Hlavní obsah

Endometrióza, nemoc, kterou trpí každá desátá žena. Proč nepovažovat bolest břicha za náš úděl

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Přesto, že ji vídeňský patolog a rodák z Hradce Králové Karel Rokitanský popsal už v roce 1860, není ani dnes pro lékaře snadné endometriózu rozpoznat. Stanovení přesné diagnózy je někdy proces na dlouhá léta. Povědomí o nemoci se snaží zvýšit i celosvětová kampaň #ENDOMARCH, která se tradičně odehrává v březnu, jenž je endometrióze věnován.

Článek

Bolest v podbřišku, ale ne u každé ženy. Částečky děložní sliznice roztroušené ve všech možných koutech těla, nebo jedno ložisko. Překážka v těhotenství, ale ne stoprocentně. To všechno může být endometrióza, nemoc, při které ložiska děložní sliznice doputují třeba až do plic. „Není to časté, ale děje se to. Jediný orgán, kde ještě nebyla endometrióza popsána, je slezina,“ říká v nové epizodě podcastu MUDr.ování Martin Němec, primář gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice ve Frýdku Místku. Není divu, že endometrióza, jež trápí deset procent žen v produktivním věku, bývá zařazována mezi tzv. enigmatic disease neboli záhadné nemoci.

Smířené s bolestí

Než lékař stanoví diagnózu, může to trvat sedm až deset let. „Léze nejsou mnohdy na ultrazvuku viditelné a nejdou nahmatat ani běžným vaginálním vyšetřením. V tom je toto onemocnění specifické, navíc se u každé ženy chová úplně jinak,“ říká primář Němec. Nejčastějším projevem nemoci je bolest v podbřišku. Některé ženy se s ní naučily žít, protože nabyly dojmu, že to tak prostě má být. „Bolest ženám připadá normální, protože ji mají od chvíle, kdy začaly menstruovat,“ říká odborník s tím, že endometrióza může být i dědičného původu. Tím spíš se pak žena utvrdí v tom, že bolest není nic neobvyklého, protože maminka to tak mívala také… Není ale v pořádku trpět. Zvlášť, když to ženu vyřadí dočasně z provozu. „I jedno ložisko endometriózy může způsobit tak velkou bolest, že žena není schopna fungovat,“ potvrzuje primář Martin Němec a v podcastu vysvětluje, co přesně tyto potíže způsobuje.

Foto: Marie Irová

Martin Němec je primářem gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice ve Frýdku-Místku.Foto: Marie Irová

Překážka v těhotenství

Ne každá bolest v podbřišku však musí hned znamenat, že jde o onemocnění endometriózou. „Příčin může být více, protože malá pánev u ženy je místo, kde se může bolestí projevit například stres. Může to být zaměněno za chronické záněty střeva, chronické záněty močového měchýře, nějaké neurologické potíže, takže diferenciální diagnostika je velice široká, a proto je někdy těžké diagnózu stanovit a říci: ‚Toto je endometrióza‘,“ popisuje odborník náročnost problému, jehož řešení bývá pro ženu nepříjemně zdlouhavé. „Pokud bolest trvá několik let, může dokonce dojít k zacyklování mezi centry bolesti v centrálním nervovém systému, takže bolest může přetrvávat i poté, co ložisko odstraníme,“ doplňuje lékař.

O čas se hraje i tehdy, když se žena snaží otěhotnět. Doktor Martin Němec uvádí, že nikde sice není napsáno, že s endometriózou se otěhotnět nedá, nicméně tato schopnost se při endometrióze snižuje asi desetinásobně oproti běžné populaci žen. Situace ale není beznadějná, je však důležité začít řešit věci včas a neodbývat cyklické bolesti v podbřišku s tím, že to už je holt úděl ženy. Pokud se totiž nemoc zanedbá, může vést postupně k rozvoji cyst, srůstů a vzniku vazivových uzlů pronikajících do okolních orgánů. Nejtěžší formy pak mohou skončit i operací s dočasným střevním vývodem.

Jak při diagnostice endometriózy pomůže hormonální antikoncepce? Má na vznik nemoci vliv brzký nástup menstruace? Pomohou alternativní způsoby léčby? Anebo nemoc sama ustoupí, když se ženě podaří otěhotnět? Kde najdou pacientky specializovanou a vysoce kvalifikovanou pomoc? Celý rozhovor s odborníkem si poslechněte v podcastu MUDr.ování.

Podcast MUDr.ování

O zdraví se zdravým rozumem. V podcastu MUDr.ování zpovídají lékaře a další odborníky, kteří mají co říci o zdraví, Lucie ŠilhováMarie Irová. Společně se tak snaží narovnávat zažité mýty, jež kolují nejen po internetu.

Nový díl vychází vždy ve středu v 5:00 na webu Proženy.cz. Od 11:00 si jej můžete poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDr.ování i odebírat.

S kým jsme si povídali: MUDr. Martin Němec, MBA je primář gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice ve Frýdku-Místku. Je členem České lékařské společnosti JEP, České urogynekologické společnosti a mezinárodních společností souvisejících s jeho specializací, kterou je léčba endometriózy, urogynekologie a všeobecná gynekologie.

Reklama

Načítám