Hlavní obsah

Výchova podle celebrit: Hudson razí genderově neutrální přístup, Kutcher prý své děti vydědí

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud jde o výchovu dětí, je to jako s vánočním bramborovým salátem. Každý má svůj recept a bude ho hájit před celým světem či se o něj do krve hádat. Žádná univerzálně platná metoda ani v tomto případě neexistuje. Nebo vy jste snad chodili do školy rodičů a víte přesně, jak na to? V každém případě, takhle řeší výchovu slavní.

Článek

Výchova dětí se povětšinou odehrává v módu pokus-omyl. Někdy se něco povede, jindy zjistíte, že jste se zachovali úplně špatně. Zná to asi každý rodič a vyhnout se tomu nelze. To ale neznamená, že není potřeba hledat správné cesty! Naopak, když něco nefunguje, připusťte si, že je nutné na to jít jinak. Co se v tomto ohledu osvědčilo slavným osobnostem? Inspirujte se… A pak si to klidně udělejte po svém, ostatně jsou to vaše děti, vaše zodpovědnost, vaše svědomí.

Drew Barrymore

Oblíbená herečka má pro své dcery, desetiletou Olive a osmiletou Frankie, pochopení. Možná i proto, že je vychovává po rozvodu sama. „Být svobodnou matkou je na nic,“ prohlásila už před třemi lety v rozhovoru pro magazín People. Prozradila také, že obdivuje všechny rodiče, kteří dokáží nastavit svým dětem pevný řád, to se jí prý nikdy nedařilo. „Dost často jsem se jako matka cítila neúspěšná. Učila jsem se za pochodu,“ svěřila se.

V jednom se ale snaží být důsledná. „Nejsem zrovna fanoušek elektroniky. Nikoho nesoudím, ale pokud jde o mé děti, snažím se, aby před obrazovkami tabletů a mobilů trávily co nejméně času,“ prozradila v rozhovoru pro Better Homes & Gardens. „Klidně jim jejich iPady zabavím, zamknu do trezoru a vydávám jen při zvláštních příležitostech,“ prozradila svou výchovnou metodu Drew Barrymore.

Ashton Kutcher a Mila Kunis

Jeden z nejsledovanějších hvězdných párů už před lety prozradil, že se rozhodl své dvě malé děti, dceru Wyatt a syna Dimitroho, nerozmazlovat, a tak prý nedostávají pod stromeček žádné dárky. Oba herci jsou toho názoru, že už tak jejich děti vyrůstají v nadbytku a další nepotřebují. Pro výchovu ke skromnosti se prý odhodlali, když byly starší Wyatt dva roky a viděli, jak ji prarodiče zahrnuli obrovským množstvím dárků, kterých si vůbec nevážila. „Tak jsem je poprosila, aby pro příště přinesli jen jeden dárek a dost,“ řekla Mila Kunis v talkshow Entertainment Tonight.

Slavný pár dokonce ani nehodlá odkázat dětem peníze, raději je prý věnuje na charitu. Doufají, že tak své potomky motivují k tomu, aby se sami zasloužili o pohodlný život, na který jsou od narození zvyklí.

Kate Hudson

Dcera Goldie Hawn ctí ve výchově především svobodu. Kate Hudson preferuje genderově neutrální přístup, což uplatňuje i u své nemladší, pětileté dcery Rani (má ještě dva starší syny). Nechává jen na ní, zda upřednostní více ženské či klučičí oblečení i chování. „Právě teď je velmi holčičí, ale nevím, jak se jednou sama identifikuje. Chci, aby se cítila svobodná tak, jako to chci i pro sebe,“ prohlásila před rokem. Pak ale své tvrzení zmírnila, že to nemyslela tak doslova.

Gwyneth Paltrow

Ve snaze pomoci svým dnes už téměř dospělým dětem naučit se cizí jazyky, dovolovala jim herečka Gwyneth Paltrow sledovat televizi pouze ve francouzštině a španělštině. Dcera Apple prý kvůli tomu byla často na matku naštvaná, dnes je ale prý ráda, že si při návštěvě Paříže umí objednat jako rozená Francouzka. A syn Moses je na tom podobně. Zní to jako velmi jednoduchá a laciná metoda, tak proč utrácet za drahé kurzy, ne?

Angelina Jolie

Zasloužilá matka 6 dětí prozradila v rozhovoru pro magazín People svou jednoduchou výchovnou metodu, která se jí velmi osvědčila. „V naší rodině to máme nastavené tak, že před sebou nemáme žádná tajemství. Děti se mohou kdykoli na cokoli zeptat a vždy jim odpovím,“ svěřila se Jolie. Ctí zásadu, že každá informace se dá přiměřeně věku dítěti vysvětlit a nic před ním nemá být tabu. Zachovává to mezi dětmi a rodiči potřebnou důvěru, která je podle herečky stěžejní.

Načítám