Hlavní obsah

Bolest zad, kterou zná dost lidí: co dělat, když vás chytne hexenšus. Kdy pomohou léky, kdy obstřik?

Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lumbago neboli houser vzniká náhle obvykle při prudkém pohybu. Často jde o banální potíž, na kterou zaberou běžné léky na bolest a ta postupně odezní. Záleží na příčině vzniku blokace zad, pokud vycházejí z plotének, může skončit operací.

Článek

Ohnuli jste se pro nějaký předmět a už jste se nenarovnali, případně jste byli běhat, podcenili jste oblečení a prochladli jste. Bolí vás záda zejména v oblasti bederní páteře a každý další pohyb je problém. Lékař vám stav označí odborným termínem lumbago.

Laici pro tuto bolest zad, která se projevuje bolestivým stažením až křečemi, mají označení houser, hexenšus či ústřel. Zhoršuje se při pohybu – zejména při předklonu a záklonu. Někdy jej pacienti popisují jako bodnutí nožem.

Houser: příznaky bolesti zad

Potíže často vzniknou náhle při prudkém pohybu. V takové chvíli totiž tělo – aby ochránilo míchu – stáhne vazy a svaly kolem páteře a vy to pocítíte jako náhlou a velmi prudkou bolest.

V horším případě se přidá brnění a bolest v jedné končetině. V takové chvíli totiž dochází k podráždění nebo útlaku sedacího (ischiadického) nervu, kdy se bolest šíří z hýždí po zadní straně končetiny. Proto získala označení ischias.

Potíže trápí zejména ty, kdo záda dlouhodobě přetěžují prací či sportem, rizikovým faktorem je osteoporóza, revmatoidní artritida, ale i hypermobilita kloubů a také nedostatek pohybu. Jestliže totiž nemáte páteř zpevněnou svaly, podlehne problémům rychleji.

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Způsobit si pořádného housera není žádný problém. Stačí jeden nešikovný pohyb či prochladnutíFoto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Jak se léčí lumbago

V první chvíli vám pomohou léky na bolest, které jsou volně prodejné v lékárně. Vhodná jsou nesteroidní antirevmatika (ibuprofen, diklofenak, indometacin, kyselina acetylsalicylová aj.), která kromě bolesti tlumí i zánět. Pomáhají také vyhřívací podložka či obklady – vyzkoušejte si, zda vám úlevu přinesou spíše studené, nebo teplé, případně je i střídejte.

Pokud bolest neustává, běžte k praktikovi, pravděpodobně vás pošle na neurologii. Tam mohou rozhodnout o aplikaci epidurální injekce čili injekce do páteře na snížení zánětu a k úlevě od akutní bolesti. To je to, čemu laik řekne obstřik zad.

Odborníci doporučují, abyste zůstali aktivní a neleželi jen v posteli. Už samotný pohyb totiž může potíže zlepšit.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Sedavý způsob života i nezdravé a nevhodné sportování páteři nesvědčíFoto: New Africa, Shutterstock.com

Nejlepší lék je cvičení

Všechny zmíněné metody ale jen léčí následky. Pokud je příčina například ve vyhřezlé ploténce, bude třeba se po odeznění bolesti soustředit na její léčbu. Ta může skončit až chirurgickým zákrokem, při kterém se odstraní část vyhřezlého disku, aby se zmírnil tlak na sedací nerv. Tomu předchází vyšetření na rentgenu, CT či magnetické rezonanci.

Nikdy není pozdě změnit životní styl a začít cvičit, ideálně podle pokynů fyzioterapeuta nebo opravdu dobrého trenéra. Lepší lék na většinu bolestí zad nenajdete.

Prevence lumbaga

Operace je krajní řešení, velkou pomocí a prevencí je pravidelné a správné cvičení, správné držení těla, kvalitní postel a matrace. Pamatujte také na to, že těžké předměty nezvedejte v předklonu, ale vždy si nejdříve sedněte na bobek, pak je uchopte a teprve pak vstaňte. Zabráníte tak prudkém pohybu a zatížení beder, který by vedlo k dalším bolesti.

Kdy na pohotovost?

Na pohotovost byste se měli vydat, pokud máte problémy s hybností, tedy nemůžete udělat ani krok bez utrpení, případně máte v důsledku útlaku nervů zhoršenou funkci svěračů, tedy neudržíte moč či stolici. Pokud se nemůžete ani hnout, zavolejte si záchranku.

Lumbago

  • Popis: Bolest zad lidově zvaná houser, ischias, ústřel nebo hexnšůs nečastěji spojená s námahou.
  • Příznaky: Lumbago se projevuje bolestivým stažením zad až křečemi. Zhoršuje se při pohybu – zejména při předklonu a záklonu.
  • Léčba: Většinou pomohou léky na bolest, vyhřívací podložka i chladivé obklady, každému uleví něco jiného. Pokud bolest neustává, běžte k lékaři, ten může nasadit epidurální injekce (laicky obstřik zad). Potíže zlepší správný pohyb.
  • Prevence: Pravidelné a správné cvičení, správné držení těla, kvalitní postel a matrace, správná manipulace s těžkými předměty.

Načítám