Hlavní obsah

Zchudlí milionáři: Kokta, Pomeje, Křížek… O majetek přišli z naivity i kvůli lichvářům

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jejich život se podobal pohádce, stoupali na společenském žebříčku pořád výš a výš. Stále aktuální byla otázka zda jaguara, nebo lamborghini - a najednou střih. Následoval prudký pád, z kterého se mnozí už nevzpamatovali.

Článek

Nedávno rozvířil veřejné mínění v Česku další díl reality show Výměna manželek, do které se tentokrát přihlásil mediálně známý pár Ornella a Josef Koktovi. Dělí je 36 let, ale kromě dalších anotací je na jejich příběhu zajímavá jiná věc. Kdo by čekal, že si osmnáctiletá dívka bere muže o 14 let staršího, než je její otec, pro peníze, spletl by se. Má s ním tři děti a zůstala s ním, i když přišel na začátku jejich vztahu prakticky o celé jmění.

Josef Kokta

Kdysi velmi úspěšný podnikatel, majitel reklamní agentury, se stal veřejně známým díky vztahu s moderátorkou Gabrielou Partyšovou, které svého času financoval i pěveckou kariéru. Mají spolu syna. Když se ale zamiloval do osmnáctileté Ornelly, byl s manželstvím konec, i když vztah nějakou dobu zapíral.

Foto: Profimedia.cz

Ve Výměně manželek působili velmi sympaticky. Lidé, kteří je znali jen z bulváru, byli příjemně překvapeniFoto: Profimedia.cz

Shodou náhod přišel zanedlouho o většinu svého majetku. Většinu svých aktiv měl v bance, která přes noc „zmizela“ a s ní i většina jeho úspor. Prakticky ze dne na den přišel o miliardu korun. Následoval tvrdý finanční pád až na samé dno. A jeho tehdy mladičká partnerka při něm celou tu dobu stála. Jak přiznala ve zmíněné reality show, zažili spolu i léta, kdy byli opravdu velmi chudí. Přesto je to stmelilo. „Vzala si starého, chudého chlapa. Říkal jsem jí to, ale trvala si na svém. Určitě to byla láska, která jiná mladá holka by to udělala,“ potvrdil v pořadu i Josef.

Dnes jsou na tom manželé, kteří společně vychovávají tři děti, již o poznání lépe. Ornella za významné pomoci manžela rozjela podnikání s oblečením pro jezdce na koních a prodejem speciálních pásek na prsa, které nahradí spodní prádlo. Úspěch oba klepou na dřevo a věří, že už to tak zůstane.

Roman Čechmánek

Jeden z našich nejúspěšnějších hokejových brankářů, olympijský vítěz z Nagana, který má za sebou skvělou kariéru v NHL. Do sportovního důchodu odcházel s téměř čtvrt miliardou, dnes nemá prakticky nic. Kvůli nepovedenému byznysu mu zbyly pouze dluhy a tříletý podmíněný trest odnětí svobody s odkladem na zkušební dobu pěti let.

Foto: Profimedia.cz

Nejspíš dnes lituje, že se do podnikání vůbec pouštělFoto: Profimedia.cz

Vychytané peníze chtěl zúročit ve vybudování rodinného minipivovaru a restaurace, místo toho ale skončil na Úřadu práce. Před soud se dostal kvůli obvinění z podvodu, mírnější trest nakonec dostal proto, že se neprokázalo, že by firmám neplatil záměrně. Jen mu zkrátka šel hokej lépe než podnikání. Kvůli dluhům dokonce prodal i zlatou olympijskou medaili, rozvedl se a bydlí v podnájmu. Radost mu ale dělá syn, který je nadějným hokejistou a má před sebou slibnou budoucnost.

Martin Zounar

Oblíbený herec neodolal v 90. letech podnikatelským svodům a založil si dabingové studio. Jak sám prozradil v České televizi v pořadu Třináctá komnata, pro peníze. „Viděl jsem kolem sebe, že se podnikáním dá vydělat, a také jsem chtěl být bohatý.“ Byznys mu vzkvétal, po několika letech ale přišel ostrý pád. Jeden ze zákazníků mu nezaplatil milionovou zakázku a Zounar skončil v dluzích.

Foto: Profimedia.cz

Podnikání Martina Zounara zkrachovalo hned dvakrátFoto: Profimedia.cz

Po krachu dabingového studia se dalších snů o úspěšném podnikání nevzdal a otevřel si restauraci. Kvůli tomu si půjčil peníze od lichvářů a nakonec se jeho celkové zadlužení vyšplhalo až k sedmi milionům korun. Stáhl se kvůli tomu do ústraní, ale po dvou letech útrap postupně začal dál normálně žít a vše splácet. Pouze z hereckých honorářů, což je obdivuhodné. Odnesl to zdravím, prošel si závislostí na alkoholu i depresemi. Rozpadl se mu vztah, ale časem se dokázal ze všeho vyhrabat. Po letech kotrmelců má spokojený vztah, hraje v divadle, natáčí seriály a největší radost mu dělá čtrnáctiletá dcera Claudie.

David Křížek

Příběh známého jachtaře plnil v posledních měsících česká média i sociální sítě. Veřejnost za sympatickým sportovcem a otcem desetiletého Davida a pětileté Loly většinou stála, na jeho podporu vznikly i různé petice. Děkovat za to může své manželce, moderátorce a bývalé královně krásy Lucii Křížkové, která se za něj bila jako lev.

Foto: Profimedia.cz

David Křížek byl souzen za tunelováníFoto: Profimedia.cz

Křížek není klasickým příkladem zchudlého milionáře, spíš prototypem důvěřivého naivky. Za tunelování Metropolitního spořitelního družstva (z kterého podle soudu zmizelo několik miliard korun) a podvod si měl odsedět celkem 5 let. Nakonec mu byl trest zkrácen a letos v dubnu byl podmíněně propuštěn na svobodu. Jeho žena mnohokrát veřejně prohlašovala, že sám z obrovských podvodů nijak neprofitoval. Jediným proviněním prý bylo, že uvěřil kamarádovi a podepisoval listiny, o kterých mu tvrdili, že jsou v pořádku a vše je legální. Bohužel nebylo. „Musel kvůli tomu rozprodat skoro celý svůj majetek, na který si poctivě vydělal, aby měl z čeho zaplatit dluhy a právníky,“ hájila ho jeho žena.

Jiří Pomeje (†54)

Když v roce 2019 herec a producent Jiří Pomeje zemřel, nezbyl po něm žádný majetek ani peníze, jen sedm exekucí v hodnotě přes 13,5 milionu korun. Jeho třetí žena (předtím byl ženatý s Michaelou Kuklovou a Ivetou Bartošovou) Andrea Pomeje se kvůli tomu vzdala dědictví a šuškalo se, že i tak musela splatit několik půjček, ke kterým se ještě na sklonku života stihl zavázat.

Foto: Profimedia.cz

Pomeje měl celkově smůlu, během těžké nemoci ho opustila manželkaFoto: Profimedia.cz

Do finančních trablů se dostal kvůli filmu Andělská tvář (2001), který produkoval. Ještě před začátkem natáčení zmizel totiž koproducent filmu s dvaceti miliony a Pomeje si je pak půjčil sám na sebe. Film byl ale propadák, takže herec skončil v konkurzu, ze kterého už se nikdy nevyhrabal. A je dost pravděpodobné, že nelehká finanční situace se podepsala na jeho zdraví a zapříčinila i jeho předčasný odchod.

Načítám