Hlavní obsah

Kašel u dětí: Suchý, vlhký, černý i zápal plic. Jak je poznat, co můžete udělat sami a kdy k lékaři

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Reklama

Asi každý rodič, který někdy zažil nachlazení svého dítěte, ví, že existuje více druhů kašle. Potíž nastane, jakmile dojde na rozhodování, o jaký typ kašle vlastně jde, čím ho léčit a kdy raději vyrazit k lékaři. Podle čeho se rozhodovat?

Článek

Jedno je jisté: na kašel se dá pohlížet jako na mechanismus, kterým tělo udržuje dýchací cesty čisté. Za většinou typů kašle stojí běžné onemocnění dýchacích cest a bývá to jeden z projevů nachlazení. Někdy však může jít i o příznak vážnějších potíží, jako je zápal plic nebo černý kašel. Jak to rozeznat?

Dva hlavní typy kašle

  1. Suchý kašel - někdy jde o projev alergie, případně doprovází rýmu, bývá to reakce na podrážení v krku.
  2. Vlhký kašel - obvykle provází respirační onemocnění způsobené bakteriální infekcí, kdy se v dýchacích cestách tvoří hlen.

Průvodce dětským kašlem

Pozor, kojenci mladší čtyř měsíců obvykle moc nekašlou, a pokud ano, je namístě je vzít na kontrolu k lékaři. Může jít například o poměrně nebezpečnou virovou infekci označovanou jako respirační syncytiální virus (RSV). U dětí starších jednoho roku naopak většinou nevyžaduje kašel rychlou léčbu, rodiče by ho ale měli sledovat a řešit případně zhoršení. Na co se zaměřit?

1. Kašel, který provází nachlazení

Většinou jde o suchý kašel, který doprovází rýma a ucpaný nos, případně bolest v krku. Když se stav zhorší a dítě je hodně zahleněné, může se charakter kašle změnit ve vlhký, kdy slyšíte, jak dítě vykašlává hlen, přidat se může i zvýšená teplota.

Často stačí naordinovat klid a dostatek tekutin, úlevu může přinést také zvlhčování vzduchu. S léky na tlumení kašle buďte zejména u dětí do čtyř let spíše opatrnější. Pokud má dítě teplotu 38 °C a více, zavolejte jeho praktickému lékaři a stav s ním proberte.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Akutní zásah lékaře dětský kašel většinou nevyžaduje, i když vypadá někdy dost dramatickyFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

2. Laryngitida

Typický je štěkavý kašel, který se objevuje většinou v noci. Obvykle jde o virovou infekci, která způsobuje zánět hrtanu a zúžení dýchacích cest kvůli jeho otoku, což dítěti ztěžuje dýchání. Při nádechu je slyšet typický stridor – zvláštní chrčivý zvuk, který vzniká při průchodu vzduchu oteklým hrtanem.

Akutním zánětem hrtanu obvykle trpí děti mladší pěti let, nemoc často vypukne z plného zdraví, ale může jí předcházet i rýma. Záchvat laryngitidy se většinou dá zvládnout doma pomocí studeného vzduchu: pokud se to stane v zimě, pomáhá ke zlepšení stavu například otevřít okno, pomoci může také studený vzduch ze zvlhčovače nebo z ledničky či mrazáku.

Pokud nic nepřináší úlevu a dítěti se viditelně špatně dýchá, je namístě vzít ho na pohotovost nebo zavolat záchrannou službu, v nemocnici mu lékaři mohou podat léky nitrožilně s rychlým nástupem. Intubace bývá potřeba zcela výjimečně.

Při nekomplikovaném průběhu, který se však vleče, může praktik předepsat léky zmírňující otok hrtanu.

3. Bronchitida

Akutní zánět průdušek je u dětí velmi častý, kašel bývá na začátku suchý, hodně dráždivý, může bolet – časem se mění na kašel spíše vlhký, při kterém nemocný vykašlává hleny. Bronchitida obvykle navazuje na předchozí rýmu neboli zánět horních cest dýchacích, dítěti to takzvaně „sedne na průdušky“.

Obvyklá je zvýšená teplota či horečka, dítě je viditelně nemocné. Není to na pohotovost, ale na návštěvu lékaře ano, nicméně antibiotika nejsou vždy nutná.

U starších dětí můžete suchý kašel tlumit pomocí volně prodejných léků, na vlhký pak použít léky usnadňující vykašlávání – k tomu je důležité, aby dítě zároveň dost pilo.

Foto: Kaspars Grinvalds, Shutterstock.com

U dětí do čtyř let se pokud možno vyhněte volně prodejným lékům a zkuste kašel zvládnout přírodními prostředky, při zhoršení jděte k lékařiFoto: Kaspars Grinvalds, Shutterstock.com

4. Černý kašel

Výskyt této bakteriální infekce, která může být pro nejmenší kojence fatální, bohužel poslední roky mírně stoupá. Kašel v tomto případě zní trochu jako kokrhání, dítě kvůli němu může až zvracet, odtud další pojmenování – dávivý kašel. Nemocné děti mohou mít časté záchvaty kašle, vystrčený jazyk a vykulené oči. Na rozdíl od bronchitidy nemusí mít žádné jiné příznaky svědčící pro nachlazení.

Pokud máte podezření na černý kašel a vašemu kojenci se nevede dobře, volejte na číslo 155. Starší děti stačí vzít k lékaři. Léčí se antibiotiky, může jít o poměrně vleklé onemocnění, ale počáteční záchvaty většinou brzy ustanou.

5. Zápal plic

Zápal plic neboli pneumonie je virová nebo bakteriální infekce, která se někdy může postupně vyvinout z běžného nachlazení. Typický kašel bývá hodně vlhký s výrazným zahleněním, ale jeho intenzita vůbec nemusí odpovídat závažnosti onemocnění – dítě může kašlat relativně málo, ale příznačné je, pokud jsou hleny žluté a zelené a dítě je hodně unavené.

K přesnému potvrzení diagnózy bývá potřeba RTG vyšetření, léčba se liší podle toho, zda jde o zánět virový nebo bakteriální.

Kdy vzít dítě k lékaři

  • Pokud má jakýkoli kašel a je mladší čtyř měsíců.
  • Suchý kašel související s nachlazením (rýma, ale žádná horečka) trvá déle než pět až sedm dní.
  • Má suchý nebo vlhký kašel s horečkou přes 38 stupňů.
  • Má mírné, lehké sípání.
  • Má záchvaty kašle.

Kdy kvůli kašli volat záchranku

  • Rychlé sípání
  • Neschopnost popadnout dech
  • Zmodrání rtů
  • Rychlé vtahování hrudníku a břicha při nádechu

Odborná spolupráce primářka MUDr. Jitka Dissou, MBA, Oddělení urgentního příjmu a LSPP dětí, FN Motol, garantka webu Dětská pohotovost

Reklama

Načítám