnes byla v Krysařovi skvěláFoto: David Neff / MAFRA / Profimedia

Monika Absolonová (45)

Zpěvu se populární zpěvačka věnuje od dětství, v muzikálech zpívala nejprve ve sborech, pak se vypracovala k rolím titulním a největší úspěch zaznamenala s Kleopatrou, za kterou by nominována na Thálii. Nakonec si ji odnesla za Funny Girl. Hrála ale i v dalších muzikálech: Dracula, Mona Lisa, Evita apod.

Kromě zpívání se věnuje i hraní, moderování a je velkou milovnicí vaření a pečení (její vánočky jsou vyhlášené). V poslední době ji bylo možné sledovat v soutěži Tvoje tvář má známý hlas, kde se převtělila i do svého kamaráda Michala Davida (61).

Foto: Ladislav Křivan / MAFRA / Profimedia

Role Kleopatry se zhostila dokonale a od té doby se jí nabídky jen hrnulyFoto: Ladislav Křivan / MAFRA / Profimedia

Reklama

Načítám