Hlavní obsah

Co lze zařídit na dálku? Nákup, venčení psa i broušení nožů

Foto: Branislav Nenin, Shutterstock.com

Foto: Branislav Nenin, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli by šlo na dění kolem pandemie nemoci covid-19 najít něco dobrého, pak to jsou možnosti, jak spoustu věcí zařídit na dálku. Z domova můžete nakoupit, odhlásit auto nebo zamluvit léky. Co ještě?

Článek

V době, kdy se lidé zdráhali zbytečně chodit ven a co nejvíc věcí řešili přes internet, posílily e-shopy se vším možným. Ale nejen ty. Přibývá věcí, které můžete zařídit přes internet. Našli jsme pár příkladů.

Online do lékárny pro léky

Díky e-receptu můžete poslat pro léky někoho z rodiny nebo známého. Stačí, když mu ho přepošlete esemeskou. Léky na předpis si lze přes internet v lékárně i předem rezervovat a vyrazit tam až ve chvíli, kdy budou všechny připravené – to se hodí zvlášť v případě, že užíváte lék, který nebývá k dispozici vždy hned. Službu rezervace léků z e-receptu nabízí například Dr. Max, lékárny Pilulka, Benu nebo Alphega. Volně prodejné léky lze nakoupit i v e-shopech lékáren, vybraný sortiment pak také například na Rohlíku.

Foto: ADragan, Shutterstock.com

Díky e-receptu už kvůli docházejícím lékům nemusíte k lékaři. I s lékárnou se lze domlouvat na dálkuFoto: ADragan, Shutterstock.com

Na úřady nemusíte osobně

Některé úkony na úřadech lze zvládnout na dálku díky novince – bankovní identitě. Pokud máte internetové bankovnictví, lze se s jeho pomocí identifikovat i na úřadech. Slouží k tomu webová stránka Portál občana, kde lze po přihlášení bezpečně a důvěrně komunikovat se státními úřady.

Můžete oslovit finanční úřad, katastr, požádat o sociální dávku, přihlásit se na úřad práce, zjistit platnost svých dokladů nebo počet bodů za řidičské přestupky. „Zabezpečení je stejně důsledné jako to, které chrání vaše peníze v bance. Bankovní identita je ve své podstatě digitální občanka, kdy se souhlasem klienta potvrzujeme jeho identitu pro jednání s dalšími třetími stranami online,“ vysvětluje Jan Labant, manažer Moneta Money Bank.

Pokud nechcete na úřad sami a nemáte bankovní identitu, můžete za sebe poslat zmocněnce. Jen je třeba ho vybavit plnou mocí a počítat s náklady od stovek korun po tisíce, podle času a složitosti. Může za vás přepsat auto, ale i vás třeba zastoupit u soudu.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Z gauče můžete nakoupit potraviny, drogerii, hračky, ale klidně si i objednat kytici. Možností je spousta a týkají se už celé republikyFoto: fizkes, Shutterstock.com

Nákupy potravin na internetu

Možnost udělat nákup on-line není nová, ale během lockdownu ji začalo využívat daleko víc lidí. I proto se rozrůstá z Prahy a okolí, kde to všechno začalo, do celé republiky. Jen se musíte předem podívat na jejich stránky, jestli rozváží nákup i do vašeho města či vesnice. Kde lze tedy na dálku nakoupit potraviny?

  • Rohlík - Minimální cena nákupu 500 Kč (s výjimkou VIP členství). Široký sortiment, včetně nabídky Marks & Spencer, Čerstvě sklizeno, Alnatura nebo Benu lékárna. Cena dopravy dle výše nákupu od 39 Kč.
  • Košík - Minimální cena nákupu 800 Kč. Cena dopravy podle ceny nákupu a místa bydliště, nad 1200 Kč zdarma. V sortimentu jsou nabídky z Kauflandu, Delmartu, Ekoenergie a dalších.
  • Potraviny domů - Minimální odběr 490 Kč, doprava zdarma, ranní, odpolední a večerní rozvoz. Možnost objednávky i telefonicky.
  • iTesco - Minimální nákup 800 Kč. Sortiment i ceny jsou stejné jako v obchodech Tesco, doprava dle lokality, času a nákupu 49–99 Kč.
  • ŠupŠup24 - Balené trvanlivé potraviny, drogerie a kosmetika, potřeby pro mazlíčky a podobně. Dodání po celé ČR do 24 hodin, doprava nad 1190 Kč zdarma, jinak 129 Kč.
  • Iceland - Základem jsou britské potraviny, velký sortiment mraženého, čerstvé pečivo i zelenina. Za nákup do 1000 Kč doprava 59 Kč, nad 1000 Kč doprava zdarma.
  • Dáme market - Projekt firmy Dáme jídlo, rozvoz potravin, delikates, drogerie, květin nebo hraček, doručení do 30 minut i méně.

Venčení psů i broušení nožů

Služeb, které za vás udělají práci, kterou nestíháte, je spousta. Můžete si najmout někoho, kdo vám bude uklízet, starat se o zahradu, brát auto do servisu nebo venčit psa (na webech Doginni, Hlídání mazlíčků, Hlídačky...).

Můžete také využít službu Zavezu, kde seženete lidi, kteří vám dojdou do opravny obuvi pro boty a donesou vám je, nebo odstěhují koberec. Díky nabídce firem Ostrá pošta nebo Ostření nožů zase můžete nechat na dálku nabrousit své nože, pošlete jim je poštou a oni vám je vrátí ve speciální obálce zpět ostré jako břitva. Domů si lze pozvat kadeřnici, maséra, ale také prodejce s nabídkou dioptrických brýlí. Na dálku lze komunikovat i se svým lékařem. A co vy? Máte zkušenost s nějakou další službou? Napište nám o ní!

Načítám