Hlavní obsah

Poslední tanec Selmy Blair: S vážnou nemocí zvládla 5 dílů soutěže, v dojemném waltzu se rozloučila

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli je někdo opravdovou inspirací, je to herečka Selma Blair (50). Přestože trpí roztroušenou sklerózou, která ovlivňuje schopnost se pohybovat, vystupovala do nedávna v taneční soutěži, americké obdobě naší StarDance. Toto pondělí ale ohlásila, že ze soutěže kvůli zdravotnímu stavu odstupuje. Jaký je její život s touto nemocí? A nenechte si ujít video, kde tančí naposledy.

Článek

Herečku Selmu Blair můžete znát například jako Vivian z filmu Pravá blondýnka (2001), kde byla sokyní Reese Witherspoon (46), nebo z akčního hororu Hellboy (2004). V roce 2018 na své sociální síti prozradila, že jí byla diagnostikována roztroušená skleróza. S příznaky nemoci se potýkala skoro 20 let, než se zjistila příčina.

Konečně diagnóza: roztroušená skleróza

Herečka uvedla, že ji tělo zrazovalo už od dětství a zahrnovalo to nejrůznější symptomy – horečky, bolesti různě po těle bez příčiny, deprese. Pak jí zničehonic přestávaly fungovat nohy – najednou prostě spadla. Začala to řešit stravou, léčiteli, chiropraktiky. Nic ale nepomáhalo.

Když jí byla konečně po všech peripetiích s lékaři diagnostikována roztroušená skleróza, cítila prý paradoxně úlevu, protože konečně znala verdikt a mohla to začít řešit. Rozběhlo se kolečko chemoterapie a podstoupila transplantaci kmenových buněk, která jí prý velmi pomohla.

Onemocnění ovlivňuje její mobilitu a už dva roky se na veřejnosti objevuje často s holí nebo asistenčním psem, který jí pomáhá se rozejít, když náhodou nemůže, a je jí i velkou emoční podporou. O svém životě vydala nedávno také knihu s názvem Mean Baby: A Memoir of Growing Up, kde popisuje kromě trápení s nemocí i svou závislost na alkoholu (od roku 2016 abstinuje) a také sexuální zneužití.

Foto: Profimedia.cz

Její labrador Scout je jejím nerozlučným parťákem. Díky němu se cítí samostatnějšíFoto: Profimedia.cz

Selma Blair v taneční soutěži

Roztroušená skleróza se nedá vyléčit, ale je možné v různé míře potlačit symptomy. Od minulého roku byla v remisi (návrat fungování pacienta do stavu před nemocí), což jí umožnilo letos kývnout na nabídku soutěžit v Dancing with the Stars. Selma Blair byla štěstím bez sebe.

Odtancovala čtyři tance a byla favoritka. Tento týden ale v pondělní epizodě oznámila, že musí ze zdravotních důvodů odstoupit. Po celou dobu byla pod dohledem lékařů a šla opravdu na doraz. Kvůli další takto intenzivní námaze by si mohla způsobit poškození kostí, a proto se rozhodla raději soutěž ukončit.

I tak ale chtěla zatancovat ještě naposledy. Závěrečný waltz byl proto plný emocí a nenechal jedno oko suché. Všichni porotci herečce vysekli obrovskou poklonu. To, co dokázala, je úžasnou inspirací pro další, kteří trpí touto chronickou autoimunitní nemocí, a zaslouží si všechen obdiv.

Foto: Profimedia.cz

Selma Blair odcházela ze soutěže v slzách dojetí. Vedle ní je její syn Arthur (11)Foto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám