Hlavní obsah

Domácí zabijačka? Prdelačka, prejt i jelita! Takhle to zvládnete doma v kuchyni a bez řezníka

Foto: Petr Jilek, Shutterstock.com

Foto: Petr Jilek, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jitrničky, jelítka, tlačenka, černá polévka a další speciality z domácí zabijačky. Také se vám už při čtení sbíhají sliny? Pojďte si něco z toho připravit, i když nejste majitelem vypaseného pašíka! Zvládnout se to totiž dá klidně i z koupených surovin a třeba doma v panelákové kuchyni.

Článek

Pravá česká zabijačka, jak ji znáte třeba z obrázků Josefa Lady? Tak to se v posledních letech poštěstí zažít asi jen málokomu. Nejen proto, že už nebývají takové závěje, ale i proto, že prasátko si drží stále méně domácností. Neznamená to však, že byste si nemohli dopřát pochoutky, které k zabijačce patří. Podle našich receptů je zvládnete připravit hravě i doma v kuchyni. A budou skvělé!

Zabijačková polévka

Když zpracováváte čerstvě zabité prase, nesmí přitom chybět zabijačková polévka – světlá i tmavá (tedy prdelačka). Dá se ale vyrobit také doma a její chuť za to rozhodně stojí.

Zabijačkový guláš

Máte rádi vepřové vnitřnosti? Pak se pusťte do výroby tradičního zabijačkového guláše. Tohle jídlo nabízí výraznou, plnou chuť a s čerstvým domácím pečivem je to opravdová delikatesa.

Domácí tlačenka světlá i tmavá

Světlá, nebo tmavá? Milovníci tlačenky mají jasno – a jestli ne, můžete vyzkoušet obojí. A nejen pro tu úžasnou chuť, ale i proto, že je to skvělá možnost, jak prospět kloubům.

Jitrnice, jelítka a domácí prejt

Jestli je něco symbolem zabijačky, pak to jsou jitrnice a jelítka. Ne každý si sice troufne plnit střívka a špejlovat, ale potěšit dokáže i pekáček s dobrým domácím prejtem z bůčku!

Rychlý oběd s jelity, jitrnicemi či prejtem

Na shánění surovin a výrobu výše zmíněných pochoutek nemáte čas? Nevadí! Není žádná ostuda, když kvalitní a dobré jitrničky nebo jelítka koupíte a uděláte z nich skvělý a rychlý oběd.

Domácí klobásky

Máte chuť si s přípravou trochu pohrát? Z vepřového masa si můžete vyrobit i skvělé domácí klobásky. Není to sice akce pro každého, ale ta chuť… To se prostě vyplatí!

Pravidla domácí zabijačky, jinak hrozí pokuta

Dřív patřily zabijačky ke každé vesnici a plánovaly se podle toho, kdy měl čas řezník a kdy se mohlo sejít příbuzenstvo. Dnes už to tak snadné není a za zabijačku můžete dostat i mastnou pokutu! Jaká jsou pravidla, která se musejí dodržovat?

  • Zabijačka musí být domácí, na vaší zahradě nebo dvoře, tedy na vašem soukromém pozemku. Kdybyste ji udělali třeba na návsi, můžete dostat pokutu až 300 000 Kč.
  • Zabijačkové pochoutky smíte dát jen rodině a členům domácnosti, rozhodně je nemůžete třeba nabízet k prodeji, i za to hrozí pokuty v řádu až stovek tisíc. Kolik lidí si na zabijačku můžete domů pozvat, to ale dané není.
  • Prase by mělo mít veterinární prohlídku, i když pro čistě domácí zabijačku to není zapotřebí. Ovšem i pak nesete odpovědnost za to, že je maso v pořádku a konzumace produktů z něj nikomu neublíží.
  • Při veřejné zabijačce nebo v případě veřejných vepřových hodů by mělo prase porazit schválené zařízení, tedy jatka, a neměla by chybět veterinární kontrola zvířete.

Načítám