Hlavní obsah

Co o vašem zdraví napoví větry a nadýmání?

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plynatost a nadýmání dokážou ulevit od bolavého břicha a uvolnit napětí v těle, stejně tak ale umějí otrávit každý den, vyskytují-li se častěji, než je záhodno. Většinou se jedná o přirozenou reakci těla na zpracovávání potravy. Kdy se ale vyplácí zpozornět?

Článek

Nadýmání je součást života a větry mohou běžně unikat i dvacetkrát za den. Pokud je to častěji a máte dojem, že vám plynatost občas komplikuje život, zamyslete se, zda při jídle moc nehltáte nebo nemluvíte – přitom totiž polykáte vzduch, který vás pak nadýmá. Podobně může působit i pití brčkem nebo žvýkání žvýkačky. Zvýšená tvorba plynů by vás neměla překvapit po konzumaci luštěnin, celozrnných obilovin a zeleniny, jako je zelí, kapusta a květák. Jsou totiž zdrojem prospěšné vlákniny, která v tlustém střevě slouží jako potrava pro bakterie produkující plyny.

Jak se zbavit nadýmání sami

Od takových běžných příčin si můžete pomoci sami zařazením fermentovaných potravin či probiotik ve formě doplňků stravy, bylinek (anýz, fenykl, heřmánek, kopřiva, kozlík lékařský) nebo vynecháním potravin, u nichž vypozorujete, že vás dráždí.

Co způsobuje nadměrnou plynatost

Pokud vám ale nadýmání pravidelně komplikuje život, je spojené s velkými bolestmi břicha nebo s určitými potravinami či nápoji, měli byste se poradit s praktickým lékařem, který vás případně odešle k patřičnému odborníkovi. Jaký může být důvod vašeho stavu?

1. SIBO: problém v tenkém střevě

Podle doktora Davida Freje z pražského Centra funkční a holistické medicíny bývá častou příčinou bakteriální nerovnováha ve střevech: „Jedná se o stav nazývaný SIBO, který se projevuje výraznou plynatostí a nadýmáním.“ SIBO neboli syndrom bakteriálního přerůstání do tenkého střeva vzniká, když se sem dostanou bakterie z tlustého střeva, které zde nemají co dělat. Tím se naruší rovnováha a bakterie mohou začít pojídat základní složky potravy, čímž brání přirozenému trávení a vstřebávání potravy v tenkém střevě. To se projevuje zvýšenou plynatostí a únavou, celkovou slabostí, ztrátou hmotnosti a anémií.

Za vznikem tohoto stavu bývá snížená pohyblivost sliznice tenkého střeva způsobená cukrovkou, parkinsonem, Crohnovou chorobou, jaterními problémy nebo operací střev. Diagnóza probíhá vodíkovým dechovým testem, kdy nalačno vypijete roztok cukru krmícího bakterie a z dechu se potom měří množství plynu: čím více ho je, tím více bakterií se v tenkém střevě nachází. SIBO se léčí primárně antibiotiky, která slouží k potlačení bakterií.

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Když u jídla často mluvíte nebo hltáte, spolykáte přitom hodně vzduchu a ten se pak ven dostane opačným koncem těla jako plynFoto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

2. Syndrom dráždivého tračníku

Syndrom dráždivého tračníku postihuje tlusté střevo a nejčastěji trápí vystresované ženy. Způsobuje průjem nebo zácpu a také nadýmání. Nervy se také mohou stát citlivými na natahování a roztahování, které plyny ve střevech způsobují, což může zapříčinit bolest. Lidem trpícím touto poruchou nemusí dělat dobře ani pohyb, protože při něm dochází k zvýšené produkci plynů. Problémy se léčí užíváním probiotik, důležité je také dostat se do psychické pohody, takže se doporučuje věnovat se různým formám meditace či józe, případně docházet na psychoterapii.

Foto: Yuriy Maksymiv, Shutterstock.com

Za přílišnou plynatostí mohou stát i nemoci, jako je cukrovka a Parkinsonova nebo Crohnova chorobaFoto: Yuriy Maksymiv, Shutterstock.com

3. Potravinová intolerance: lepek i laktóza

Nadměrná plynatost bývá v dospělosti velmi často způsobena nedokonalým trávením mléčného cukru. „Laktóza má tendenci na sebe vázat vodu, proto je laktózová intolerance doprovázena průjmy a také plynatostí. V tlustém střevě je laktóza přirozenou střevní mikroflórou fermentovaná na laktát, vodík a plyn metan,“ vysvětluje Michaela Bebová, biochemička a odbornice na výživu.

Jiní zase mají potíže strávit obilnou bílkovinu lepek. V tomto případě ale problém nastává v tenkém střevě, kde může způsobit vážnou poruchu a ovlivnit schopnost vstřebávat živiny. Celiaky trápí nadměrná plynatost, průjem a nechtěná ztráta hmotnosti. Oba problémy se řeší odstraněním dráždivých potravin ze stravy.

Reklama

Načítám