Hlavní obsah

Černý kašel je na vzestupu! Nejrizikovější je pro nejmenší děti, které nemají dokončené očkování

Foto: Helen Sushitskaya, Shutterstock.com

Foto: Helen Sushitskaya, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do konce září letošního roku u nás onemocnělo černým kašlem dvakrát tolik lidí než za celý loňský rok. Nejrizikovější je nákaza pro malé děti, které ještě nemají dokončené očkování, i když je u nás povinné.

Článek

Zprvu to vypadá jako nachlazení, ale neustupuje a kašel začíná být stále silnější a vyvolává až dusivé záchvaty. Tak začíná černý kašel čili pertuse. Proč se u nás v poslední době šíří víc a jak proti němu ochránit hlavně malé děti?

Co je černý kašel a jaké má příznaky?

Černý kašel, tedy pertuse, je velmi nakažlivé bakteriální onemocnění, které zasahuje hlavně dýchací cesty a plíce. Říká se mu i dávivý kašel.

Příznaky se objevují většinou sedm až deset dní po nakažení, ale může to trvat i tři týdny. Na možnost černého kašle u dětí, adolescentů a dospělých by se mělo pomýšlet vždy, pokud kašel trvá déle než týden.

  • Onemocnění zpočátku vypadá jako běžné nachlazení, tedy katar dýchacích cest.
  • Může se vyskytnout rýma, slzení, kýchání, zánět spojivek, mírně zvýšená teplota, chrapot, bolesti v krku.
  • Hlavním příznakem je ale rozvoj záchvatovitého, obvykle suchého kašle, s rudnutím, až modráním zejména v obličeji. Může se objevit krátká zástava dechu, po které následuje hlasitý, zajíkavý nádech připomínající zakokrhání kohouta. Záchvat kašle někdy končí vykašláním malého množství průhledného hlenu nebo zvracením.
  • Kašel se zhoršuje v noci a nereaguje na běžnou léčbu. Mezi záchvaty kašle pacient nemá obvykle žádné příznaky, to je důležité odlišení od respiračních viróz nebo alergických stavů. Příznaky neléčeného onemocnění mohou trvat tři měsíce i déle.

Komplikace černého kašle

Nejzávažnější formy černého kašle mívají malé děti, které nebyly očkované – komplikací pak může být zápal plic, onemocnění mozku, záchvaty, a dokonce i smrt.

Dospělí a starší děti mohou mít problémy s dechem a kvůli záchvatům kašle se může objevit i kýla nebo výhřez konečníku.

Foto: Bernardo Emanuelle, Shutterstock.com

Očkování proti černému kašli je povinné a vyžadují ho i školky při nástupu dětí Foto: Bernardo Emanuelle, Shutterstock.com

Jak se šíří černý kašel?

Černý kašel se přenáší kapénkovou nákazou od nemocného, který ji šíří při kašli. Může ho přenášet i člověk, jenž je nemocný, ale sám nemá skoro žádné příznaky. Není výjimkou, že do rodiny nemoc přinesou děti nebo rodiče, kteří pak mohou nakazit malé dítě.

Kde se černý kašel objevuje?

„K lokálním výskytům černého kašle dochází u neočkovaných dětí, a to i školního věku. Daří se mu z velké části mezi lidmi, kteří očkování odmítají. Jako lékařka vnímám odepření povinného očkování dítěti jako neakceptovatelný hazard se zdravím. Apeluji, aby se rodiče neváhali poradit s dětskými lékaři, pokud o očkování pochybují, a pokud možno dodržovali očkovací kalendář,“ zdůraznila ředitelka Státního zdravotního ústavu MUDr. Barbora Macková, MHA.

Jak se černý kašel léčí?

Protože jde o bakteriální onemocnění, používají se k jeho léčbě antibiotika, která je nejlepší nasadit v raném stadiu onemocnění, tedy dřív, než začnou intenzivní záchvaty kašle.

Jaká je prevence černého kašle?

Základní prevencí proti černému kašli je očkování. Vakcína proti černému kašli se obvykle podává v kombinaci s vakcínami proti dalším chorobám. Základní očkování má dvě až tři dávky, první z nich dostávají děti většinou mezi 2. a 15. měsícem života. Druhou nebo třetí dávku ve věku od 11 do 24 měsíců a další dávku mezi třetím a sedmým rokem.

Je třeba přeočkování proti černému kašli?

V některých zemích se přeočkovávají dospívající, ale i ženy během těhotenství nebo před plánovaným otěhotněním, což může dočasně chránit děti hned po narození.

Současné vakcíny proti černému kašli – acelulární – jsou bezpečnější než dříve používané vakcíny celobuněčné, ale neposkytují ochranu celoživotně. Dospělým se doporučuje se tedy nechat po poradě s lékařem přeočkovat. „Očkovaný člověk většinou nemá závažný průběh ani komplikace a snižuje se pravděpodobnost hospitalizace a riziko úmrtí. Proto se vyplatí se nechat očkovat a v případě potřeby i přeočkovat,“ radí vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ Kateřina Fabiánová a dodává: „Kolegové ze zahraničí také hlásí nárůst případů a vlna se přelévá i k nám, proto je dobré včas před tím varovat a apelovat na očkování jak dětí, tak přeočkování dospělých.“

Načítám