Hlavní obsah

Oslavenkyně Céline Dion bojuje s těžkou nemocí. I tyto celebrity trápí nevyléčitelná choroba

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Její život je jako pohádka o obyčejné dívce, která svým hlasem dobyla svět. Céline Dion, která dnes slaví 55. narozeniny, to ale nemá lehké. Lékaři jí diagnostikovali nevyléčitelné neurologické onemocnění. Není ale sama, s těžkou nemocí žijí i další slavní.

Článek

Jsou slavní, úspěšní, krásní a milují je miliony fanoušků po celém světě. Ani ta největší sláva světa je ale nedokáže ochránit před vážnou, leckdy neléčitelnou nemocí. Musí se s ní naučit žít, bojovat, jak jen to jde, neutrápit se, i když je připraví o možnost dělat to, co milují nejvíc, včetně své práce. Jak těžké to je, ví nejen dnešní oslavenkyně Céline Dion, ale i další slavné tváře.

Céline Dion

Stiff-person syndrom (SPS), vzácné a především nevyléčitelné neurologické onemocnění, to je diagnóza, kterou si Céline Dion od lékařů vyslechla loni v prosinci. Pro ženu, která strávila celý život na pódiu a v pohybu, to musí být zdrcující. Nemoc totiž dělá z nemocných jakési živé sochy – nejdřív naruší chůzi, způsobuje křeče, ztuhlost svalů, znemožňuje pacientům kontrolovat vlastní pohyby a nakonec je v podstatě znehybní.

Nemoc je velmi vzácná a lékaři na ni nemají lék. Céline Dion kvůli ní zrušila své evropské turné včetně koncertu, který se měl konat letos v únoru v Praze. Svým fanouškům to oznámila na videu, v němž neskrývala slzy a smutek. Koncerty ale nebyly zrušeny definitivně, termíny se přesunuly na příští rok. A tak je minimálně naděje, že se zpěvačka díky péči skvělého lékařského týmu, vlastnímu odhodlání a podpoře svých tří synů na pódium ještě vrátí.

Bruce Willis

Slavný akční hrdina v lidech vyvolával pocit, že je neporazitelný a že neexistuje nic, co by ho donutilo seknout s herectvím. Jenže loni v březnu se tak stalo. Jeho rodina oznámila, že důvodem ukončení jeho kariéry je afázie – nemoc ovlivňující schopnost mluvit a porozumět řeči.

Aby toho ale nebylo málo, letos v únoru hercova rodina zveřejnila další zprávu - Bruce Willis navíc trpí frontotemporální demencí. U té nejde až tolik o ztrátu paměti a zmatenost, ale mění nemocnému osobnost. Ovlivňuje jeho chování, pohyb, to, jak mluví, jak jedná s okolím a podobně. Navíc podle jeho nejbližších – současné manželky Emmy, bývalé ženy Demi Moore a hercových dětí (všichni drží neuvěřitelně při sobě) – se jeho stav zhoršuje. Tady je bohužel více než jisté, že před kameru se Willis už nikdy nepostaví. Jde jen o to, aby zbytek života prožil co nejpříjemněji. Takhle doma slavili jeho nedávné 68. narozeniny.

Christina Applegate

Herečka, kterou znáte jako Kelly ze slavného sitcomu Ženatý se závazky, se už několik let pere s roztroušenou sklerózou. Nemocí, která způsobuje chronickou únavu, problémy s chůzí a jakýmkoli pohybem, ale i problémy s pamětí a myšlením a na niž také neexistuje lék.

Herečka ukončila kariéru a věnuje se jen dabingu. Naposled se objevila letos v únoru na předávání cen Screen Actors Guild Awards v Los Angeles, kde jí dělala společnost její dvanáctiletá dcera. Herečka uvedla, že je to dost možná naposled, co se objevila ve společnosti. Podobné akce jsou pro ni už příliš vyčerpávající.

Jedno je ale jisté, smysl pro humor ji neopustil. Na akci se totiž objevila s hůlkou, na níž byl nápis FU MS. To je zkratka pro Fuck You Multiple Sclerosis, tedy v překladu něco jako „jdi do p*dele roztroušená sklerózo“.

Foto: Profimedia.cz

Herečka se svou dvanáctiletou dcerou Sadie Grace, která je jí všímFoto: Profimedia.cz

Shannen Doherty

Když se řekne Shannen Doherty, okamžitě vám vytane na mysli Brenda Walsh a seriál Beverly Hills 90210. Herečka má na kontě samozřejmě víc rolí, nicméně poslední roky ji nezaměstnává herectví, ale boj s rakovinou prsu.

Poprvé s ní bojovala v roce 2015 – prodělala mastektomii a po dvou letech intenzivní léčby se zdálo, že vyhrála. Jenže osud je krutý a rakovina snad ještě víc, v roce 2020 Doherty oznámila, že je nemoc zpět. Navíc je už ve čtvrtém stadiu, kdy metastázuje a již ji nelze vyléčit. Rozhodla se užít si, jak sama říká, každou chvilku, která jí na tomto světě zbývá. Tráví co nejvíc času se svými blízkými, ale svůj život sdílí i na sociálních sítích. Je to podle ní cesta, jak zvýšit povědomí veřejnosti o nemoci, získat peníze na její výzkum a pomoci ostatním.

Foto: Profimedia.cz

Shannen Doherty v roce 2016, v době, kdy to vypadalo, že boj s nemocí vyhrajeFoto: Profimedia.cz

Martina Navrátilová

Rakovinu má ve svém životě slavná česká tenistka už od roku 2010. Když se u ní objevila poprvé, sportovkyně ji porazila. A dlouho to vypadalo, že šlo o výhru definitivní.

Loni v prosinci si ale Navrátilová vyslechla novou diagnózu - rakovina prsu se vrátila, a navíc se k ní přidalo i nádorové onemocnění hrtanu. Následovala intenzivní léčba, kvůli které tenistka a její partnerka přerušily proces adopce. Je to pár dnů, co přišla radostná zpráva. Vypadá to, že Navrátilová nemoc porazila i tentokrát. Ještě jí prý čeká ozařování, ale to spíš z preventivních důvodů, zatím to vypadá, že je její tělo opět bez rakoviny.

Foto: Rušinová Mária / CNC / Profimedia

Vypadá to, že Martina Navrátilová tento životní boj vyhráváFoto: Rušinová Mária / CNC / Profimedia

Ben Affleck

Už dávno se ví, že nemoci duše jsou minimálně stejně nebezpečné jako nemoci těla. A na neléčené deprese se umírá. A tak mezi ty, co srdnatě bojují s těžkou nemocí, patří i herec Ben Affleck. Od svých 26 let trpí depresemi a zvládá je v podstatě jen díky antidepresivům. Ani s nimi ale není život lehký, herec třeba v minulosti uvedl, že jedním z nepříjemných vedlejších příznaků (v porovnání s depresemi samozřejmě nepodstatným) je třeba přibírání na váze. Jenže pro herce je i taková „drobnost“ velmi zatěžující.

Foto: Profimedia.cz

Oblíbený herec dlouhé roky bojuje s depresemiFoto: Profimedia.cz

Je spousta chorob, na které stále neexistuje lék. Třeba ALS, na kterou zemřel Stanislav Gross

Reklama

Načítám