Hlavní obsah

Povinné věno, velkolepá svatba a růže na památku. Příběh lásky Grace Kelly a monackého knížete

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byla hollywoodskou princeznou, která měla místo zlaté korunky doma zlatou sošku Oscara. Ve 26 letech ale dala Grace Kelly přednost před červeným kobercem lásce. A usedla po boku monackého knížete Rainiera III. na sametový červený trůn. Proč nesměla dál točit a jak to bylo s její autonehodou?

Článek

Životní příběh herecké hvězdy a evropského monarchy je o manželství sledované celým světem, které ukončila tragická nehoda. Rozhodně však není pohádkou o Popelce. Grace Kelly byla oscarovou hvězdou z bohaté rodiny a za monackého knížete Rainiera III. se neprovdala kvůli slávě a bohatství. Zamilovala se, a také chtěla utéct z Hollywoodu.

Jaké bylo jejich manželství? Zprvu možná pohádkové, ale záhy se začalo spekulovat o nevěrách z obou stran, manželské krizi a mnoho verzí má i autonehoda, během které tehdy dvaapadesátiletá kněžna zemřela. Ale pojďme to vzít popořádku.

Původ Grace Kelly (†52)

Narodila se 12. listopadu 1929 do filadelfské bohaté rodiny. Její otec byl sportovec a politik, matka učila na vysoké škole tělocvik. Na rozdíl od svých tří sourozenců ke sportu netíhla, táhlo ji to k divadlu. Když získala Oscara, vyjádřil otec překvapení, protože od ní čekal životní úspěch ze všech svých dětí nejméně.

Po oznámení, že odjíždí do New Yorku dělat umění, ji rodiče odmítli podporovat. Vydělávala si tedy na živobytí jako modelka. Debutovala na Broadwayi v představení Otec, v roce 1951 pak hrála ve svém prvním filmu Čtrnáct hodin a brzy přišla nabídka na western V pravé poledne (1952). V roli Amy sice spíš zdobila, ale už se o ní vědělo.

Foto: Profimedia.cz

Ve filmu V pravé poledne nebyla hlavní hvězdou, ale rozhodně zaujalaFoto: Profimedia.cz

Filmy Grace Kelly

Ve filmu Mogambo (1953), který se natáčel na safari v Nairobi, hrála manželku antropologa, která podlehne lásce k lovci divoké zvěře. Za roli získala Zlatý glóbus a nominaci na Oscara. V roce 1954 mělo premiéru hned pět jejích filmů, dva z nich natočil Alfred Hitchcock (†80), který si Grace zamiloval. Za Venkovskou dívku (1954), kde hrála manželku zkrachovalého muzikanta, kterou trápí manželovo opilství, dostala Oscara.

Foto: Profimedia.cz

Měla našlápnuto na skvělou kariéru, ale dala přednost lásceFoto: Profimedia.cz

Milenci slavné herečky

Vyhlášená krasavice si užívala i zájmu mužů, často byli o generaci starší. Jejími milenci prý byli například Gary Cooper, Clark Gable nebo Frank Sinatra. Románek s hercem Rayem Millandem (†79) ji málem stál kariéru a pověst, byl totiž ženatý. Když se pak chtěla vdávat, sňatku s módním návrhářem Olegem Cassinim (†92) zabránili rodiče, matce se nelíbila jeho minulost plná žen a otci ruský původ.

Foto: Profimedia.cz

Ve filmu Vražda na objednávku s kolegy Rayem Millandem a Robertem CummingsemFoto: Profimedia.cz

Setkání Grace s knížetem

V roce 1955 došlo na filmovém festivalu v Cannes k osudovému setkání s monackým knížetem. Jiskra přeskočila hlavně z jeho strany. Půl roku pak posílal milostné dopisy a drahé dárky, a když ji přijel požádat o ruku, byla již zamilovaná. Musela se ovšem podrobit testu plodnosti a její otec vyplatit věno 2 miliony dolarů.

Rainier zjevně očekával, že kromě lásky přinese herečka do sňatku i peníze. Otce to nejdřív rozlítilo, ale pak ustoupil. Je dost možné, že část sumy zaplatila samotná Grace. Z některých dokumentů také vyplývá, že knížectví se moc nedařilo, a tak knížeti jeho poradci doporučili, aby se oženil s někým hodně slavným, kdo by přilákal do Monaca turisty a zvýšil jeho lesk a prestiž. Původně prý uvažovali o Marilyn Monroe. Pak ale došlo k onomu setkání a kníže se rozhodl pro Grace Kelly.

Nejromantičtější žádosti o ruku. Která vás vezme nejvíc za srdce?

Foto: Profimedia.cz

Požadavek na vysoké věno jejího otce rozčílil a nejdříve trval na tom, že jeho dcera nemusí žádnému muži nic platit. Nakonec však zaplatilFoto: Profimedia.cz

Rainier III. (†81)

Narodil se 31. května 1923. Vzdělání se mu dostalo na prestižních evropských školách. Monackým knížetem se stal v roce 1949, po smrti dědečka, když se matka v jeho prospěch vzdala trůnu. Monackému knížectví vládl 56 let a zasloužil se o jeho rozkvět. Z ráje hazardu se stal ráj daňový.

Deset let měl vztah s francouzskou herečkou Gisèle Pascal (†85). Pak se rozešli (prý proto, že spolu neměli žádné děti) a začal si vybírat manželku. Potřeboval nutně dědice, aby jeho knížectví nezaniklo a nebylo připojeno zpět k Francii. Zda bylo setkání v roce 1955 s Grace Kelly náhoda, nebo kreativní plán, jak oslovit americkou hvězdu, není jasné.

Foto: ČTK/ZUMA/KEYSTONE Pictures USA

Rainier nebyl vyhlášený krasavec a nestřídal ženy moc často. Zda se do Grace opravdu na první pohled zamiloval, nebo si ji vybral mezi filmovými hvězdami, těžko říctFoto: ČTK/ZUMA/KEYSTONE Pictures USA

Grace a Rainier – sňatek

Psal se rok 1956 a Grace Kelly s rodinou, přáteli a 80 zavazadly vyplula vstříc novému životu v Monackém knížectví. Jejich svatbu s knížetem 9. dubna sledovalo v televizi neuvěřitelných 30 milionů diváků. Samozřejmě se sjelo také ohromné množství slavných hereček, za všechny jmenujme například Avu Gardner nebo Glorii Swanson, a jak jeden novinář vtipně poznamenal: „Nikdy nepřivezlo tolik žen tolik zavazadel do tak malé země na tak málo dní.“

Foto: Profimedia.cz

Byla to obrovská událost, mezi svatebními hosty byly největší hvězdy showbyznysu i světoví miliardářiFoto: Profimedia.cz

Děti monacké kněžny

Za devět měsíců a čtyři dny se narodilo první dítě, dcera Caroline (65), o rok později přišel na svět syn Albert (63), současný monacký kníže. V roce 1965 se narodila dcera Stephanie (57).

Když děti povyrostly, chtěla se Kelly k filmování vrátit, ale Rainier byl zásadně proti. V Monaku zakázal i promítat její filmy. Kněžna se proto zaměřila na charitu, např. jako první založila v Monacu jesle. Mluvilo se o tom, že začala trpět depresemi a smutek zaháněla alkoholem.

Foto: Profimedia.cz

Rodina pohromadě (zleva): princezna Caroline, kníže Albert, princezna Stephanie, kněžna Grace a kníže Rainier Foto: Profimedia.cz

Manželství a smrt Grace Kelly 

Hovořilo se o oboustranných nevěrách a kamarádkám řekla, že se nerozvede jen kvůli dětem. Hodně času trávila v letním sídle na jihu Francie. V roce 1982 ale kníže svolil a ona mohla přijmout filmovou nabídku. Bohužel došlo v tom samém roce k tragické autonehodě.

Grace se s tehdy sedmnáctiletou dcerou Stephanií vracela v pondělí 13. září z jejich sídla. V prudkých zatáčkách nad Monte Carlem nezvládla řízení a auto se zřítilo ze srázu.

Dcera vyvázla s lehčími zraněními, Grace si těžce poškodila hlavu. Lékaři ji prohlásili za mozkově mrtvou. Druhý den ji tedy nechal její muž odpojit od přístrojů. Kníže Rainier se znovu neoženil a na počest své manželky nechal vybudovat zahradu plnou růží.

Její autonehoda vyvolala řadu spekulací. Poškodil jí někdo brzdy? Hádala se s dcerou? Řídila mladá Stephanie? Nebyla Grace opilá?

Nejpravděpodobnější teorie je, že prodělala lehkou mrtvici, následkem čehož přestala ovládat nohy. Potvrzuje to pitevní zpráva a výpověď Stephanie, která uvedla, že poslední matčina slova byla: nefunguje to, nefungují brzdy. Ty se ovšem ukázaly být v pořádku.

Foto: Profimedia.cz

Grace měla na konci života psychické problémyFoto: Profimedia.cz

Jejich děti také nemají moc štěstí. Obě dcery už jsou několikrát vdané a rozvedené a celý rod Grimaldiů je prý už stovky let prokletý, a proto nemá štěstí v lásce. Tato rodina to bohužel potvrzuje, ale princ Albert II., přestože se nemohl dlouho usadit, je už jedenáctým rokem ženatý a z manželství vzešla dvojčata. Že by se kletba konečně zlomila?

Související témata:

Načítám