Hlavní obsah

Příspěvek na dítě 5000 Kč: Koho se týká, kde a jak o něj požádat a co děti, které se teprve narodí

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Reklama

Od pondělí 15. srpna si mohou rodiče požádat o jednorázový příspěvek 5000 korun na dítě. Jak to udělat a proč někteří musí a jiní nemusí žádat?

Článek

Jestliže patříte mezi rodiče dětí do 18 let a loni jste jako rodina nevydělali přes milion, pak se vašich dětí týká jednorázový příspěvek na každé dítě ve výši 5000 korun, který právě začal stát rozesílat. Na jednorázový příspěvek má nárok zhruba 1,6 milionu dětí, které žijí v 1,1 milionu domácností. Automatická výplata příspěvku se týká zhruba 230 tisíc příjemců.

Co pro jeho získání musíte udělat? Návod jsme našli v doporučeních Ministerstva práce a sociálních věcí.

Kdo má na příspěvek nárok?

Jednorázový příspěvek dostanou děti, kterým nebylo do 2. srpna 18 let (jde tedy o děti s datem narození od 2. srpna 2004). Pomoc je určena dětem, které žijí v rodinách s příjmem do jednoho milionu hrubého za rok – vychází to asi na 83 333 korun hrubého měsíčně. Tento příjem se pro získání této dávky vypočítává za rok 2021 – stát si to ověří podle daňového přiznání nebo u České správy sociálního zabezpečení.

Příspěvek dostanou i děti, které se narodí do konce letošního roku – proto se o něj lze přihlásit od 15. 8. 2022 až do 31. 1. 2023. Žádat lze hned po porodu, podmínkou je jen to, aby bylo dítě již zapsáno na matrice.

Foto: KieferPix, Shutterstock.com

Příspěvek náleží i těm dětem, které se narodí do konce rokuFoto: KieferPix, Shutterstock.com

Kdo dostane příspěvek automaticky?

Pokud rodiče pobírají přídavky na dítě a měli na ně nárok i v červnu letošního roku, pak se nemusí o nic starat, příspěvek 5000 korun jim stát pošle automaticky. Mnozí už peníze dostali, ostatní by se měli dočkat do konce srpna. Bude rozesílán jako ostatní sociální dávky, tedy převodem na váš účet nebo složenkou.

Kdo musí o příspěvek žádat?

Pokud přídavky na dítě nedostáváte, ale na jednorázový příspěvek nárok máte, pak se o něj můžete od 15. srpna přihlásit. Žádá o něj jeden z rodičů a může to udělat dvěma způsoby – formou elektronické žádosti v klientském portálu na webu MPSV, nebo osobně na vybraných Czech POINTech.

Co k žádosti potřebujete?

Při vyplňování žádosti o jednorázový příspěvek nemusíte dokládat příjem rodiny, jen potvrdíte, že se vejdete do stanoveného limitu – stát si to pak sám ověří. Je jedno, zda jste zaměstnanci, podnikatelé, jste na mateřské či rodičovské dovolené nebo bez práce. Žádat mohou i adoptivní rodiče nebo pěstouni.

V případě střídavé péče by se rodiče měli dohodnout, kdo z nich o příspěvek požádá.

Foto: goodluz, Shutterstock.com

O příspěvek požádá jeden z rodičů, lze to udělat i po internetuFoto: goodluz, Shutterstock.com

K podání žádosti v elektronické podobě budete potřebovat elektronickou identitu občana – může jít o bankovní identitu, datovou schránku nebo mobilní klíč eGovernmentu.

Pokud vám to nic neříká, bude asi lepší variantou návštěva na vybraných Czech POINTech na krajských, městských a obecních úřadech, od 1. října i na poštách. Žádost do systému za vás zadají jejich pracovníci a dostanete od nich i potvrzení – s sebou musíte mít jen platný občanský průkaz. Příspěvek by měl dorazit do měsíce od podání žádosti.

Nejste si jisti příjmem?

Nejste si jisti, zda byl váš příjem loni takový, abyste měli na příspěvek nárok? Jak jsme již zmínili, rodičům dítěte či dětí by neměl příjem v loňském roce přesáhnout částku 83 333 korun hrubého měsíčně. Podívejte se do daňového přiznání nebo požádejte svého zaměstnavatele, aby vám roční příjem sdělil. Sčítají se příjmy rodičů, kteří žijí ve společné domácnosti.

Do tohoto příjmu se počítá i nemocenská (Jste dlouho na neschopence? Tohle si ohlídejte!), podpora v nezaměstnanosti, důchod, odchodné ze zaměstnání, příjmy z nájmu, sociální dávky a další příjmy. Naopak se nezapočítává například výhra ve Sportce nebo příjmy dětí z brigády.

U podnikatelů, kteří platí daně paušálem, se tato částka vypočítává z průměrné mzdy, jde tedy minimálně o 18 900 korun měsíčně.

Jednorázový příspěvek neohrozí pobírání dalších sociálních dávek, jako třeba příspěvku na bydlení a podobně, nemohou ho sebrat ani exekutoři.

Reklama

Související témata:
Jednorázový příspěvek na dítě

Načítám