Hlavní obsah

Zbytečný strašák bankovní identita: Co to je, jak to, že ji nejspíš už máte, a v čem vám pomůže

Foto: Gladskikh Tatiana, Shutterstock.com

Foto: Gladskikh Tatiana, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále víc věcí, které potřebujete od úřadů, lze obstarat i na dálku – přes internet. Aby si ale úřady byly jisty, že jednají právě s vámi, potřebujete nějaké ověření. Jednou z možností je bankovní identita. O co se jedná a jak se do ní přihlásit?

Článek

Komu by se nelíbilo, kdyby místo pořadových čísel a vysedávání na chodbách úřadů šlo sednout k počítači nebo telefonu a všechno potřebné vyřídit na dálku! Je fajn, že v mnoha případech už to jde. Rodiče si to mohli vyzkoušet u mimořádného příspěvku na dítě, elektronicky lze komunikovat s úřadem práce, katastrem nemovitostí, zřídit si datovou schránku… Klíčem k tomu všemu je prokázat svoji identitu na dálku.

Bankovní identita a které banky ji podporují

Nejjednodušší ověření, že jste to opravdu vy? Bankovní identita. Má ji každý, kdo používá internetové bankovnictví u České spořitelny, Air Banky, Fio banky, Komerční banky, Monety Money Banky, ČSOB a Raiffeisenbanky.

A jestli jste se už přihlašovali do internetového bankovnictví, pak máme dobrou zprávu: přesně to je bankovní identita! Jde o přihlašovací údaje, které jste získali na základě osobního prověření a banka jimi ověřuje vaši totožnost. A právě tato bankovní identita slouží ke komunikaci se státní správou i některými soukromými společnostmi, které ji také využívají: třeba operátoři, dodavatelé energií a podobně. Tato služba je zdarma, ať ji využíváte k přihlášení pro komunikaci s úřady, nebo třeba se soukromou firmou.

Jak se přihlásit do bankovní identity?

A jak to probíhá? Pokud se chcete přihlásit například do Portálu občana, tak kliknutím zadáte, že to chcete udělat přes bankovní identitu. Otevře se vám stejné přihlášení jako do internetového bankovnictví a vy zadáte jméno a heslo naprosto stejně, jak jste zvyklí. Tím požádáte banku, aby potvrdila vaši totožnost. Nemusíte se bát, banka má přístupové údaje velmi dobře chráněné a zabezpečené, žádné třetí straně je nepředá a na jejich základě pouze potvrdí, že jste to opravdu vy. A vždy to udělá jen s vaším souhlasem!

Foto: baranq, Shutterstock.com

Vyřídit si potřebné věci bez nutnosti jít na úřad? S tím vám může pomoci bankovní identitaFoto: baranq, Shutterstock.com

Co je to Portál občana a jak ho využít

A kde bankovní identitu prakticky využijete? Například při komunikaci s úřady a institucemi, a to přes již zmíněný Portál občana, což je jakási brána k elektronickým službám státu. Vznikl v létě 2018 a nabízí možnost založit datovou schránku a tu pak s portálem propojit. Lze tady zažádat o nový řidičák nebo občanský průkaz, založit si živnost, zjistit stav trestných bodů a získat výpisy z rejstříku trestů, živnostenského rejstříku, registru obyvatel či insolvenčního rejstříku. Můžete si tu hlídat konec platnosti dokladů či informace z registru silničních vozidel včetně termínů technické kontroly. Najdete zde údaje z katastru nemovitostí, máte přístup do očkovacího portálu nebo k e-receptu.

Můžete na dálku žádat o jednorázový příspěvek na dítě a získáte přístup k podání daňového přiznání nebo k informacím o pracovní neschopnosti a příjmech a výdajích OSVČ a do důchodové kalkulačky na ePortálu ČSSZ. Z Portálu občana se dostanete i na stránky úřadu práce, zdravotních pojišťoven, obcí, měst a krajů.

Jde to i bez bankovní identity

Výhodne je, že když se přihlásíte do Portálu občana a ten vás odvede na portály dalších úřadů, už dál nemusíte nijak dokazovat, kdo jste. A ačkoliv přihlášení přes bankovní identitu je asi nejjednodušší, existují i další způsoby, jak se přihlásit: aplikace Mobilní klíč, elektronický průkaz totožnosti eObčanka, datová schránka, účet mojeID, mezinárodní brána International ID Gateway či čipová karta Starcos.

Reklama

Načítám