Hlavní obsah

Russell Crowe: Od sexy gladiátora po charismatického zpěváka. Ve Varech převezme cenu a zazpívá!

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už to není ztepilý gladiátor, ale i tak je Russell Crowe stále miláčkem publika a hlavní zahraniční hvězdou festivalu v Karlových Varech. Hned po příjezdu si získal fanoušky ochotou s nimi prohodit pár slov, podepsat se a sdílet nadšení z toho, jak jsou Vary krásné!

Článek

Hvězdou 57. Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary je australský herec a hudebník Russell Crowe, který přistál na místním letišti už ve středu před čtvrtou. Netajil se tím, jak se mu nejen ve městě líbí: „Můj bože, Karlovy Vary jsou nádherné,“ zhodnotil je záhy poté, co se ubytoval s ženou i dětmi v hotelu Pupp. Následně si prošel město, vítal se s fanoušky a rozdával podpisy. Novináři, kteří jsou mu stále v patách, zaznamenali i jeho procházku po kolonádě, zvukovou zkoušku s kapelou, návštěvu místního klenotnictví a posezení u večeře – s pár „panáčky“ a pivem.

Převezme cenu a zadarmo zazpívá

Russell Crowe se projde po červeném koberci a zahájí festival už dnes večer, kdy také převezme od prezidenta festivalu Jiřího Bartošky (76) Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Po zahajovací ceremonii přichystal také vystoupení se svou kapelou Indoor Garden Party před hotelem Thermal, na které lákal skoro tři miliony svých sledujících na twitteru touto výzvou: „Toto je bezplatný koncert. Nemusíš mít lístek. Poslední představení turné. Zvedni zadek a nasedni na autobus.“

Návštěvníci festivalu si mohou připomenout i Russellův 20 let starý dobrodružný film Master & Commander: Odvrácená strana světa, který měl deset nominací na Oscara – dva dostal – a byl nominován na Zlatý glóbus.

Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary

Russell Crowe dorazil do Karlových Varů už ve středu odpoledne. Ukázal se jako celebrita bez hvězdných manýrů, která nemá problém se pozdravit s fanoušky a podepsat se jimFoto: Film Servis Festival Karlovy Vary

Držitel několika Oscarů i Zlatých glóbů

Russell Crowe pochází z novozélandského Wellingtonu, ale od dětství žije v Austrálii. S herectvím začal už v šesti letech v televizi i na divadle a od roku 1989 hrál v australských filmech The Crossing, Důkaz nebo Romper Stomper, za které dostal ceny Australské filmové akademie – za výkon ve vedlejší roli ve snímku Důkaz a Cenu pro nejlepšího herce za film Romper Stomper.

V americkém filmu se objevil poprvé v roce 1995 – byl to western Sama Raimiho Rychlejší než smrt společně s Genem Hackmanem, Sharon Stoneovou a Leonardem DiCapriem.

Foto: Sunset Boulevard - GettyImages.com

Role ve westernu Rychlejší než smrt byla v roce 1995 začátkem jeho kariéry v AmericeFoto: Sunset Boulevard - GettyImages.com

Za roli policisty Buda Whitea v oscarovém snímku L. A. – Přísně tajné dostal uznání kritiky a současně i přízeň publika. Za roli ve filmu Insider: Muž, který věděl příliš mnoho byl poprvé nominován na cenu americké akademie Oscar a také na Zlatý glóbus.

Největší slávu mu přineslo historické drama Ridleyho Scotta Gladiátor z roku 2000. Role římského generála Maxima mu vynesla Oscara za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli. Film jako takový dostal Oscarů hned pět.

Foto: Archive Photos - GettyImages.com

Dodnes asi nejslavnější role římského generála Maxima ve filmu Gladiátor. Dostal za ni zaslouženě Oscara, ale i místo v srdcích diváků na celém světěFoto: Archive Photos - GettyImages.com

Už o rok později byl nominován znovu na Oscara, získal první Zlatý glóbus a cenu BAFTA pro nejlepšího herce za roli psychicky nemocného geniálního matematika Johna Nashe ve filmu Rona Howarda Čistá duše.

Gladiátor odstartoval jeho velmi úspěšnou spolupráci s režisérem Ridleym Scottem, z níž vzniklo rychle za sebou hned několik filmů – Dobrý ročník (2006), Americký gangster (2007), Labyrint lží (2008) nebo Robin Hood (2010).

Foto: Profimedia.cz

Russel Crowe a Marion Cotillardová ve filmu Dobrý ročník… a dobrý ročník, to Russell opravdu je, zeptejte se jeho fanynek… Foto: Profimedia.cz

Mezitím se stihl vrátit i k práci s režisérem Ronem Howardem, s nímž natočil v roce 2005 film Těžká váha, kde ztvárnil boxera Jamese J. Braddocka.

Loni se opět postavil před, ale tentokrát i za kameru, aby režíroval a současně hrál hlavní roli v thrilleru Poker Face. Od dubna letošního roku jste ho mohli v kinech vidět v hororovém thrilleru Papežův vymítač.

Foto: Lisa Maree Williams - GettyImages.com

Pár let i pár kilo navíc – Russell Crowe a Britney Theriotová při loňské premiéře filmu Poker face, ve kterém si zahrál hlavní roli a zároveň ho i režírovalFoto: Lisa Maree Williams - GettyImages.com

Russell jako hudebník

Ne všichni, kteří ho obdivují a milují jako herce, vědí i o jeho dalším oboru – je totiž i hudebník, a to rozhodně nikoli jen nárazově. Hudbě se věnuje už od osmdesátých let, kdy vznikl jeho první sólový singl „I Want To Be Like Marlon Brando“. Tři alba vydal jako člen rockové formace Thirty Odd Foot of Grunts a se skupinou The Ordinary Fear of God album My Hand, My Heart. Od roku 2009 se datuje jeho koncertování se skupinou Indoor Garden Party, která se představí i v Karlových Varech. Jejich album z roku 2017 The Musical se na žebříčku iTunes a Amazonu ve Velké Británii dostalo dvakrát krátce na první místo – pokud byste měli zájem si ho poslechnout, najdete ho na Spotify.

Foto: Roberto Serra - Iguana Press - GettyImages.com

Jestli jste ještě neslyšeli Russella zpívat, máte možnost na živém koncertu ve Varech nebo si můžete něco od jeho skupiny Indoor Garden Party pustit na internetuFoto: Roberto Serra - Iguana Press - GettyImages.com

Do Varů vzal přítelkyni a syny

Russell Crowe přiletěl do Karlových Varů i s rodinou. Vzal s sebou nejen přítelkyni Britney Theriotovou, ale i své dva syny Tennysona a Charlese. Ti jsou svému otci dost podobní. Jejich matkou je Russellova bývalá manželka Danielle Spencerová. Synové s sebou na festival vzali i své přítelkyně.

Foto: Steve Granitz - GettyImages.com

S rodinou v roce 2010 – synové Tennyson a Charles a tehdy ještě manželka Danielle Spencerová. Fotograf je zachytil na hollywoodském chodníku slávy, na kterém má svou hvězduFoto: Steve Granitz - GettyImages.com

Herec se snaží být se svými syny co nejčastěji, aby jim vynahradil, že na ně neměl v době rozvodu s jejich matkou moc času. Jeho přítelkyni Britney můžete vidět i během večerního koncertu, protože si zazpívá v jeho kapele. A není to jediná jejich společná zábava, oba rádi hrají tenis nebo jezdí na kole.

Načítám