Hlavní obsah

Jak na kašel u dětí bez léků? Zábal, cibulový sirup i speciální masáž zádíček, radí pediatrička

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V tuto dobu, kdy respirační infekce řádí všude kolem nás, se mohou hodit snadné a praktické rady, čím si v případě nemoci u nejmenších pomoci. Jak vyzrát na dětský kašel a rýmu doma a bez léků, prozradí dětská lékařka Monika Michňová.

Článek

Kašel, teplota, nudle u nosu, bolavý krk… A pořád dokola. Sezona respiračních nemocí je v plném proudu a v dětských kolektivech se bacily šíří rychlostí blesku. Občas to bývá začarovaný kruh, některé děti střídavě marodí prakticky celou zimu. S každým nachlazením nemusíte hned běžet k lékaři, pokud se ovšem stav nelepší, objeví se vysoká horečka nebo intenzivní kašel, je určitě namístě se do ordinace vydat. Léčbu, kterou dítěti naordinuje ošetřující lékař, můžete doma podpořit nebo doplnit šetrnými postupy, jež vám představí dětská lékařka.

„Mojí nejoblíbenější domácí metodou, jak ulevit dětem při rýmě a kašli, je inhalace. Výborné je také napařování, zvlhčování prostředí v interiéru, a samozřejmě nesmím zapomenout na správnou toaletu nosu. To znamená nosní hleny rozředit, odsát nebo vysmrkat. Z potravin pak můžeme při respiračních infekcích vsadit na med, cibuli, výborné jsou i různé bylinkové čaje a česnek. Obklady na krk i ty olejové na hrudník jsou skvělé, jen vždy předem vyzkoušejte na malém kousku kůže, abyste zjistili, zda nehrozí alergická reakce,“ uvádí pediatrička Monika Michňová.

Cibulový sirup

Bezkonkurenční sirup proti kašli? „Za mě jednoznačně cibulový. Působí totiž na všechny typy kašle, mohou jej užívat děti i dospělí, je levný, příprava je jednoduchá a co hlavně, je skutečně účinný. Moje maminka mi ho připravovala už v dětství, a pokud si myslíte, že děti odradí jeho chuť, omyl. Tento je opravdu dobrý a chutná jim,“ říká lékařka. Je možné nechat ho vylouhovat klidně celou noc a potom dát do chladničky. Podává se lžička 3× denně. Ale pozor, nedávejte ho dětem do 1 roku věku a také těm, které jsou citlivé na některou ze složek. Tady je recept:

Budete potřebovat:

1 citron

3 lžíce medu

1 cibuli

1 pomeranč

Postup:

Vše oloupejte a nakrájejte na kousky, ty pak naskládejte do kastrolku nebo velké sklenice, zalijte 2 až 3 polévkovými lžícemi medu a odložte na teplé místo na dvě až tři hodiny. Následně sceďte a můžete podávat. Čerstvý sirup je vždy nejsilnější.

Foto: Piotr Wytrazek, Shutterstock.com

Přírodní sirup z cibule a medu pomůže při každém druhu kašle a mohou jej užívat dospělí i dětiFoto: Piotr Wytrazek, Shutterstock.com

Rehabilitace pro vylučování hlenů

Na fyzioterapii se při léčbě kašle či rýmy často zapomíná. Jde přitom o velmi jednoduchou a hlavně účinnou metodu, jak podpořit vylučování hlenů a ulehčit jim cestu ven. „Rehabilitace pro uvolnění hlenů je pro mnohé zcela neznámý pojem. Realizuje se běžně v nemocnicích při toaletě dýchacích cest, pomáhá rovněž u lidí, kteří mají nejrůznější chronická plicní onemocnění. Tuto nenáročnou techniku, při níž se pomocí vibrací posouvá a uvolňuje nahromaděný hlen, doporučujeme právě i při akutních respiračních onemocněních, jako je třeba bronchitida či zápal plic,“ vysvětluje lékařka.

Jak správně na to?

Podstatou je, že rukou jemně klepete po zádech malého pacienta, vždy odspodu směrem nahoru. Pozor, nepoklepáváte celou plochou ruky, ale udělejte si z hrany dlaně stříšku. Můžete praktikovat několikrát během dne, ideálně ale ráno po odsátí nebo vysmrkání, vyčištění nosu. Hleny se snadněji uvolní. Pozor, naposledy můžete poklepávání provádět večer alespoň dvě hodiny před spaním, vyhněte se také praktikování bezprostředně po jídle. Procedura by měla trvat po dobu dvou až pěti minut a můžete měnit polohu dítěte (vsedě, vkleče, vestoje). Ideální je ale mírný předklon. Vyzkoušejte tuto masáž třeba při hraní, prohlížení knížek nebo během sledování pohádky.

Načítám