Hlavní obsah

Slavné ženy, co našly odvahu. Byly jsme sexuálně zneužité

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Sexuální obtěžování, zneužívání nebo znásilnění je téma, o kterém oběti těžko mluví. Stále se setkávají se stigmatizací ve stylu „vždyť si o to říkaly“, často jim nikdo nevěří, stydí se, že k takové události vůbec došlo. Mnohé známé dámy právě proti tomuhle bojují. Třeba i tím, že jdou s vlastní kůží na trh.

Článek

Sexualizované násilí je velké téma, a to ne jen kvůli hnutí MeToo, které se snaží o této problematice šířit osvětu. Ať se nám to líbí, nebo ne, nějakou formu sexuálního obtěžování či zneužití si na vlastní kůži prožije skoro každá žena. Některá má oplzlého šéfa a v práci musí poslouchat jeho dvojsmyslné poznámky, jiná si prožije násilí se všemi ohavnostmi, které k tomu mohou patřit. Stud, strach z odsuzování, že si to zavinily samy, nebo z toho, že jim nikdo nebude věřit, často vede k tomu, že se oběti s traumatickými zážitky nesvěří. Odvahu jim mohou dodat příběhy jiných žen. Tyhle slavné dámy promluvily o tom, jak byly zneužity ony samy.

Lady Gaga (35)

Svět ji má za odvážnou zpěvačku, která se nebojí extravagance a vlastně ničeho. Jen málokdo by tušil, že se za touhle maskou skrývá poraněná křehká duše dívky, kterou v devatenácti letech znásilnil o dvacet let starší hudební producent.

Zpěvačka o své zkušenosti se sexuálním násilím nedávno podrobněji promluvila v show The Me You Can't See, na níž se podílejí princ Harry se známou moderátorkou Oprah Winfrey. Když jí bylo 19 a začínala v hudební branži, nejmenovaný producent ji nutil svléct se pod pohrůžkou, že jinak spálí veškerou její muziku. Zpěvačka několikrát odmítla, jednou už ale nátlak nevydržela, nevzmohla se na odpor a on ji znásilnil. Rozvinula se u ní posttraumatická stresová porucha, zhroutila se a byla jí diagnostikována fibromyalgie (chronická bolest a ztuhlost různých částí těla), která také může souviset s hrůzným zážitkem. Prošla si řadou terapií, ale mluvit o zážitku je stále podle zpěvačky součástí její léčby.

Foto: Profimedia.cz

Známá zpěvačka byla v 19 letech znásilněna hudebním producentemFoto: Profimedia.cz

Oprah Winfrey (67)

I tahle neuvěřitelně silná, charismatická a inteligentní žena byla někdy v roli oběti. Dětství téhle moderátorky rozhodně nebylo kouzelné.

Vyrůstala v chudobě a s matkou, která péči o několik dětí jen těžko zvládala. Malou Oprah a její sestru proto často hlídal bratranec a ten začal dívku sexuálně zneužívat. Bylo jí tehdy pouhých devět let a od bratrance pak vždy dostala zmrzlinu. Později byla zneužívána a znásilňována i strýcem a rodinným přítelem.

Tohle všechno vydržela až do svých 14 let, kdy od matky odešla. Zjistila také, že je těhotná, kdo byl otcem dítěte, ale nikdo nevěděl. Oprah porodila chlapečka, který ovšem krátce po porodu zemřel. Tahle tragédie byla pro Oprah impulsem začít zcela nový život, což se rozhodně podařilo, ale utrpení, kterým si prošla, je opravdu vysoká cena.

Foto: Profimedia.cz

Silná žena s neuvěřitelným kouzlem osobnosti si jako dítě prošla peklemFoto: Profimedia.cz

Kristýna Leichtová (35)

Nepříjemnou zkušenost má za sebou i česká herečka Kristýna Leichtová. Když jí bylo dvanáct let, napadl ji v domě, kde bydlela, cizí muž. Osahával ji a následně se před ní uspokojil. Herečku dlouho provázel stud a výčitky, že cizímu muži nedokázala vzdorovat. I ona se musela na policii zpovídat, zda neměla příliš krátkou sukni či muže nějak neprovokovala. Sexuální deviant tehdy zneužil dalších pět dívek a dostal za svůj čin dva a půl roku vězení.

Foto: Profimedia.cz

Zkušenost se sexuálním zneužitím má i tahle česká herečkaFoto: Profimedia.cz

Demi Moore (58)

Hollywoodská hvězda to neměla v dětství vůbec snadné. Vyrůstala s matkou alkoholičkou, která se potýkala s různými psychickými potížemi a několikrát se pokusila i před zraky své dcery o sebevraždu.

Až v dospělosti se herečka svěřila, jak hrůzným zážitkem si prošla, když jí bylo 15 let. Matka ji často brávala sebou do barů, kde na ni lákala muže, kteří jí pak platili pití. Jednou ale došlo k tomu, co si jen těžko dokážeme představit. Svou dceru prodala cizímu muži za 500 dolarů. I v dospělosti si herečka v životě prošla mnohými turbulencemi, které upřímně popsala v knize Inside Out.

Foto: Profimedia.cz

Krásnou herečku v patnácti letech prodala vlastní matkaFoto: Profimedia.cz

Madonna (62)

Zkušenost se znásilněním má i královna pop music Madonna. Když jí bylo asi dvacet let, přestěhovala se z rodného Michiganu do New Yorku. Detailně svůj zážitek nikdy nepopsala, uvedla jen, že ji člověk s nožem v ruce dotáhl na střechu jednoho z newyorských domů a tam ji znásilnil. Svou bolest a ponížení prý zpěvačka ukryla ve svém nitru a nikdy ho neohlásila.

Foto: Profimedia.cz

Znásilnění zpěvačka nikdy nenahlásilaFoto: Profimedia.cz

Pamela Anderson (53)

Mlčela o tom celé roky, až v roce 2014 našla odvahu. V šesti letech ji prý sexuálně zneužívala chůva, a když jí bylo 12 let, znásilnil ji o 23 let starší bratr jejího kamaráda. Pozval ji k sobě domů, že ji naučí hrát vrhcáby, ale nakonec vše skončilo znásilněním. A aby toho nebylo málo, i na střední škole se musela vypořádat se sexuálním útokem – hromadně ji znásilnilo hned několik spolužáků.

I ona se musela se svou bolestí a traumaty vypořádat sama – otec byl alkoholik a matka měla plnou hlavu starostí s tím, aby uživila rodinu. Pomohla jí prý láska k přírodě, kde v době největších bolestí nacházela klid.

Foto: Profimedia.cz

I tahle herečka si prošla děsivou zkušenostíFoto: Profimedia.cz

Jakákoliv forma sexuálního násilí zanechává na duši velké šrámy. Své o tom ví i Jana (25), která byla v dětství zneužita. Dnes pomáhá obětem

Reklama

Načítám