Hlavní obsah

Slavné a odvážné. Upřímné zpovědi českých celebrit o rakovině, menopauze i sexuální orientaci

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Být součástí veřejného prostoru a světa showbyznysu znamená nejen slávu a pozlátko, ale také jsou na vás upřeny tisíce očí a uší a vy musíte vážit každé slovo. O to odvážnější pak je, když slavní svými činy a přiznáními motivují a pomáhají. Dnes je řeč o ženách.

Článek

Začátkem roku mnoho z nás bilancuje a i svět českého showbyznysu si zaslouží menší rekapitulaci. Rozhodli jsme se ocenit odvážné slavné ženy, které se nebály být otevřené a upřímné. Není snadné promluvit o trápení, kterým procházíte, detabuizovat témata, šířit osvětu nebo se chovat jinak, než společnost očekává.

Anna Julie Slováčková o boji s nemocí

Sdílet svůj boj s jakoukoli nemocí je u slavných lidí o to náročnější, že v době, kdy potřebují klid, je sleduje veřejnost. Myslí to dobře, ale vyčerpává to. Statečnou bojovnicí se zákeřnou rakovinou je zpěvačka Anna Julie Slováčková, které byl před pár lety diagnostikován zhoubný nádor prsu. S nemocí se poprala a v roce 2021 oznámila, že je zdravá. Fanoušci věřili spolu s ní, že je vše v pořádku, zároveň oceňovali, jakou práci odvedla na poli osvěty.

Letos na začátku října pokřtila své druhé album Osudová a na koncertě předvedla i svou akrobacii na kruhu. Zářila. Druhý den ale na instagramu svěřila, že se u ní rakovina objevila podruhé, tentokrát napadla plíce. Bojovat hodlá znovu, se stejnou vervou. Držíme jí palce a děkujeme, že motivuje ostatní a dává naději!

Šárka Vaňková o domácím násilí

Šárka Vaňková byla hvězdou prvního ročníku soutěže Česko hledá SuperStar, kde skončila na druhém místě, následně se prosadila na muzikálové scéně. Co se týče vztahů, zažila několik větších lásek, například s Danielem Hůlkou nebo Filipem Renčem. Ale pak jako by se po ní slehla zem.

Nyní je zpěvačka zpět, září štěstím po boku hudebníka Petra Vondráčka a rozhodla se vyprávět svůj bolavý příběh. V pořadu 13. komnata se svěřila, že byla dlouho obětí domácího násilí. Její partner byl společenský a zábavný, ale postupně se ve vztahu objevily facky, šťouchance a verbální napadání a intenzita gradovala. Když nad ní jednou stál a hrozil jí žehličkou, byla to pomyslná poslední kapka. Nakonec dokázala ze vztahu odejít. Nějakou dobu žila na Slovensku a v Maďarsku. Tleskáme odvaze promluvit o bolesti a možná i motivovat ženy v podobné situaci k razantnímu kroku, k odchodu od agresora.

Foto: Profimedia.cz

Šárka Vaňková promluvila a toxickém vztahu, z kterého odešlaFoto: Profimedia.cz

Martina Viktorie Kopecká o své orientaci

Měla by být sexuální orientace něco, co na vás lidi nejvíc zajímá? Neměla. Ale tak daleko ještě nejsme. Farářka Církve československé husitské (nebo také farářka, která nosila červenou rtěnku a tančila ve StarDance) není duchovní představitelkou schovanou za zdmi kostela. Martina Viktorie Kopecká je žena veřejně aktivní, možná nekonvenční, zcela jistě bořící mnohá tabu.

Odvážná je bezesporu. Před dvěma lety vydala knihu Deník farářky, kdy nechala poprvé nahlédnout do svého soukromí i nitra. Letos vydala Zpověď farářky a učinila coming out. Prozradila, že žije se ženou, dosud to věděli jen její nejbližší. K upřímné zpovědi ji prý vedla touha žít v pravdě a nic nepředstírat. Tleskáme!

Jitka Čvančarová o krizi v práci

Herečka Jitka Čvančarová patří k nejobsazovanějším v Česku. Je oceňovaná, umí dojmout i pobavit, před kamerou i na jevišti. Ale zároveň je to žena, která zná svoji hodnotu a pro kterou je rodina prioritou.

Před nějakou dobou výrazně omezila hraní v divadle, aby mohla být více s dětmi, prostě si dala od hraní pauzu. Měla totiž pocit, že se stále častěji setkává ve své práci s povrchností, banální témata ji frustrovala. Přirovnává to k syndromu vařené žáby a nechtěla se nakonec nechat pomalu, ale jistě uvařit. V poodstoupení jí paradoxně pomohlo i vážné zranění nohy.

Nyní se na prkna, co znamenají svět, vrátila. Ve Studiu DVA měla premiéru hra Vlaštovka, ve které hraje ona a Daniel Krejčík a kterou Jitka Čvančarová i režírovala. Chtěla se dotknout lidských srdcí a dle ohlasů se jí to povedlo.

Radka Třeštíková o odvaze být sama sebou

Jedna z nejúspěšnějších českých spisovatelek jde ráda proti proudu, svými knihami i obsahem na sociálních sítích. Bývá nazývána rebelkou, ale jejích skoro sto tisíc sledujících natěšeně číhá, s čím je zase překvapí. Bude to obnažená fotka, nebo provokativní názor? Radku Třeštíkovou buď milujete, nebo nesnášíte, málokomu je populární spisovatelka jedno. A pokud patříte do druhé skupiny, je možná na čase zamyslet se, proč vám tolik vadí, jak žije. Proč vám vadí otevřenost, nahota, ženská sexualita na plné pecky, extravagantní oblečení nebo piercing v nose?

Ona sama říká, že když jde večer ven, rovnou si řekne, že se opět nebude chovat vhodně. A pak ze sebe není zklamaná. A co si myslí o kritice její osoby? „Nikdo nikdy nebude řešit vaše chování a vzhled ve vašem věku víc než lidi, kteří s vaším časově omezeným bytím tady na Zemi absolutně nijak nesouvisí.“

Alice Bendová o přechodu

Menopauza je téma, které nepatří k těm běžným společenským, naopak je stále trochu tabu. Nemělo by být. Od chvíle, kdy si ve filmu Báječná léta pod psa svlékla herečka Alice Bendová na kánoi tričko, získala nálepku sexbomba. Ona ale říká, že si ji nepotřebuje za každou cenu udržet a být sexbombou celoživotní. Naopak odvážně mluví o tom, jak se cítí jako čerstvá padesátnice.

Prochází totiž začínajícím přechodem, občas se víc potí, někdy jí je zase velká zima, přibírá rychleji a hubne obtížněji. Ale považuje to za naprosto přirozené a nemá v plánu řešit menopauzu hormony. Zkrátka se stárnutí nebojí, a to se cení!

Načítám