Hlavní obsah

Jak se během týdne zbavit nadýmání. Zkuste probiotika i černé uhlí

Foto: valiantsin suprunovich, Shutterstock.com

Foto: valiantsin suprunovich, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejíte kedlubny, květák ani fazole, abyste se vyhnuli nadýmání, a ono to stejně nefunguje? Pak bude příčina nejspíše v něčem úplně jiném. Naštěstí existují cesty, jak se břicha jako balon zbavit.

Článek

V první řadě zkuste udělat změny na svém talíři – má smysl omezit na pár dní příjem jedné skupiny potravin nebo nějaké přísady, abyste zjistili, proč zrovna vy trpíte nadýmáním.

Možná stačí, když uberete soli, protože její větší množství přispívá k zadržování vody v těle. Jedním z projevů je i pocit nafouklého břicha. Netýká se to jen jídel, která sami vaříte, ale ještě více různých polotovarů do mikrovlnky a podobně, protože v těch je soli většinou nadbytek.

Trendem na talířích jsou různé exotické chuti, i doma vaříme indickou a asijskou kuchyni. Ovšem je dobré vědět, že hodně kořeněná jídla stimulují uvolňování žaludeční kyseliny, což může vést jak k pálení žáhy, tak k nadýmání a plynatosti.

Místo těstovin si dejte rýži, alespoň někdy

Někteří lidé reagují nadýmáním na příjem jídel s vysokým podílem sacharidů, jako je pečivo, těstoviny a někdy i brambory. Důvod? Trávicí soustava při rozkladu škrobů v nich obsažených produkuje ve střevech plyn. Vyplatí se proto držet pod kontrolou jejich příjem – nikoli je úplně vynechávat.

Ale pokud jich budete jíst o něco méně, donutíte navíc tělo, aby sáhlo do zásob glykogenu a spálilo je. I to pomůže tomu, aby se zbavilo přebytečné vody. Pomůže, když část sacharidů nahradíte snadno stravitelnými bílkovinami, jako jsou vejce, krůtí maso, kousek sýra, bílý jogurt nebo skyr. Pokud jde o přílohy, rýže tuto potíž nezpůsobujte, s ohledem na zdraví a hubnutí zvolte spíše hnědou.

Mléko může nadýmat, a to i sójové

Specifickým, ale nikoli úplně vzácným problémem je intolerance laktózy – lidé, kteří neumí trávit mléčný cukr, mohou po konzumaci mléčných výrobků pociťovat plynatost, křeče nebo nadýmání. Zkuste mléčné výrobky vynechat či je nahradit bezlaktózovými variantami. Některé produkty, například tvrdý sýr nebo jogurt, přirozeně obsahují méně laktózy, možná bude stačit, když se zaměříte jen na ně a vynecháte například pití mléka. Naopak náhrada kravského mléka za sójové řešením být nemusí, protože část lidí reaguje nadýmáním právě na něj.

A co ovoce? Některé druhy, například jablka a hrušky, způsobují nadýmaní častěji než hroznové víno, bobule nebo citrusy. Ale jsou lidé, kteří za nejhorší považují třeba právě hrozny – chce to vyzkoušet, co eventuálně nedělá dobře právě vám.

Foto: Kmpzzz, Shutterstock.com

Někomu nestačí nahradit kravské mléko sójovým, nadýmat mohou obě.Foto: Kmpzzz, Shutterstock.com

Zkuste pohyb nebo černé tabletky

Změny na talíři nemusí stačit, pokud se nebudete hýbat, jak ukázala například studie univerzity v Barceloně. Podle autorů i mírná fyzická aktivita odstraňuje plynatost a zmírňuje projevy nadýmání. Vysvětlení? Zvýšení srdeční frekvence a dýchání stimuluje přirozené stahy svalů trávicí soustavy, což pomáhá předcházet zácpě a hromadění plynů tím, že se urychluje trávení.

Jiné, menší odborné práce se zabývaly třeba tím, zda lze projevy nadýmání a plynatosti zmírnit pomocí volně dostupných přípravků, zaměřily se krom probiotik například na černé uhlí a zjistily, že skutečně může přinést úlevu, protože na sebe dokáže navázat molekuly střevních plynů. Pozor nicméně například na to, že nadužívání černého uhlí může způsobit zácpu.

A co když je to tračník?

Pokud vaše nadýmání provází i další potíže, jako je například častý průjem či zácpa, může jít o syndrom dráždivého tračníku nebo o projevy narušené střevní mikrobioty, která nefunguje tak, jak má. Lékaři v tomto případě mluví o chronické dysbióze.

„Vliv na naši mikrobiotu má také psychická pohoda. S obavami očekáváme, jak se na mikrobiotě podepíše silný stres posledních dvou let způsobený covidovou pandemií, válkou či zdražováním energií. Očekáváme, že dojde k četnějšímu výskytu chronické dysbiózy,“ říká gastroenterolog Jiří Vejmelka z pražské Thomayerovy nemocnice. Dysbióza se může projevit nevolností, zácpou, nebo naopak průjmem, nadýmáním, únavou, spánkovými obtížemi, ale i kožní vyrážkou, potížemi s močením či rektálním a vaginálním svěděním. Nicméně i tady, stejně jako v léčbě syndromu dráždivého tračníku, hraje důležitou roli změna životosprávy.

Související témata:

Načítám