Hlavní obsah

Sbohem, Jessico Fletcher! Které další dámy se proslavily v roli detektivky?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snad nikdo jí neřekl jinak než Jessica Fletcher. Role spisovatelky a amatérské detektivky v legendárním seriálu byla rozhodně její životní. Angela Lansbury zemřela včera ve věku 96 let. Které další herečky proslavila role kriminalistky, detektivky či agentky?

Článek

Drsní detektivové, protřelí kriminalisté, soukromí detektivové, prostě pánové, kteří odhalí každý zločin a poradí si s každým kriminálníkem. Taková je filmová či seriálová klasika. Ale dámy to umějí také! Tohle jsou ty nejslavnější v čele s Angelou Lansbury alias Jessicou Fletcher.

Angela Lansbury (†96)

Bývalá učitelka angličtiny, spisovatelka a především amatérská detektivka, to je legendární Jessica Fletcher, kterou herečka ztvárnila nezapomenutelným způsobem. Seriál To je vražda, napsala (1984–1996) se stal celosvětovým hitem a diváci ho hltali i u nás. Excelovala ale i v mnoha dalších filmových a seriálových rolích, skvělá byla také na divadelním jevišti. Třikrát byla nominovaná na Oscara jako nejlepší herečka ve vedlejší roli, a to za filmy Plynové lampy (1944), Obraz Doriana Graye (1945) a Mandžuský kandidát (1962).

Foto: Profimedia.cz

Angela Lansbury zemřela včeraFoto: Profimedia.cz

Véronique Genest (66)

Je čerstvě rozvedená, má dvě dcery a k tomu je policistka. Skloubit časově náročnou práci, výchovu dcer, pro které životní změny v rodině nejsou lehké, a k tomu řešit jeden kriminální případ za druhým, to je ve zkratce obsah legendárního francouzského krimiseriálu Julie Lescaut (1992–2014). Véronique Genest hrála v jiných titulech, ale i v jejím případě většina fanoušků snad ani nezná její pravé jméno, ale je pro ně prostě „Lescautka“. Jak vypadá herečka dnes?

Foto: Profimedia.cz

Julie Lescaut, to je francouzská klasikaFoto: Profimedia.cz

Glynis Barber (66)

Seržantka Harriet Makepeace je rozvážná, dodržuje předpisy a o každém svém kroku přemýšlí. Její parťák, poručík James Dempsey, kterého hraje Michael Brandon (77), jde naopak do všeho po hlavě a žádné pravidlo mu není svaté. Dost to mezi nimi skřípe, ale také se dokonale doplňují. To jsou hlavní hrdinové krimiseriálu Dempsey a Makepeace (1985–86). Sympatická blondýna se stala i jakousi módní ikonou – blonďaté mikádo podle ní nosil kdekdo. V seriálu se do sebe parťáci zamilovali a to samé se stalo i jejich představitelům v reálném životě. Vzali se v roce 1989 a mají syna Alexandera (29). Jsou spolu dodnes a vypadají pořád stejně! A ladí jim to i při tangu na tanečním parketu.

Foto: Profimedia.cz

I díky Glynis Barber bylo mikádo v době největší slávy seriálu velkým hitemFoto: Profimedia.cz

Gillian Anderson (54)

V roce 1993 spatřila světlo světa první série dnes už legendárního krimiseriálu Akta X. A s ním se zrodila hvězda – agentka Dana Scully, která spolu s agentem Foxem Mulderem (David Duchovny, 62) řeší tajemné, až nadpřirozené případy, které byly odložené jako nevyřešené. V případě této herečky to byl jen začátek kariéry. Skvěle ztvárnila policejní komisařku Stellu Gibson v seriálu Pád (2013–16), kde chytala sériového vraha, úžasná byla i v komediálním seriálu Sexuální výchova (2019–21), kde si poradila s rolí sexuální terapeutky. A za ztvárnění Margaret Thatcher v seriálu Koruna získala Zlatý glóbus.

Foto: Profimedia.cz

Tajemný až mysteriózní seriál Akta X udělal z Gillian Anderson hvězduFoto: Profimedia.cz

Sofia Helin (50)

Sympatická Švédka se proslavila rolí poněkud zvláštní a velmi osobité vyšetřovatelky Sagy Norén ze seriálu Most (2011–18). Má lehčí formu Aspergerova syndromu, absolutně postrádá smysl pro humor či ironii, není schopná navázat jakékoli citové vztahy, empatie je pro ni cizí slovo, je až nebezpečně přímočará, bez špetky taktu a diplomacie. Zároveň je ale geniální policistka a nikdo lepší, kdo by vyřešil brutální vraždy, nejspíš není. Jak herečka přišla k jizvě na obličeji?

Foto: Profimedia.cz

Seriál Most, ve kterém hrála Sofia Helin, patří k tomu nejlepšímu, co severské krimi nabízíFoto: Profimedia.cz

Jodie Foster (59)

Už jako dvanáctiletá získala nominaci na Oscara za roli dětské prostitutky ve slavném snímku Taxikář (1976). Zlatou sošku pak získala za drama Znásilnění (1988). Pak přišel rok 1991 a ikonický thriller Mlčení jehňátek. Její ztvárnění mladinké agentky FBI Clarice Starling, která má vypracovat psychologický profil brutálního vraha, jenž své oběti stahuje z kůže, bylo nepřekonatelné. A právem za něj získala Oscara!

Foto: Profimedia.cz

Jodie Foster patří k herečkám, které si své role pečlivě vybírajíFoto: Profimedia.cz

Agentka Dana Scully je ikona a také jedna z nejslavnějších majitelek rudých vlasů. Tohle jsou další slavné zrzky: Která herečka je přírodní rusovláska a komu musí pomáhat kadeřník?

Reklama

Načítám