Hlavní obsah

Epidemiologové varují před černým kašlem, počty nakažených stoupají. Chraňte hlavně malé děti!

Foto: Petrovich Nataliya, Shutterstock.com

Foto: Petrovich Nataliya, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Případů černého kašle, jinak zvaného pertuse, rapidně přibývá, a epidemiologové dokonce předvídají, že republiku čeká „pertusový rok“, na jehož konci by už mohlo být přes čtyři tisíce nemocných. Jak tuto nepříjemnou chorobu poznat a jak se chránit?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Od 1. 1. 2024 do 3. 3. 2024 bylo podle Státního zdravotního ústavu nahlášeno celkem 1666 případů pertuse, čili černého kašle, z toho jen za devátý týden roku přibylo 449 nových případů. Jestliže to tak půjde dál, mohly by podle epidemiologů letos onemocnět až čtyři tisíce lidí! V zatím rekordním roce 2014 to přitom bylo „jen“ 2521 případů. Můžete se proti černému kašli nějak chránit a koho přímo ohrožuje na životě?

Ohrožuje miminka, nejvíc řádí mezi teenagery

Černý kašel zpočátku vypadá jako běžný katar dýchacích cest a nejdřív připomíná klasické respirační nákazy. Jde však o velmi nakažlivé bakteriální onemocnění, které se přenáší kapénkami hlavně při tom, když nemocný kašle nebo kýchá. Nejvíc ohrožuje malé děti, které jsou ještě neočkované nebo nemají očkování dokončené.

Velké zdravotní komplikace mohou postihnout i seniory a chronicky nemocné. Nemoc se nevyhýbá žádné věkové skupině, v Evropě je v současné době nejvíc případů u teenagerů ve věku 12 až 18 let.

Jak se pozná černý kašel

Nemoc způsobuje záchvatovitý, obvykle suchý kašel, který se zhoršuje a nereaguje na žádnou běžnou léčbu. Vykašlávat je velmi náročné, takže u toho můžete červenat až modrat v obličeji a může dojít i ke krátké zástavě dechu a poté zajíkavému kokrhavému nádechu. „Může ho doprovázet i zvracení – proto se mu říká dávivý. Mezi záchvaty kašle pacient nemá obvykle žádné příznaky,“ vysvětluje MUDr. Kateřina Fabiánová, zástupkyně vedoucího Oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ.

Nemoc mohou provázet i komplikace v podobě poruchy krevního oběhu v důsledku zahuštění krve. To může způsobit nadměrná tvorba bílých krvinek – organismus je produkuje jako reakci na toxiny, které vytváří bakterie Bordetella pertussis jako původce nákazy.

Foto: Matej Kastelic, Shutterstock.com

Nejlepší ochrana před černým kašlem je očkováníFoto: Matej Kastelic, Shutterstock.com

Kdy přemýšlet o přeočkování

Ochranou proti černému kašli je povinné očkování proti černému kašli. Bohužel vás před nemocí neochrání po celý život, takže je dobré nechat se přeočkovat. „Apeluji zejména na těhotné a rodiče malých dětí, aby se nechali očkovat. Stejně jako ti, do jejichž rodiny přibude kojenec. Také doporučuji uvažovat o něm v rámci pravidelného přeočkování proti tetanu, kdy lze zvolit kombinovanou vakcínu proti tetanu, černému kašli a záškrtu. První příležitost na to bývá mezi 20. až 25. rokem života,“ říká ředitelka SZÚ MUDr. Barbora Macková.

Pozor na malé děti!

Rodiče malých dětí by měli dodržovat stanovené termíny vakcinace podle očkovacího kalendáře, včetně včasného podání první dávky od 9. týdne života. A měli by vědět, že teprve 14 dní po druhé dávce je dítě chráněno před závažným průběhem onemocnění.

  • Jak se pozná černý kašel u miminek? Děti mladší tří měsíců mohou mít v případě nákazy černým kašlem atypické projevy, takže je třeba hlídat změny zdravotního stavu a provést cílené vyšetření na černý kašel, aby bylo možné co nejdřív zahájit adekvátní léčbu dítěte i lidí v okolí.

Historie: Na černý kašel se běžně umíralo

A že je očkování opravdu účinná ochrana, svědčí pohled do historie. Statistiky říkají, že od roku 1919 byly na území bývalého Československa každý rok hlášeny až stovky případů úmrtí v souvislosti s černým kašlem – a nejvíc umíraly děti do jednoho roku života.

Od roku 1945 do roku 1959 zemřelo podle ČSÚ v souvislosti s pertusí celkem 2638 lidí. Po zavedení celoplošného očkování proti černému kašli v 50. letech minulého století došlo k výraznému poklesu úmrtnosti, od roku 1984 do roku 2004 nezemřel v souvislosti s černým kašlem nikdo. Poté se několik případů objevilo a poslední úmrtí bylo zaregistrováno loni a šlo o muže ve věku 76 let.

Černý kašel

  • Příznaky – Může se projevovat jen jako běžné respirační onemocnění, obvykle je ale přítomen neproduktivní záchvatovitý kašel s typickým zajíkáním a „kokrháním“ v nádechu. Mohou se objevit křeče, dušnost nebo i kratší zástavy dechu. Nekomplikovaný průběh je typický tím, že mezi záchvaty bývá nemocný prakticky bez obtíží.
  • Inkubační doba – Jeden až tři týdny.
  • Léčba – Pomocí antibiotik. Na běžné léky či sirupy na tlumení kašle (antitusika) černý kašel příliš nereaguje.
  • Prevence – Zásadní formou prevence je očkování. I očkovaní jedinci mohou sice onemocnět mírnou formou nemoci, nedochází však k závažnému průběhu.
  • OčkováníOčkování proti černému kašli je u nás povinné, což významně přispělo ke snížení jeho výskytu. Vakcína je podávána dětem od 9. týdne ve formě šestivalentní vakcíny (hexavakcína). Základní očkování je podáno ve třech dávkách v prvním půlroce života, přeočkování následuje po prvním roce, v 6 letech a mezi 10. a 11. rokem. Doporučuje se nepovinné přeočkování i u dospělých (obvykle s přeočkováním proti tetanu a záškrtu). Na přeočkování přispívají zdravotní pojišťovny.

Článek byl doplněn o nové informace.

Načítám