Hlavní obsah

Aby vás nebolela záda ani krk, vezměte si k ruce masážní válec: Fascie ovlivňují celé tělo

Foto: svetograph, Shutterstock.com

Foto: svetograph, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jejich existence byla dosud často podceňována, hrají přitom zásadní roli při pohybu a vzpřímeném držení těla a jejich špatný stav může blokovat růst svalů a způsobovat bolesti. O čem je řeč? O fasciích, tenkých blánách, které mají pro organismus obrovský význam a někdy bývají označovány jako největší smyslový orgán.

Článek

Aktuální výzkum dokazuje, že fascie jsou důležitý předpoklad lidského zdraví a sportovní výkonnosti. Účastní se totiž každého pohybu! Zdravé fasciální struktury vytvářejí ochranná pouzdra, udržují zádové svalstvo pod stálým napětím a jsou to převážně fascie, které jsou zodpovědné za vzpřímené držení těla.

Nejznámější typ fascie je blanité pouzdro svalů. Tato povrchová struktura plynule přechází do vaziva uvnitř svalu, kde tvoří tvrdší svalová vlákna, která dále vrůstají do šlach, a omezují tak přetažení či přetržení svalu.

Fascie trpí podobně jako svaly

Jsou-li svaly dlouhodobě přetěžovány - například vadným držením těla, fyzickou námahou nebo pohybovou nečinností - dochází k jejich zkracování. Hromadí se v nich odpadní látky, zhoršuje se prokrvení a zvyšuje se jejich napětí. „A podobné zkracování jako svaly postihuje i fascie. Při stresu reaguje pojivová tkáň jako svetr vypraný v příliš horké vodě: ztrácí elasticitu, křečovitě se sevře a vše, co obepíná, nemůže být nadále správně vyživováno,“ vysvětluje fyzioterapeutka Mina Siehs z Centra zdraví Park Igls nedaleko rakouského Innsbrucku. Součástí zdejšího pohybového programu jsou i lekce o fasciích a cvičení s masážním válcem.

Co to jsou fascie?

Jedná se o elastické vazivové tkáně, které obalují a navzájem propojují všechny části těla. Každý sval, každé svalové vlákno, každý orgán, mozek, oči mají vlastní ochranný fasciální obal.

  • Síla fascií se pohybuje mezi 0,3–3 mm, jsou tvořeny kolagenovými vlákny, vodou a fibroblasty.
  • Ve fasciích se nachází více než 80 % volných nervových zakončení a receptorů bolesti, tedy mnohem víc než v jakémkoli svalu.
  • Jsou jak na povrchu svalů, tak i v jejich hlubokých vrstvách. Oddělují jednotlivé svaly, umožňují jejich vzájemnou kluznost a současně je propojují do funkčních pohybových řetězců.

Co škodí fasciím? Nedostatek pohybu i stres

Správně fungující svaly a fascie jsou důležité pro celou pohybovou soustavu a dobré držení těla. Vzhledem k tomu, že jsou jednotlivé tělesné tkáně těsně propojeny (svalové, kostní i nervové fascie a fascie kloubních pouzder), dochází mezi těmito strukturami k interakcím, které mohou vyvolat ztuhlost a bolesti. Kdy k tomu dochází?

V místech, kde není fasciální síť dostatečně stimulovaná – ať už nedostatkem pohybu, nebo nevhodnými pohybovými stereotypy, mají fascie tendenci srůstat a lepit se k sobě a ztrácejí pružnost a odolnost. Dojde ke ztrátě kluznosti a následkem jsou blokády a bolesti.

  • Zatuhnutí či bolesti v oblasti hrudní a krční páteře způsobuje často i chronický stres. Když si totiž řeknete „to musím zvládnout, překonat, stihnout…“, stáhnou se a ztuhnou většinou právě svaly i fascie v těchto místech a vy se začnete nevědomky choulit a hrbit. Jenže pak nemůže správně pracovat svalstvo hlubokého stabilizačního systému, které je pro správné a vyvážené fungování těla zásadní. A dostaví se třeba bolesti zad...
Foto: pixie_mfr, Shutterstock.com

Jak na dobře funkční fascie? Pomůže vám k tomu masážní válecFoto: pixie_mfr, Shutterstock.com

Fascie se dají vytrénovat

A nejde jen o prevenci bolestí zad. Správné procvičování platí i na všelijaké sportovní úrazy. „Pravidelný trénink fascií snižuje možnost zranění až o šedesát procent,“ vysvětluje trenér Harri, který pracuje v tyrolském rodinném hotelu Theresa. A protahování opravdu doporučuje: „Kdo chce zůstat pohyblivý a vitální, musí dělat něco i pro své fascie.“ A jak na to konkrétně?

Jak uvolnit a rozhýbat fascie

K ruce si vezměte masážní válec. Vypadá nenápadně, je to ovšem multitalent: protáhne, zmírní bolest svalů, uvolní a urychluje regeneraci. Pomáhá obnovit elasticitu ve svalech a zvyšuje svalový rozsah. Snižuje napětí, tuhost a bolestivost svalového systému. Jeho pravidelným používáním lze předcházet zranění svalů. V praxi se jedná o „rolování“ vlastní vahou těla po masážním válci anebo jeho „rolováním“ po povrchu těla.

  • Jak na správné rolování? Podívejte se na video, jak uvolnit a protáhnout fascie. Cílem je uvolnění všech vrstev – kůže, fascií, svalů, a to i těch hluboko uložených. Pohyb je tedy nutné provádět vždy pomalu, s maximální kontrolou pohybu a procítěním svalů. Po celou dobu se soustřeďte. Ideální je začínat postupným tlakem a až následně tlačit a masírovat hlubší vrstvy svalů. Tam, kde je znatelná bolestivost, je potřeba zvolnit nebo přestat a sval znovu lehce masírovat až do té doby, než bolest pomine.

Načítám