Hlavní obsah

Černý neboli dávivý kašel nejvíce ohrožuje malé děti. Komplikace mohou přetrvávat dlouho

Foto: Lopolo, Shutterstock.com

Foto: Lopolo, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Černý kašel si můžete zpočátku snadno splést s běžnou virózou. Čím je toto onemocnění nebezpečné, jak se můžete nakazit a proč v posledních letech narůstá počet nemocných? To vše vám vysvětlí lékaři, kterých jsme se zeptali na průběh, léčbu i prevenci černého kašle.

Článek

Černý kašel, známý také jako dávivý kašel nebo pertuse, je poměrně vysoce nakažlivé onemocnění, které se přenáší vzduchem kapénkovou infekcí, především při kašli a kýchání. Nejvnímavější k nákaze jsou děti, hlavně kojenci do tří měsíců věku, které může nemoc dokonce ohrozit na životě. Nevyhýbá se ale ani mladistvým a dospělým, zejména v poslední době. I u těch může mít velmi vážný průběh.

Inkubační doba? Až tři týdny

Původcem nemoci je bakterie Bordetella pertussis. Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, inkubační doba od nákazy po vypuknutí příznaků je 6-21 dní. „Nebezpečný je především toxin, který bakterie produkuje a jenž působí v průduškách nemocných zánět s produkcí vazkého hlenu. Ten se obtížně vykašlává, a proto se nemoc projevuje úporným záchvatovitým kašlem,“ uvádí dětský pneumolog Petr Pohunek z Pediatrické kliniky 2. lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice Motol. „Mohou se objevit komplikace, například křeče, dušnost, nebo dokonce kratší zástavy dechu. Onemocnění je v rozvinuté formě nebezpečné i tím, že vede k velké nadprodukci bílých krvinek a tím k výraznému zahuštění krve s poruchou krevního oběhu,“ upozorňuje lékař.

„U dětí bývá mnohdy stav natolik závažný, že i při podání antibiotik končí v nemocnicích. V minulých letech se dokonce vyskytly i případy úmrtí dětí na černý kašel,“ varuje pediatrička Ilona Hülleová.

Příznaky a projevy lze zaměnit s běžnou virózou

Onemocnění začíná obvykle podobně jako běžné nachlazení či viróza s rýmou, kašlem a mírným zvýšením teploty. „Toto období trvá obvykle jeden až dva týdny. Dále následuje fáze, kde se objevují záchvaty silného a vyčerpávajícího kašle. Kašel může být tak intenzivní, že způsobuje potíže s dýcháním a může být doprovázen zvracením, u dětí i apnoickými pauzami (stavy vynechání dechu), které mohou ty nejmenší ohrozit na zdraví i životě,“ varuje Jan Boženský, primář dětského oddělení Nemocnice Agel Ostrava-Vítkovice.

„Když kašel postupně přejde v záchvatovitý, dávivý a ‚kokrhavý‘, dá se již hůře ovlivnit antibiotiky. Proto je nutné antibiotika nasadit co nejdříve. Pacienta kašel vyčerpává, může vést až ke krvácení do spojivek a trvá celé týdny. Onemocnění mohou doprovázet další komplikace, jako je zápal plic. Vzácně může být průběh onemocnění i fatální,“ popisuje hlavní epidemiolog z kliniky IKEM Petr Smejkal.

Foto: Matej Kastelic, Shutterstock.com

Pro kojence může mít nákaza černým kašlem fatální následky, v Česku jsou miminka povinně očkovánaFoto: Matej Kastelic, Shutterstock.com

PCR test na černý kašel a léčba

Diagnostika černého kašle se dnes provádí výtěrem z krku metodou PCR, vzhledem k podobnosti začátku s jinými respiračními nemocemi je třeba vždy myslet na to, že může jít o  černý kašel. „Většinou se onemocnění zvládne bez následků za pomoci antibiotik tzv. makrolidové řady (Klacid, Azitromycin atd.), která jsou podávána až dva týdny. Nasazení antibiotik v pozdější fázi již kašel bohužel tolik netlumí, má ale epidemiologický důvod a snižuje riziko přenosu nákazy,“ vysvětluje Petr Smejkal.

Stoprocentní imunita neexistuje

Prodělání onemocnění nevytváří celoživotní imunitu. „Zásadní formou prevence a ochrany je očkování proti černému kašli. I očkovaní jedinci mohou sice onemocnět mírnou formou nemoci, nedochází však k závažnému průběhu nebo ohrožení života. V poslední době ovšem vidíme nárůst výskytu, který je zřejmě spojen s odmítáním očkování a snížením proočkovanosti, a tím pádem s větší možností šíření infekce v populaci,“ říká dětský pneumolog Petr Pohunek.

Ochrání jedině očkování

U dětí je očkování proti černému kašli součástí povinné hexavakcíny, která se ale podává až od 9. týdne věku. „Proto zdůrazňujeme nutnost očkování těhotných maminek mezi 20. a 33. týdnem těhotenství k dostatečnému vytvoření protilátek a jejich přenosu na dítě. Nejrizikovější skupinou pacientů z hlediska průběhu nemoci jsou kojenci, nejčastějším zdrojem nákazy jsou ale rodiče a rodina. Proto je dobré na očkování myslet i u osob, které o malé děti pečují. Těm podáváme kombinovanou vakcínu proti černému kašli, záškrtu a tetanu. Všichni si pamatujeme nutnost přeočkování proti tetanu každých 10 let, praktické je tedy nechat se přeočkovat proti všem třem onemocněním najednou,“ doporučuje Petr Smejkal.

Černý kašel

  • Příznaky – Může se projevovat jen jako běžné respirační onemocnění, obvykle je ale přítomen neproduktivní záchvatovitý kašel s typickým zajíkáním a „kokrháním“ v nádechu. Mohou se objevit křeče, dušnost nebo i kratší zástavy dechu. Nekomplikovaný průběh je typický tím, že mezi záchvaty bývá nemocný prakticky bez obtíží.
  • Inkubační doba – Jeden až tři týdny.
  • Léčba – Pomocí antibiotik. Na běžné léky či sirupy na tlumení kašle (antitusika) černý kašel příliš nereaguje.
  • Prevence – Zásadní formou prevence je očkování. I očkovaní jedinci mohou sice onemocnět mírnou formou nemoci, nedochází však k závažnému průběhu.
  • OčkováníOčkování proti černému kašli je u nás povinné, což významně přispělo ke snížení jeho výskytu. Vakcína je podávána dětem od 9. týdne ve formě šestivalentní vakcíny (hexavakcína). Základní očkování je podáno ve třech dávkách v prvním půlroce života, přeočkování následuje po prvním roce, v 6 letech a mezi 10. a 11. rokem. Doporučuje se nepovinné přeočkování i u dospělých (obvykle s přeočkováním proti tetanu a záškrtu). Na přeočkování přispívají zdravotní pojišťovny.

Načítám