Hlavní obsah

Bolavá záda: Na vině může být degenerace páteře, špatný polštář i problémy s močovým měchýřem

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Reklama

Podle statistik se s bolestí zad potká přes osmdesát procent lidí a mnohdy to není jen chvilkový problém, ale stane se z toho chronická a život znepříjemňující věc. Jak tomu předejít a proč vůbec záda bolí?

Článek

Každého občas bolí záda. Někdy je jasné, že tím reagují na přetížení, jindy se dá tušit souvislost s úrazem. A mnohdy jsou za potížemi i degenerativní změny. Jaké bývají příčiny bolestí zad a co s tím dělat?

1. Reakce na přetížení 

Záda bolí z mnoha důvodů, které můžete snadno ovlivnit. Krční páteř například často zlobí kvůli špatnému polštáři nebo matraci a nevhodné poloze při spánku anebo třeba kvůli špatné běžecké technice. Spodní část páteře zase reaguje na dlouhé sezení, námahu při přenášení těžkých břemen, na přetížení při práci či v posilovně. Může se tak odrážet i stres, dlouhá chůze i stání, nastydnutí... A pokud to necháte být a budete páteř takhle přetěžovat dlouhodobě, dopracujete se do další fáze.

2. Degenerativní změny páteře

Vyhřezlé ploténky, zúžení páteřního kanálu, všelijaké výrůstky, kostnatění, deformace obratlů, artritické změny... To vše se řadí mezi degenerativní změny páteře, které vznikají především kvůli dlouhodobému přetěžování. Vyvíjejí se postupně a týkají se kostí, kloubů, vazů i chrupavek. Roli hraje genetika a zhoršují se s věkem, ale dochází k nim i v mládí na základě vadného držení těla, těžké fyzické práce, nedostatku i nadbytku pohybu, různých úrazů atd.

Problém je, když tyto změněné poměry v páteři začnou dráždit a utlačovat nervy. To se pak často projeví nejen přímo v místě, kde k tomu dochází, ale potíže se nervovými drahami přenášejí do končetin: objevuje se brnění a necitlivost, zhoršená pohyblivost, silné bolesti, kulhání... A mohou se dostavit poruchy vyměšování.

Nejedná-li se o vážný stav (to posoudí jen lékař!), pak se potíže léčí konzervativně: pravidelným a správným cvičením po poradě s fyzioterapeutem, fixací (límcem nebo bederním pásem), užíváním nesteroidních antirevmatik, při akutních bolestech se dělají obstřiky, pomoci mohou i masáže atd. Někdy je nutné chirurgické řešení.

Foto: ic36006, Shutterstock.com

Záda vás mohou bolet po noci, ve které jste spali ve špatné poloze, ale zrovna tak se mohou projevit trvalé změny na páteři způsobené přetíženímFoto: ic36006, Shutterstock.com

3. Onemocnění zasahující páteř

Bechtěrevova nemoc, Pagetova choroba, Scheuermannova choroba, osteoporóza, Marfanův syndrom, revmatoidní artritida anebo mnohočetný myelom... Existuje mnoho více či méně závažných chorob, které zasahují i páteř a jsou způsobené dědičností či neznámými vlivy a je třeba je včas a správně léčit! Proto je nutné jít při přetrvávajících potížích k lékaři a nespoléhat na to, že záda bolí každého a nedá se nic dělat.

4. Příčiny nesouvisející s páteří

Záda vás mohou trápit i z důvodu, který s páteří nijak nesouvisí. Přenášejí se sem bolesti z jiných částí těla: projevují se tak problémy močového měchýře, ledvin nebo střev, cysty na vaječníku či srůsty, do zad vystřeluje i žlučník, žaludek a slinivka. Přenesené bolesti mohou souviset se starými zraněními, pooperačními jizvami nebo nemocemi kyčlí a kolen.

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Součástí léčby následků degenerativních změn na páteři může být i fixace límcemFoto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Kdy vyhledat lékaře

Kdy vyrazit k odborníkovi? „Když bolesti trvají déle než dva týdny, obtíže neustupují ani po léčbě volně prodejnými léky nebo pokud bolest vyzařuje do končetin a prstů či dochází ke zhoršení chůze,“ doporučuje lékárnice Ivana Lánová, odborná konzultantka lékáren Benu. Zbystřit byste měli, jestliže delší silné bolesti postihly člověka mladšího 20 a staršího 50 let.

Lze bolestem zad předejít?

Prevencí a první léčbou bolestí zad je pravidelný, dostatečný a vhodný pohyb. Vždy je dobré se poradit s odborníkem: a to nejen o správném provedení cviků, ale i o běžných aktivitách. Může vás naučit správně sedět, správně zvedat břemena nebo správně chodit. Jestliže totiž tyto „normální“ činnosti dlouhodobě přetěžují některé svalové skupiny, zaděláváte si na problém.

„Ve svalech vznikají spoušťové body, což jsou bolestivé útvary tvrdší na pohmat, a více zatěžované svaly bolí. Pokud neodhalíte příčinu bolesti a jen užíváte analgetika, dochází často k nevratným změnám na páteři,“ vysvětluje Petra Placatková, vedoucí fyzioterapeutka EUC Kliniky České Budějovice.

Reklama

Související témata:

Načítám