Hlavní obsah

Zpátky do minulosti: Zlaté glóby si užívala Grace Kelly, Marilyn Monroe, Cher i Jane Fonda

Foto: Gettyimages.com

Foto: Gettyimages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zítra se dozvíme jména nových držitelů Zlatých glóbů. Než vás ale na slavnostní galavečer zavedeme, nabídneme vám malou retrospektivu. Vraťte se s námi o desítky let zpátky a podívejte se, jak to žilo na předávání cen od 50. do 80. let.

Článek

Historie Zlatých glóbů se píše už od roku 1944, kdy se konal první ročník. Za jejich vznikem stála asociace novinářů, kteří se rozhodli začít oceňovat filmové počiny za předchozí kalendářní rok. První glóby nebyly rozdány během galavečera, ale u mnohem méně formálního slavnostního oběda. Podoba zlatých sošek se přitom drží téměř od počátku – minimálně jejich hlavní motiv. Malá zeměkoule obtočená páskem filmového negativu na podstavci váží asi dvě a půl kila a je pozlacená 24karátovým zlatem.

Do roku 1958 rozdávali ceny samotní novináři, později je začaly zastupovat známé osobnosti. O vítězích dodnes rozhodují členové Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu a stojí jak za prosincovými nominacemi, tak i za výběrem vítězů. Vyhlašování se vždy plánuje na počátek roku, a předchází tak Oscary. Rekordní počet Zlatých glóbů drží Meryl Streep, Barbra Streisand a Tom Hanks – všichni tři mají po osmi soškách.

Zlaté glóby od roku 1956

Chcete nahlédnout do dob, kdy ještě hvězdy nepózovaly na červeném koberci? Prohlédněte si fotogalerii, která vás zavede do 50. let. Tehdy si zlatou sošku přebírala budoucí monacká kněžna Grace Kelly nebo herečka Elizabeth Taylor. Zavzpomínat můžete i na nejslavnější blondýnku všech dob Marilyn Monroe nebo italskou herečku Ginu Lollobrigidu. Postupně vás provedeme také šedesátými a sedmdesátými léty a zastavíme se v polovině osmdesátek u mladičké Demi Moore, Brooke Shields nebo Jane Seymour.

Načítám