Hlavní obsah

Vašo Patejdl: Odešel zpěvák s „chlapčenským úsmevom“

Foto: ČTK

Foto: ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po krátké těžké nemoci dnes zemřel Vašo Patejdl, slovenský zpěvák a skladatel, člen skupiny Elán a autor mnoha známých hitů (například pro Richarda Müllera to byla píseň Po schodoch). Bylo mu 68 let.

Článek

Na Facebooku skupiny Elán se objevila nečekaná zpráva: „S nekonečnou bolestí a prázdnotou v našich srdcích vám oznamujeme, že dnes 19. srpna 2023 nás v nočních hodinách po krátké a těžké nemoci navždy opustil mimořádný a vzácný člověk, náš celoživotní přítel, výjimečný a geniální hudebník a hudební skladatel megahitů světové úrovně, Vašo Patejdl.“ Postupem času přibývaly ke zprávě kondolence rodině, která se k tomu zatím nechce vyjadřovat a prosí o klid, aby se s tím vyrovnala. Vašo Patejdl je zpěvák a skladatel, kterého si většina z nás pamatuje hlavně jako zakládajícího člena Elánu. Má toho na kontě ale daleko víc.

Československé kořeny

Vašo, původním jménem Václav, Patejdl se narodil v Karlových Varech - maminka byla Slovenka a otec Čech. Do pěti let žil v Čechách, pak se rodina přestěhovala do Bratislavy. Stejně česko-slovenské bylo i jeho budoucí působení v hudbě a ostatně i popularita jako taková. Známý je hlavně jako zakládající člen kapely Elán, ale i autor mnoha písniček, které složil pro ostatní zpěváky. Již jsme zmínili Po schodoch, ale musíme připomenout i spolupráci s Marikou Gombitovou a hudbu k filmu Fontána pro Zuzanu či k pohádce Sedmero krkavců - za tu byl v roce 2015 nominován na Českého lva v kategorii nejlepší hudba.

Foto: Profimedia.cz

Vašo Patejdl překvapil a po 31 letech manželství přiznal paralelní vztah s Miluší, jež byla o 17 let mladší a kvůli které se nakonec rozvedlFoto: Profimedia.cz

Hudbou žil od dětství

Narodil se 10. října 1954 do rodiny s muzikantským zázemím, jeho tatínek hrál v kapele Waldemara Matušky. Vašo hudbu miloval od dětství a svou první kapelu založil ještě na základní škole - a hudba se stala i tím, co studoval, konkrétně kompozici. Když se ho novináři ptali, proč se rozhodl živit muzikou, odpovídal většinou, že se na to dobře balí holky.

V roce 1968 založil s Jožo Rážem v Československu po dlouhá léta velmi oblíbenou skupinu Elán. Složil hudbu k písním Ja viem, Zlodej slnečníc, Bláznivé hry, Mláďatá nebo Čakám ťa, láska. Za hity Kaskadér nebo Chlapčenský úsmev získal, kromě uznání fanoušků, i stříbrné Bratislavské lyry v letech 1980 a 1985.

Členem Elánu byl do roku 1985. Pak se věnoval sólové dráze, která začala velmi úspěšně - pro film Fontána pro Zuzanu složil písničku Ak nie si moja, která se okamžitě stala hitem. Nicméně v roce 1996 se vrátil zpátky do Elánu.

Foto: ČTK

Členové kapely Elán (zleva) Jožo Ráž, Ján Baláž a Vašo Patejdl. Fotka je z března 2019 z tiskové konference věnované připravovanému muzikálu s hity skupiny ElánFoto: ČTK

Dvojí život Vaša Patejdla

I když se o muzikantech a jejich vztazích říká leccos, dlouho to vypadalo, že Vašo Patejdl je zcela spokojený v manželství, které trvalo 31 let. Hudebník byl sice obletován fanynkami, ale tvrdil, že popularita ho až tak nezajímá a nejraději je, když jeho písničky zpívá někdo jiný.

Jenže pak, po více než třech dekádách, přišel šok. Ukázalo se, že kromě manželky, se kterou byl od střední školy, má ještě o 17 let mladší přítelkyni a s ní i syna - z manželství má také dva. Vašo Patejdl nějakou dobu odhalení bulváru popíral, ale pak vše přiznal a rozvedl se. Rodina prý tuto situaci ustála celkem důstojně a zachovala si korektní vztahy. Bude chybět nejen jim, ale i svým fanoušků, ať je mu země lehká.

Související témata:
Vašo Patejdl

Načítám