Hlavní obsah

Vše o očkování dětí. Které vakcíny jsou povinné a kdy můžete žádat příspěvek od pojišťovny

Foto: REDPIXEL.PL, Shutterstock.com

Foto: REDPIXEL.PL, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Očkování malých dětí je kontroverzní téma, faktem ale zůstává, že jde o nejúčinnější metodu prevence závažných, někdy až život ohrožujících infekčních onemocnění. Víte, kdy a proti jakým chorobám jsou děti očkovány, které vakcíny jsou ze zákona povinné, proti čemu chrání hexavakcína a jaké vedlejší účinky se mohou objevit? Vysvětlíme vše, co potřebujete vědět.

Článek

Kolem očkování, zejména kojenců a batolat, stále panuje řada mýtů. Navzdory některým názorům je ale vakcinace stále jedním z nejpřevratnějších vynálezů lékařské vědy. V Česku je očkování dětí proti devíti infekčním chorobám povinné, a to podle zákona na ochranu veřejného zdraví. Rodiče tedy mají povinnost očkovat podle platného očkovacího kalendáře.

Povinné vakcíny jsou hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Dále pak existují očkování nepovinná, z nichž některá jsou v určitých případech taktéž hrazena z veřejného zdravotního pojištění, případně na ně můžete čerpat příspěvek od zdravotní pojišťovny. Někteří rodiče žádají od pediatra kromě povinných i dobrovolná očkování, na druhé straně pak stojí ti, kteří se rozhodnou dítě neočkovat vůbec. Za vyhýbání se očkování ovšem hrozí sankce, po takových rodičích může stát vymáhat pokutu, pediatr by je proto měl upozornit, že odmítnutím očkování svého dítěte se vystavují možnému zahájení přestupkového řízení a riziku udělení pokuty až do výše 10 tisíc korun.

Neočkované dítě pak nemusí být přijato do mateřské školy. Výjimkou je poslední předškolní rok, který je již pro všechny děti ze zákona povinný.

Pediatr, který zná dítě od narození, by měl v roli poradce vždy zohlednit při plánování očkování aktuální zdravotní stav malého pacienta a doporučit nejvhodnější řešení.

Kdy na první očkování

Očkovací kalendář začíná ve 2. měsíci věku dítěte. Od 9. týdne může být kojenec očkován hexavakcínou, povinná je též vakcinace kombinovanou MMR vakcínou proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím. Očkovací program je obvykle ukončen okolo druhých narozenin dítěte. Následné přeočkování se pak provádí ve stanovených intervalech v souladu se zákonným očkovacím kalendářem.

Proti jakým nemocem chrání hexavakcína

Takzvaná hexavakcína je kombinovaná očkovací látka, která chrání proti šesti nemocem. Patří mezi povinná očkování. „Hexavakcína obsahuje tzv. antigeny (součásti bakterií či virů), které slouží k tvorbě protilátek proti šesti závažným infekčním onemocněním. Konkrétně tetanus, záškrt, černý kašel, dětská infekční obrna, onemocnění vyvolaná bakterií Haemophilus influenzae skupiny B a žloutenka typu B. Prakticky všechna tato onemocnění, snad vyjma žloutenky typu B, mohou akutně ohrozit život,“ říká dětská lékařka MUDr. Alena Šebková, předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů.

Hexavakcínou se miminko očkuje od 9. týdne věku, v tzv. schématu 2+1, tedy dvě dávky základního očkování v rozmezí dvou měsíců. Přeočkování se provádí mezi 11. až 13. měsícem, další dávka pak následuje mezi 5. a 6. rokem věku. Přeočkování proti tetanu, záškrtu, černému kašli a dětské obrně následuje v 10 až 11 letech.

Foto: Purd77, Shutterstock.com

Většina malých dětí snáší vakcinaci bez obtíží, objevit se může zvýšená teplota, únava nebo podrážděnostFoto: Purd77, Shutterstock.com

MMR vakcína proti zarděnkám i spalničkám

Díky kombinované hexavakcíně se skládá povinný očkovací kalendář pro děti do dvou let pouze ze dvou očkovacích látek. Jednou je právě hexavakcína, druhou pak kombinovaná živá vakcína MMR. Pokud by se očkovalo proti každé nemoci zvlášť, znamenalo by to mnohem více stresu a trvalo by několik měsíců, než by dítě bylo chráněno proti všem nemocem. První dávka MMR vakcíny proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím je podávána od 13. do 18. měsíce věku, druhá dávka pak mezi pátým a šestým rokem.

Komplikace nejsou časté

Většina malých dětí snáší vakcinaci bez větších potíží, je ale třeba myslet na to, že každé očkování s sebou samozřejmě nese riziko možné reakce. Přestože jsou obtíže spíše vzácné, mohou se objevit. Nejčastěji se vyskytuje zvýšená teplota nebo horečka, únava a ospalost, podrážděnost, otok nebo zarudnutí v místě vpichu.

Nepovinná očkování

  • Očkování proti pneumokokovým nákazám (původcům zápalu plic, zánětu středního ucha i meningitid) hradí zdravotní pojišťovna v případě, že se všechny dávky očkovací látky aplikují do 7. měsíce věku dítěte (hrazeno je i přeočkování provedené do 15. měsíce věku).
  • Očkování proti lidským papilomavirům (HPV) je od 1. ledna 2024 plně hrazeno z veřejného zdravotního pojištění všem dívkám a chlapcům ve věku od 11 do dovršení 15 let. Papilomaviry mohou způsobit rakovinu děložního hrdla i další nádory (penisu, análního otvoru atd.) nebo genitální bradavice.
  • Očkování proti invazivním meningokokovým infekcím je plně hrazeno ze zdravotního pojištění, pokud je vakcinace zahájena do 12 měsíců věku nebo od 14. narozenin do dovršení 15. roku. Meningokok způsobuje invazivní onemocnění s velmi rychlým průběhem, kdy se velice rychle šíří v organismu a způsobuje závažná poškození všech orgánů.
  • Očkování proti rotavirovým nákazám, způsobujícím akutní silná průjmová onemocnění, se podává vakcínou ve formě roztoku do úst, a to v rozmezí od šesti týdnů do šesti měsíců věku, první dávku by dítě mělo dostat od šesti do 12 týdnů. Na očkování můžete žádat příspěvek od zdravotní pojišťovny.

Načítám