Hlavní obsah

Uhrančivý pohled, sedm manželů, ale jen jedna láska, a velký talent: Elizabeth Taylor by slavila 90

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Když se řekne Elizabeth Taylor, většině fanoušků se automaticky vybaví Kleopatra. Její filmová představitelka by dnes slavila 90 let. Co o ní všechno víte?

Článek

Hvězda stříbrného plátna a sexsymbol. Elizabeth Taylor se narodila 27. února 1932 a zemřela 23. března 2011. Bylo jí 79 let. A právě dnes by tato hvězda první velikosti oslavila 90. narozeniny. Zavzpomínejte na její záviděníhodnou kariéru i bouřlivou love story.

Elizabethina kariéra

Narodila se ve Velké Británii, ale jako malá se s rodiči, kteří byli Američané, přestěhovala do Kalifornie. Už ve 40. letech se stala dětskou hereckou hvězdou – zahrála si například ve filmu Lassie se vrací (1943).

Jejími nejvýraznějšími snímky jsou Kočka na rozpálené plechové střeše (1958) a drama Kdo se bojí Virginie Woolfové? (1966). A opomenout samozřejmě nelze velkofilm Kleopatra (1963), který se mimo jiné proslavil nejdražšími kostýmy v historii! Herečka získala dvě zlaté sošky Oscara a naposledy si zahrála v komedii Tři staré grácie v roce 2001.

Foto: Profimedia.cz

Elizabeth Taylor ve filmu Odvážná Lassie (1946), kde jí bylo 14 letFoto: Profimedia.cz

Elizabethiny klenoty

Odstartovala trend VIP parfémů. Jako jedna z prvních celebrit uvedla na trh svou vlastní vůni. Bylo to v roce 1987, celkově jich vyvinula jedenáct a vydělala na nich jmění. Když se v roce 2010 přes Twitter zeptala, jak by měla pojmenovat svůj nový a zároveň poslední parfém, odpověď zněla jasně: Violet Eyes (fialové oči).

Foto: Profimedia.cz

Rok 1950. Herečce bylo 18 let a zářila v dojemné komedii Nevěstin otec se Spencerem Tracym (†67)Foto: Profimedia.cz

Její oči byly jejím klenotem. Na některých fotkách měly až fialovou barvu, ve skutečnosti však byly temně modré. Jejich odstín ráda podtrhovala líčením do fialova a modra a také výraznými řasami – díky genetické anomálii se mohla pyšnit dokonce dvěma řadami řas.

Je o ní známo, že si potrpěla na drahé ozdoby a vlastnila jednu z nejdražších sbírek šperků, po její smrti se vydražily za 116 milionů dolarů.

Foto: Profimedia.cz

Elizabeth Taylor v roce 1993 při představení jedné ze svých vůní Foto: Profimedia.cz

Elizabethiny lásky

Jeden životní partner? Ani nápad, Elizabeth Taylor jich měla rovnou sedm! A k oltáři kráčela dokonce osmkrát, poprvé v 18 letech. Dvakrát si totiž vzala stejného muže.

V říjnu 1991 se vdávala naposledy, a to za stavebního dělníka Larryho Fortenskyho (†64), rozvedli se o pět let později.

Foto: Profimedia.cz

Novomanželé v roce 1991: Elizabeth Taylor a její poslední (a o 20 let mladší) manžel Larry FortenskyFoto: Profimedia.cz

Dvakrát se provdala za Richarda Burtona (✝58), o kterém prohlásila, že byl její jediná láska a ostatní muži pro ni byli „jen společnost“. Potkali se při natáčení Kleopatry v roce 1962 a jejich vztah vyvolal skandál: zamilovali se do sebe, i když byli oba v manželství.

Dostala od něj jeden z nejdražších zásnubních prstenů a nosila ho až do smrti. Ale společný život jim nevyšel. Vzali se, rozcházeli se a zase scházeli, rozvedli se a celé kolečko si ještě jednou zopakovali.

Zajímají vás drby z Hollywoodu 70. let? Elizabeth Taylor nebyla jediná velká hvězda – za svou sokyni považovala například italskou superstar Sophii Loren (87), která jako první získala Oscara pro nejlepšího herce v cizojazyčném filmu. V dramatu Cesta (1974) si zahrála právě s Richardem Burtonem a Elizabeth i celý štáb byli přesvědčeni, že spolu měli poměr.

Foto: Profimedia.cz

Elizabeth Taylor se svojí životní láskou Richardem Burtonem ve filmu Kleopatra. Ona ztvárnila titulní roli a on Marca AntoniaFoto: Profimedia.cz

Ať už to bylo jakkoliv, ani druhé manželství slavných herců, které uzavřeli v říjnu 1975 (rok po prvním rozvodu), nevydrželo a po 14 letech vztahu se v červenci 1976 rozvedli podruhé. Podle jejich dvorního fotografa a přítele Gianniho Bozzacchiho (79) byla jejich láska jednou z největších love story vůbec.

Elizabeth Taylor byla čtyřnásobnou matkou. V manželství s hercem Michaelem Wildingem (✝66) porodila syny Michaela (69) a Christophera (66), s třetím manželem, divadelním producentem Mikem Toddem (†48), měla dceru Liz (64) a s Richardem Burtonem adoptovali dceru Mariu (60).

Elizabethina trápení

Jako dítěti jí byla diagnostikována skolióza a potíže s páteří se výrazně zhoršily po úraze, když spadla z koně při natáčení filmu O Velkou cenu (1944). Celý život trpěla silnými chronickými bolestmi zad a prášky na bolest a alkohol se staly jejími dobrými přáteli. Byla jednou z mála celebrit, která o závislosti a léčbě v roce 1984 informovala fanoušky. V polovině 80. let se také začala věnovat pomoci lidem s onemocněním AIDS, pro které v roce 1991 založila vlastní nadaci a později i zdravotnické centrum.

Foto: Profimedia.cz

Herečka v roce 1959 a 2007, kdy už byla upoutána na invalidní vozíkFoto: Profimedia.cz

S postupem věku ji začaly trápit velké zdravotní problémy. Podstoupila výměnu kyčle, byla léčena s rakovinou kůže a operována kvůli nezhoubnému nádoru na mozku. Kvůli nemocné páteři nakonec prožila posledních pět let života upoutaná na invalidní vozík. Zemřela v roce 2011 na srdeční selhání.

Reklama

Související témata:

Načítám